Hlavní obsah

Nečekejte od nás hned zázraky, žádá Plekanec. V Kladně bude hrát za korunu

Fanoušci si od nich slibují, že hokejové Kladno vytáhnou mezi špičku extraligy. Vždyť tým s Jágrem, Židlický, Tlustým a Plekancem na soupisce budí hned na první pohled respekt. „Nebude to ale lehké. Ostatní kluci mají za sebou už několik zápasů, takže jsou v tomhle vepředu. Proto bych od nás v prvních kolech nečekal nějaké zázraky,“ říká před středečním zápasem se Slavií forvard Rytířů Tomáš Plekanec.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Plekanec, další významná posila kladenské útočné vozby z NHL

Článek

Těšíte se, až ve středu skončí dlouhé období tréninků a vyjedete v pražské O2 areně k ostrému zápasu?

Moc. Zároveň však nevím, co přesně od toho čekat. S klukama trénuju od konce července, ale cítím určitou nerozehranost. Musím potvrdit slova Jardy Jágra, že dost záleží na tom, co se stane v prvním střídání nebo v první třetině. Pak to tomu našemu výkonu dá nějaký směr. Ostatní kluci mají za sebou už několik zápasů, takže jsou v tomhle vepředu. Nebude to lehké. Proto bych od nás v prvních kolech nečekal nějaké zázraky.

Převažuje ve vás radost, že máte možnost hrát v Čechách, nebo byste byl radši, kdyby v zámoří k výluce nedošlo?

Všichni hráči jsme doufali, že k výluce nedojde. Ne proto, že by pro nás bylo degradující hrát českou extraligu. To vůbec. Na druhou stranu, hrát na Kladně před fanoušky, rodinou a známými, na to se moc těším. Doufám, že týmu pomůžeme získat co nejvíc bodů, ale nebude to vůbec jednoduché. Rozdíl mezi hráči v NHL a extralize není skoro žádný. Ostatní kluci možná jen neměli takové štěstí jako já, že jsem se do NHL dostal.

Sledoval jste pečlivě, jak se vyvíjí situace okolo pojistek? Kluby musely za hráče vynaložit nemalé sumy...

Přehled jsem měl, jsou to opravdu strašný pecky! Pokud ale klub má o hráče zájem, musí se snažit dát pojistku dohromady, což se u mě nakonec povedlo. Nejsem si však jistý, jestli by bylo možné tady hrát celou sezónu. Zda by to kluby byly schopné zaplatit.

Není vám líto, že se v týmu nepotkáte s Tomášem Kaberlem, na kterého už Kladno nemělo finance?

Škoda to je, Tomáš je skvělý do přesilovky, nahraje vám puk. Lajna by s ním vypadala hezky, ale i tak si myslím, že to problém nebude. Mára Černošek je taky zkušený hráč. A nikde není psáno, že tu Kabelka nebude. Třeba se s klubem za čtrnáct dní přeci jen domluví.

Dokážete odhadnout, jak dlouho výluka v zámoří potrvá?

Nemyslím si, že to někdo ví. Kdokoliv řekne nějaký časový úsek, je to jen spekulace. Kromě Bettmana (komisionáře NHL) nemá tušení nikdo. Jsem stoprocentně přesvědčený, že Hráčská asociace neustoupí určitým požadavkům, které má, a nechce si je nechat vzít.

Očekáváte, že se v blízké době rozhoupají další hráči, kteří zatím angažmá v Evropě nehledají, a budou se po něčem poohlížet?

Myslím, že jo. Pokud se něco maximálně do tří týdnů nehne, půjdou někam hrát. Najít místo ale nebude lehké. Čím déle budou čekat, tím to pro ně bude horší. Ale o skvělé hráče bude i tak zájem.

Během poslední výluky v roce 2004 byla část hráčů placena měsíčně, další od zápasu. Jak to máte nyní nastavené vy? Jaromír Jágr například hraje zadarmo.

Jestli to říkal, tak to tak je. Já ještě žádnou smlouvu nepodepisoval, ale údajně tam má být symbolická koruna.

Právě s Jágrem budete hrát v jedné formaci, což jste si vyzkoušeli už na loňském mistrovství světa na Slovensku. Dá se na tuto spolupráci navázat?

To už je přeci jen nějaká doba. Tým je jiný, lajna také, ale doufám, že Jirka (Tlustý) k nám zapadne a že to bude fungovat stejně. Nikde ale není psáno, že to tak bude. Když to fungovat nebude, lajna se rozhází a každý můžeme hrát s někým jiným. V tom problém nevidím. je úplně jedno, jestli budeme hrát spolu, nebo ne.

Je těžké Jágrovi na ledě vyhovět?

Těžké je špatné slovo. Je to něco jiného, než hrát s jiným hráčem s jiným stylem hokeje. Přirovnal bych to k době, když jsem hrál v Montrealu s Kovaljovem. Ti kluci jsou strašně talentovaní, o několik kroků dopředu od ostatních.

Bude teď Kladno patřit k nejsilnějším mužstvům v extralize?

Papírově a díky novinářům asi ano. Z hlediska nás hráčů tam ale rozdíl nebude veliký a bude strašně těžké se prosadit. Nedovedu říct, jak to bude vypadat. Budu rád, když vyhrajeme spoustu zápasů. Ale jestli budeme nejlepší...

Těšíte se i na venkovní duely? Dá se očekávat, že všude, kam přijedete, bude vyprodáno...

Strašně se těším. Z Montrealu jsem sice zvyklý na 22 tisíc lidí, na druhou stranu fandění v Čechách je úplně jiné. Atmosféra bude skvělá, i když někde přijde 6 tisíc lidí a bude vyprodáno. Pro každého hráče bude svátek hrát v takovéto atmosféře.

Nemáte obavy, že se někteří hráči na vás budou chtít vytáhnout a uchýlí se k unfair praktikám?

Může se stát, že nás někdo bude chtít vyprovokovat. Je jen na nás, jak se s tím vypořádáme a jak na to budeme reagovat. Bude potřeba udržet nervy a nenechat se vyprovokovat.

Budete na svých zádech nosit svou oblíbenou čtrnáctku?

Nebyla volná, má ji Michal Lukáč. Nejsem natolik pověrčivý, abych si své číslo bral na měsíc nebo dva a dělal tu bordel, když nevíme, jak dlouho výluka potrvá. Takže jsem si vzal obrácené číslo - 41.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko