Hlavní obsah

Rozhodnuto! Jágr odchází do Omsku

PRAHA

Nejlepší světový hokejista Jaromír Jágr, který v posledních měsících obohatil svými výkony českou extraligu, odchází. Jak v neděli oznámil jeho osobní trenér a důvěrník Marian Jelínek, Jágr podepsal smlouvu s ruským mistrem Avangardem Osmk.

Článek

Jelínek tak ukončil několikadenní spekulace o dalším působení Jaromíra Jágra. Zájem o něj měly dokonce dva bohaté ruské kluby - Kazaň a právě Omsk. "Nakonec jsme se domluvili, že si znovu dáme vědět před listopadovou reprezentační pauzou. Když v pátek přilétal prezident klubu pan Potapov do Prahy, věděli jsme, že sem neletí jako turista," dodal.

"V noci kontrakt podepsal," uvedl pak v neděli dopoledne Jelínek. Omsku, který v předminulé sezoně trénovali Ivan Hlinka s Radimem Rulíkem a v minulosti v něm působili také Pavel Patera, Martin Procházka či Tomáš Vlasák, se letos nedaří. V tabulce mu patří až dvanácté místo.

Peníze jsou tabu

"S ruskou stranou jsme dohodnuti, že finanční náležitosti nebudeme komentovat," poznamenal. Podle kuloárních informací by však Jágr měl být nejlépe placeným hráčem ruské superligy. Až dosud se nejvyšším platem 1,6 miliónu dolarů mohl pyšnit Ilja Kovalčuk, útočník Kazaně. Na odchodu svého nejlepšího hráče bude částečně ekonomicky profitovat i Kladno.

Jednání mezi Jágrovými zástupci a Konstantinem Potapovem pokračovala po pátečním hokejovém utkání Kladno - Liberec ještě v sobotu a dlouho do noci. Dojednávaly se především detaily smlouvy, například otázka pojistky. Dvaatřicetiletý zlatý medailista z olympijského turnaje v Naganu a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru má v dohodě s Omskem zakotvenou klauzuli, že v případě zahájení NHL bude okamžitě uvolněn. Do sibiřského velkoklubu by měl odcestovat koncem týdne.

Milníky v kariéře J. Jágra:
První ligový zápas:13. září 1988 proti Plzni (3:6)
První ligový gól:4. října 1988 v Pardubicích (4:4)
První hattrick:4. března 1990 proti Spartě (5:2)
První zápas v NHL:5. října 1990 ve Washingtonu
První gól v NHL:7. října 1990 proti New Jersey (7:4)
První hattrick v NHL:2. února 1991 proti Bostonu (6:2)
První zápas v reprezentaci:3. února 1990 proti Švédsku (1:1)
První gól v reprezentaci:4. února 1990 proti Švédsku (4:3)

"Tam bude představen veřejnosti na tiskové konferenci a podepíše transferkartu. Myslím, že angažmá v superlize může být pro Jardu užitečné, může mu dát další impulz. Pozná zase jiné tréninkové metody, jiný styl života i hokeje. A navíc, přece tam neodchází do konce života, půl roku se dá vydržet," přidal Jelínek svůj názor.

V týmu působí i další český legionář, forvard Jaroslav Bednář. "Dokonce je možné, že by Jarda mohl v začátku bydlet u něho, než se tam trochu rozkouká," naznačil Jelínek. K dispozici by měl Jágr mít od klubu byt i auto, další zvláštní výhody vyplývající z postavení hvězdy ho prý nečekají. "Žádné bodyguardy mít rozhodně nebude," uzavřel Jelínek.

Omsk chce vítězit, shání posily

Jágr má Omsku zařídit návrat na výsluní v superlize. Ambiciózní tým podporovaný miliardářem Romanem Abramovičem totiž momentálně vůbec nenaplňuje plány funkcionářů i majitelů týmu a v ruské superlize, kde by měl hrát o čelo, figuruje na 12. místě tabulky. Ani rozpočet kolem 30 miliónů dolarů zatím nestačí k naplnění vysokých ambicí.

Sezona týmu, který má podporu gubernátora Omské oblasti Leonida Poležajeva, v jehož venkovské rezidenci má tým svou bazu, začala velmi špatně, tým s běloruským trenérem Valerijem Bělousovem má po 25. kole 22ti bodovou ztrátu na první místo.

Sestava Avangardu, kterou po Jágrovi zřejmě doplní i další hráči z NHL, je přitom plná hvězd. Brankářem je ruský reprezentant Maxim Sokolov, obranu zase vede jeden z nejlépe placených hráčů superligy Oleg Tverdovskij, hráč s bohatými zkušenostmi z NHL.

V útoku se Avangard opírá o duo střelců Maxim Sušinskij a Dmitrij Zatonský. Zkušenosti z NHL mají i Gusev, Krivokrasov nebo Bednář. Ani s hvězdným kádrem se ale Avangardu nedaří navázat na své úspěchy. To je úkol pro Jágra.

Reklama

Související témata: