Hlavní obsah

Chomutov - Brno 2:4Severočeši svůj návrat do extraligy po 38 letech výhrou neoslavili, podlehli brněnské Kometě

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Lušňák 1 : 0
25. Koreis 1 : 1
39. J. Svoboda 1 : 2
40. Hromas 2 : 2
52. J. Svoboda 2 : 3
55. Erat 2 : 4
Záznam online reportáže

Chomutov

Strhujícím představením odstartoval jubilejní dvacátý ročník hokejové Tipsport extraligy. Nováček z Chomutova, který se do nejvyšší soutěže vrátil po dlouhých osmatřiceti letech, podlehl na domácím ledě úřadujícímu vicemistrovi Kometě Brno 2:4. Hrdinou duelu, který se na úvodní kolo hrál v nebývale vysokém tempu, byl Jakub Svoboda, autor dvou branek vítězů.

Článek

„Kdo bojuje, může prohrát. Kdo nebojuje, už prohrál." Takovýmto transparentem přivítali své hokejisty fanoušci Chomutova, který se do nejvyšší hokejové soutěže vrátil po 38 letech. A protože vědět o sobě dávali i příznivci Komety, byla na severočeském zimáku hned od úvodu parádní atmosféra.

A k radosti většiny diváků šli do vedení domácí. Ti hráli na konci první třetiny dlouhou přesilovku pěti proti třem a Zálešákovu střelu poslal do sítě dorážející Lušňák. Úvodní gól Chomutovských byl o to překvapivější, že v předchozích minutách to byla Kometa, kdo diktoval tempo hry.

Jestliže šance Káni a Tomáše Svobody se dají označit za vyložené, pak ta Jakuba Svobody, kdy místo prázdné klece trefil jen brusli dezorientovaného domácího gólmana Řehoře, byla tisíciprocentní.

Vedení Kometě vydrželo jen osmnáct vteřin

Po první změně stran Piráti obraz hry přeci jen vyrovnali, paradoxně za to však byli „odměněni" inkasovaným gólem. Proti bekhendové střele Koreise neměl Řehoř šanci, zvlášť když se puk za čáru dostal ještě po odrazu od horní tyčky.

Devětašedesát vteřin před druhou sirénou sice netrefil Jakub Svoboda ideálně puk, ten se ale mezi Řehořovými betony došoural za čáru. Radost z vedení Kometě vydržela jen osmnáct vteřin. Lušňákovo nahození pohotově tečoval Hromas a bylo znovu srovnáno.

Neuznaný gól Chomutova a dva údery Komety

Po pěti minutách hry se vytáhl brněnský brankář Trvaj proti dělovce Lučky z mezikruží, prakticky vzápětí byl už ale proti Jírově sklepnutí kotouče ze vzduchu bezmocný. Jenže Piráti podruhé v zápase do vedení nešli, videorozhodčí totiž gól kvůli hře vysokou holí doporučil neuznat.

A protože neuspěl ani se skrytou střelou David Hruška, přišel pro domácí trest. Hruškův jmenovec Jan našel Jakuba Svobodu, který střelou z mezikruží trefil přesně pravý horní růžek. O tři minuty později při přesilové hře našel Žižka parádní křížnou přihrávkou Erata, který Brňany uklidnil pojišťujícím čtvrtým zásahem.

1. kolo hokejové Tipsport extraligy:
Piráti Chomutov - Kometa Brno 2:4 (1:0, 1:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 18. Lušňák (Zálešák), 40. Hromas (Lušňák, Rýgl) - 25. Koreis (M. Hořava, H. Zohorna), 39. Jakub Svoboda (J. Hruška), 52. Jakub Svoboda (J. Hruška, T. Svoboda), 55. Erat (Žižka, Kováčik). Rozhodčí: Hribik, Fraňo - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. Diváci: 4 640.
Chomutov: Řehoř - Palin, Pulpán, Rutta, Mrázek, Rýgl, Macháček, Lučka - Důras, Kraft, Hřebejk - D. Hruška, Zálešák, Polák - Ondřej, Sikora, Hromas - Jíra, M. Procházka, Hafenrichter - Lušňák. Trenéři: J. Doležal a Antonik.
Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, Švrček, Bičánek, Valach, Malec, Valábik, Krejčiřík - Erat, Čermák, Dlouhý - T. Svoboda, J. Hruška, Jakub Svoboda - H. Zohorna, Koreis, M. Hořava - J. Káňa, Dočekal, Wasserbauer. Trenéři: Venera a Oslizlo.

Reklama

Související témata: