Hlavní obsah

Salfický: Že budu nejstarším gólmanem? Třeba ne, ještě s námi trénuje Dominik Hašek

K veteránům hokejové extraligy patří i pardubický gólman Dušan Salfický. Za půl roku oslaví 41. narozeniny, ale stále má svoji pozici v týmu úřadujícího českého mistra. „Že jsem nejstarším gólmanem v extralize? No nevím, ještě s námi trénuje Dominik Hašek,“ řekl Salfický s úsměvem v rozhovoru pro Sport.cz po středečním zápase na libereckém ledě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Gólman Dušan Salfický v dresu Pardubic.

Článek

Jak vnímáte dvě pardubické porážky od libereckých Bílých Tygrů v rámci European Trophy?

Prohrálo se, což je pro nás signál, že nemůžeme jít do extraligy s přehnaným optimismem. Předtím se nám v evropské trofeji povedly zápasy se švédskými a finskými celky, ale bohužel to nic neznamenalo. Nechci se vymlouvat ani na současnou marodku, protože máme tým, který by měl být konkurenceschopný v každém zápase.

Co soudíte o šancích na postup do další fáze evropského poháru?

Naše vyhlídky se po třech prohrách hodně ztenčily. Neznám přesně přehled ostatních výsledků ve skupině ani bodové rozdíly, ale pokud by nějaká naděje dál existovala, měli bychom o ni bojovat.

Jaké jsou Pardubice bez hvězdného útočného tandemu Petr Koukal-Jan Kolář?

Jejich přínos pro mužstvo byl v posledních letech obrovský. Takže odchod takových lídrů je citelnou ztrátou. Ti kluci byli skvěle sehraní, trávili na ledě hodně času při klíčových momentech v přesilovkách a v koncovkách zápasů. Právě v těchto situacích je jejich absence znát i v přípravě, kdy pilujeme formu pro extraligu.

Co byste oběma bývalým spoluhráčům poradil pro jejich angažmá v Nižněkamsku?

Čím dřív se Koukal s Kolářem naučí rusky, bude to pro ně jen lepší. Hlavně se nesmí poddat třeba tomu, když na ně někdo bude křičet a hulákat. Tam je úplně normální, že ruští trenéři si neberou servítky. Ale věřím, že Kouky s Količem jsou psychicky odolní.

Bude těžké je v kádru českého mistra nahradit?

Větší zodpovědnost musí převzít hráči, kteří třeba dosud nebyli tak vytěžovaní. Nebude pro ně snadné zvyknout si na výraznější roli v týmu, ale věřím, že to přijde. Nikdo učený z nebe nespadl, a kluci mají dispozice, aby se posunuli ve výkonnosti ještě výš.

Jak se cítíte v roli nejstaršího brankáře v extralize?

Pozor, takhle bych to nedefinoval. Ještě s námi v Pardubicích trénuje Dominik Hašek (úsměv).

V čem vidíte svoje přednosti?

Asi mám nejvíc zkušeností (úsměv).

S čím půjdete do extraligy?

Já se na ni těším. Po loňské sezóně jsem hráčskou kariéru balil, ale nakonec jsem zůstal i na soupisce. Parta je dobrá a láká mě boj o obhajobu mistra. To se mi nikdy nepoštěstilo. Ze Sparty jsem kdysi po titulu odešel.

Kdo začne soutěž v pardubické brance?

To se zeptejte trenéra Pavla Hynka. V přípravě jsme se s Martinem Růžičkou střídali, každý odchytal po čtyřech zápasech. Ale spíš počítám s tím, že ligu odstartuje Martin. A moje pozice? Jsem v týmu od toho, abych šel do branky, když to bude potřeba.

Reklama