Hlavní obsah

Žemlička: Kdybych neunesl tlak, nemohl bych vůbec trénovat. Nervačení ničemu nepomůže

V nové roli kouče se představí na sparťanské střídačce bývalá ikona klubu Richard Žemlička a před páteční premiérou v hokejové extralize už cítí i v trenérském kumbálu zdravé napětí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Hráči týmu HC Sparta Praha trénují pod vedením kouče Richarda Žemličky (vpravo) a jeho asistenta Jana Votruby (vlevo).

Článek

Zmocňuje se vás už i nervozita?

Určité předstartovní napětí musí být, ale mám výhodu, že jsem k těm tlakům čichnul už loni jako Jandačův asistent a poznal je ve Spartě i v roli hráče. A kdybych neunesl tlak, nemohl bych vůbec trénovat. Jako kouč ponesu daleko největší zodpovědnost, ale spíš než o nervozitě, tak bych mluvil o těšení.

S několika svěřenci jako jsou Ton, Hlinka či kapitán Broš jste ještě hrával. Dokáží i oni respektovat vaši novou roli?

Chápou, že jsem už jinde, i když si pořád tykáme. Snad jen pár mladších hráčů mi vyká, ale tu soudržnost týmu nevidím ve formě oslovení. Jde spíš o to trpělivě skládat střípky mozaiky.

Jaké jste nastolil trenérské krédo?

Žádám důslednost, nejenom herní. Chci, aby všechno na ledě i v kabině mělo svůj řád, v týmu jsou jasně rozdané role. Když se ale ohlédnu zpátky za kariérou, jako hráč bych u sebe měl značné potíže.

Na ledě jste občas býval i pěkný nervák, dokážete být jako kouč klidnější?

Učím se třeba, abych nevybouchnul hned před hráči a vybláznil se u sebe v kumbálu. Takové to nervačení trenéra totiž výkonu mužstva většinou nepomůže. Snažím se  spíš klidnější formou dát hráčům návod, než ještě zvyšovat jejich emoce.

Ke změně pohledu jste dospěl věkem?

Taky, vždyť už je mi osmačtyřicet. Hlavně ale trenérskou zkušeností. Dělal jsem přes tři roky mládež, hodně mi dala sezóna v prvoligovém Berouně a poučný byl i ten minulý rok ve Spartě.

V čem hlavně?

Třeba v tom, jak jsme v play off ztratili vítěznou notu a neměli v souboji s Brnem tu správnou ctižádost. Nechtěl bych, aby se taková situace opakovala. Proto mě docela vytočilo, jak katastrofálně jsme odehráli utkání European Trophy v Chomutově, což nás stálo postup.

S čím chcete vyrukovat do sezóny?

Věřím, že přišli hráči, kteří dobře zapadnou do herní koncepce, a budeme se pohybovat v horních patrech tabulky. Chceme i předvádět atraktivní hru, která při současném extrémně nabitém hokejovém programu v Praze, přivede diváky na zápasy Sparty.

Jak zvládáte sousedství v jedné hale s Lvem, klubem KHL?

Neviděl bych to jako komplikaci, snášíme se bez problémů. Tréninkový plán je stanovený na měsíc dopředu, dělíme se o led a zatím snad jen jednou jsme se museli domlouvat, abychom si vyšli vstříc.

Reklama