Hlavní obsah

Sparta kvůli případné výluce v NHL vábí hvězdy. Eliáše už oslovila, zájem prý má i o Židlického

Praha

Už 15. září vyprší v kanadskoamerické NHL kolektivní smlouva, a jelikož vedení soutěže zatím nemůže s Hráčskou asociací najít společnou řeč o uzavření nové, vše směřuje k tomu, že nejslavnější hokejovou ligu po osmi letech znovu postihne výluka. Nejen kluby české extraligy tak začínají větřit a zvažují, které hráče by po čas stávky v zámoří zlanařily. Pražská Sparta uvažuje maximálně o třech jménech, v kuloárech se spekuluje o Patriku Eliášovi nebo Marku Židlickém.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nový trenér hokejistů Sparty Praha Richard Žemlička (vlevo) a generální manažer klubu Petr Bříza.

Článek

„K výluce se vyjádříme ve chvíli, kdy bude vyhlášena. Do té doby jsou to vše jen spekulace," říká sportovní manažer holešovického klubu Patrik Martinec. „Na situaci ale samozřejmě reagujeme a s některými hráči jsme rozhovory vedli," doplňuje.

Z hráčů ze zámoří vlastní Sparta práva pro start v tuzemské extralize na brankáře Washingtonu Michala Neuvirtha. Zákulisní informace mluví o tom, že klub má zájem i o obránce Marka Židlického a útočníka Patrika Eliáše. „Konkrétní jména ze mě nyní nedostanete," vykrucuje se Martinec. „Jsem přesvědčený, že náš tým je silný i bez pomoci ze zámoří. Pokud do týmu někoho přivedeme, bude se to týkat maximálně dvou až tří hráčů," je vzápětí alespoň trošku podrobnější.

Hlinka: Eliášův příchod reálný je

Že představitelé Sparty Patrika Eliáše skutečně oslovili, přiznal forvard New Jersey v úterním rozhovoru pro Právo. „To je jeden z klubů, který se ozval... Kdybych přece jen začínal v Evropě, tak určitě někde poblíž. Od rodiny se mi totiž vůbec nechce. Ale v žádném případě to neznamená, že příští týden naskočím do extraligy," říká Eliáš, který se svou manželkou a brzy tříletou dcerou Sophií žijí v Praze.

„Myslím, že Patrikův příchod určitě je reálný," doplňuje Jaroslav Hlinka, staronová sparťanská posila do útoku. „Bezvadné by to bylo i pro mladé kluky. I kdyby tu s námi Patrik byl jen tři týdny, mohli by od něj odkoukat, jak se chová na ledě, v kabině, posilovně," pokračuje Hlinka.

Rozhodnutí hráčů ovlivní i délka výluky

Kolektivní smlouva sice vyprší už tuto sobotu, že by se však někteří hráči na českém ledě objevili hned o den později v rámci druhého kola extraligy, je však téměř vyloučené. „Někdo by možná do týdne mohl být připravený naskočit, u většiny si tím ale moc jistý nejsem. Někdo může čekat týden, dva nebo měsíc a pak, pokud by se NHL stále nerozběhla, na pár zápasů do extraligy naskočí," říká Hlinka. Právě Eliáš připustil, že připravený zatím psychicky není a postrádá i potřebu hrát za každou cenu.

Nejvíce pak hráče brzdí pocit nejistoty. Že NHL výluka nemine je takřka jisté. Jak dlouho ale bude trvat? Pár týdnů, dva měsíce, nebo v krajním případě až celou sezónu? „Kdyby se vědělo, že výluka potrvá jen měsíc, drtivá většina hráčů by se do ničeho nehrnula a radši by pořádně potrénovala. To ale dneska nikdo neví," souhlasí Hlinka, podle kterého je stejně lepší angažmá v Evropě přijmout, než jen trénovat v zámoří a čekat na dohodu. „Už jen proto, že v případě výluky by případné předsezónní kempy byly hodně krátké a člověk by byl z Evropy rozehraný."

Kluby nejvíce trápí vysoké pojistky

Klubům zase nejvíce při vyjednávání svazují ruce pojistky vysokých kontraktů. „Osobně bych řekl, že jsou v celém případném vyjednávání tou nejdražší záležitostí," pokyvuje Martinec. „V první řadě na to ale hledíme ze sportovního hlediska. Pokud by sportovní úsek o nějakého hráče zájem měl, teprve tehdy nastupuje neméně důležité finanční hledisko."

Velkým konkurentem Holešovických je však i Lev Praha hrající Kontinentální ligu, jejíž atraktivita by pro některé hráče mohla být převažujícím jazýčkem na vahách při úvahách o své volbě. „KHL je bohatá soutěž a nezastírám, že Lev naším konkurentem je," připouští Martinec.

Přilákat do sehraného týmu vysoký počet posil ze zámoří by na druhou stranu mohlo mít kontraproduktivní efekt. „Je to strašné složitá situace, která se musí pečlivě zvážit. Přeci jen jde o zásah do mužstva, nikdo navíc neví, na jak dlouho. Pokud nějakého hráče vezmeme, musíme být přesvědčeni, že bude posilou a týmu pomůže i charakterově," uvědomuje si Martinec.

Hlinka sní o duelu s Jágrem na vyprodané Spartě

„Pokud by výluka skutečně nastala a hráči ze zámoří přišli, bylo by to atraktivní pro všechny - fanoušky, i pro nás hráče samotné. Kdyby hrál na Kladně Jarda Jágr nebo Kabelka (Tomáš Kaberle), ve Spartě Petrik Eliáš, návštěvy by rapidně vzrostly. Tady není o čem mluvit, zimáky by byly všude plné. Hrát proti Kladnu s Jágrem před vyprodanou arénou v Holešovicích, to by bylo krásný," zasnil se Hlinka, který si však na druhou stranu dlouhou výluku nepřeje. „Klukům bych přál, aby NHL začala nejpozději s dvouměsíčním zpožděním. A já bych to jako fanoušek NHL rovněž přivítal."

Reklama

Související témata: