Hlavní obsah

Slavia je pro případ výluky v NHL domluvená s Červenkou a Sobotkou, chce skončit do desítky

Praha

Vyhnout se loňským bojům ve skupině o udržení, v základní části skončit do desátého místa, a pak se v play-off pokusit o překvapení. Takové cíle si před startem nového ročníku hokejové Tipsport extraligy dala pražská Slavia. Červenobílým by k tomu v případě výluky v zámořské NHL měli dopomoci i útočníci Roman Červenka s Vladimírem Sobotkou.

Foto: Roman Vondruš, ČTK

Trenér Vladimír Růžička na předsezónní tiskové konferenci Slavie.

Článek

Červenka se Sobotkou, kteří do tuzemské seniorské extraligy v minulosti nakoukli právě v dresu Slavie, s klubem absolvovali celou letní přípravu a trenér Vladimír Růžička s nimi počítá do jedné formace. Že by však nastoupili už v neděli v rámci druhého kola proti Plzni, tedy den po vypršení kolektivní smlouvy v NHL, Růžička vylučuje. „Nikdo z hráčů NHL hrát nebude. Páni ve švýcarském Curychu (sídle IIHF - pozn. aut.) mají stejně o víkendu zavřeno a nestačí se vše vyřídit."

Právě od Červenky, nové posily Calgary, si slávistický trenér a generální manažer hodně slibuje. „Je jedním z nejlepších hráčů v Evropě, za poslední dva roky se v Rusku ještě víc vyhrál. Obrovským lákadlem by byl i pro fanoušky," říká Růžička, který stojí i o služby obránce Colorada Jana Hejdy. „Od loňské sezóny má ale problémy se šlachou v zápěstí, dokonce s tím byl na operaci. Komplikací jsou i jeho děti, které v Americe chodí do školy."

Kadlec načíná 18. sezónu v sešívaném dresu

Sešívaní hlavně nechtějí zopakovat loňskou sezónu, kdy poprvé od roku 2000 chyběli v play-off, a museli se prát ve skupině o udržení. „Cílem je umístění do desátého místa a poprat se o vyřazovací boje. Říkat si můžeme, co chceme, musíme to ale předvést i na ledě," uvědomuje si Růžička, jehož tým posílili obránci Kučný, Kempný, Beňovič a útočníci Kalla se Stránským. V přestup se změnilo i hostování forvardů Alinče s Pospíšilem a zadáka Dreslera. Odešel naopak klíčový útočník Vondrka a Doležal.

„Na Kallovy zkušenosti hodně sázíme, navíc je to gólový hráč," plánuje si Růžička, který chce hodně vytěžovat i osmnáctiletého útočníka Tomáše Hertla, jehož si v letošním draftu NHL vybralo San José. „Tomáš je velký talent, počítám s ním na pozici druhého centra. Je mi jedno, jestli je někomu dvanáct nebo čtyřicet," říká slávistický lodivod.

Kapitánem zůstává Petr Kadlec, který ve Slavii načíná už svou osmnáctou sezónu. „Vždycky jsme měli eminentní zájem, abychom si ho udrželi. Je to jednoznačně nejlepší obránce v lize, navíc slávista, na čemž stavíme," těší Růžičku.

Ledová plocha se v O2 Aréně rozšíří

Oproti předchozím sezónám dojde ve vysočanské O2 Aréně ke změně rozměrů ledové plochy. „Dříve bylo kluziště malé a v poslední době jsem v tom neviděl výhodu. Proto saháme k rozšíření a zkrácení plochy tak, jako to máme v Edenu," říká Růžička.

Slávistické vedení zároveň věří, že se mu konečně podaří do moderní arény přilákat větší počet fanoušků. „Jsme si vědomi rezerv a moc nás to mrzí. O2 Arénu bereme jako benefit, má nám to nabídnout atraktivní zázemí. Kromě skalních fanoušků chceme oslovit i rodiny s dětmi, plánujeme například zavést rodinný sektor," marketingový ředitel Karel Hromádka.

Reklama

Související témata: