Hlavní obsah

Startuje extraliga, již můžou ozdobit hvězdy NHL. Novinkou je širší baráž

Praha

Jubilejní dvacátý ročník samostatné české hokejové extraligy dnes odstartuje v Chomutově, kde Piráti coby nováček soutěže přivítají úřadujícího vicemistra Kometu Brno. Hlavním lákadlem by se mohlo stát posílení klubů o hvězdy NHL, kde už v sobotu vyprší kolektivní smlouva, a jelikož podepsání nové je v nedohlednu, schyluje se ke stávce. Novinkou je zavedení širší baráže, o sestup budou namísto jednoho extraligového klubu bojovat dva se stejným počtem týmů z první ligy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pardubičtí hokejisté pózují coby mistři republiky v hokeji v sezóně 2011/12.

Článek

Budou moci hokejoví fanoušci v extralize znovu chodit na Jágra, Eliáše a další hvězdy, jako tomu naposledy bylo v sezóně 2004/05? Zdaleka to není nereálná představa. V zámoří vše směřuje ke stávce, která může začít už v sobotu. Zásadnější otázkou, na kterou však nikdo odpovědět nedokáže, zůstává, jak dlouho bude výluka trvat.

Zatímco někteří hráči budou do extraligy schopni nastoupit prakticky ihned po vyhlášení stávky, další chtějí nějaký čas vyčkávat, zda se nepodaří najít dohodu o uzavření nové smlouvy.

Vidina odložení startu nejlepší hokejové ligy světa je však pro tuzemské příznivce lákavá. Vidět na vlastní oči brázdit extraligové ledy Jágra, Plekance nebo Kaberleho v dresu Kladna a Eliáše v tom sparťanském, nebo chodit na Slavii na Červenku, se už nikdy nemusí opakovat.

Extraliga dosud profitovala z výluky v zámoří dvakrát. V sezóně 1994/95 se vedení NHL dohodlo s Hráčskou asociací na nové kolektivní smlouvě v lednu, ročník 2004/05 musel být zrušen celý. Právě tehdy měla tuzemská soutěž zásluhou hvězd ze zámoří nejvyšší diváckou návštěvnost.

Ptáček útočí na rekord

Hrací formát základní části a bojů o titul se oproti loňské sezóně nemění. Nový kabát však oblékne skupina o 11. až 14. místo (nově se hraje dvoukolově každý s každým) a boj o záchranu. Do něj se poprvé od roku 1994 zapojí dva nejhorší celky extraligy a stejný počet nejlepších z první ligy. Nyní se čtyřkolovým systémem každý s každým poperou o dvě volná místa v elitní soutěži.

Už v neděli může českobudějovický obránce František Ptáček odehrát 1035. zápas v soutěži, čímž by vyrovnal rekord Josefa Řezníčka, toho času nového ředitele extraligy.

Program 1. kola hokejové Tipsport extraligy
Čtvrtek
19:15 Chomutov - Kometa Brno
Pátek
17:00 Třinec - Pardubice
17:30 Kladno - Liberec
17:30 Č. Budějovice - Vítkovice
17:30 Plzeň - Litvínov
17:30 Zlín - Slavia Praha
18:30 Sparta Praha - Karlovy Vary

Reklama