Hlavní obsah

Červenku se Sobotkou jsme dokázali skvěle eliminovat, liboval si litvínovský brankář Francouz

Hokejisté Litvínova dokázali v pátečním utkání 3. kola Tipsport extraligy ustrážit elitní formaci pražské Slavie ve složení Kalla, Červenka, Sobotka a z O2 areny si odvezli cenné tři body za vítězství 2:1. Jednou z ústředních postav duelu byl gólman Severočechů Pavel Francouz, který působil jistým dojmem a stejně jako v minulém zápase inkasoval pouze jednou.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Litvínovský brankář Pavel Francouz byl oporou Severočechů na ledě pražské Slavie.

Článek

Dvaadvacetiletý gólman si prvního venkovního vítězství v sezóně nesmírně cení. "Jsou to určitě body k nezaplacení. Měli jsme z nich trochu obavy," přiznal po utkání Pavel Francouz. Jeho tým se pečlivě připravoval zejména na první lajnu soupeře, která se tentokrát střelecky neprosadila. "Viděli jsme v televizi, jak Červenka se Sobotkou válcovali Kladno. Myslím si, že jsme je dokázali skvěle eliminovat, znepříjemnit jim hokej. Tolik prostoru už neměli," pochvaloval si talentovaný brankář.

"Sešívaní" měli v první třetině tři přesilovky. Žádnou z nich ale neproměnili. Nejblíže k úspěchu byl Kuboš, jehož tečovaný pokus od modré orazítkoval břevno. "O přestávce jsme si v kabině vyloučení vyčítali, protože jich bylo opravdu hodně. Takhle se hrát nedá. Byli jsme rádi, že jsme udrželi bezbrankový stav," uvedl Francouz.

Francouze překonal pouze Žejdl

Právě ubráněné početní výhody byly podle litvínovského brankáře klíčovým momentem střetnutí. "Kdyby se Slavia utrhla do vedení, tak by se to těžko dohánělo. Mají výbornou obranu i gólmana. Domnívám se, že by si to už pohlídali," prohlásila bývalá opora Ústeckých Lvů.

Francouz čelil v zápase šestadvaceti střelám protivníka. Jediný, kdo na něj našel recept, byl Lukáš Žejdl, jenž ve 24. minutě využil v přesilovce parádní přihrávku Hertla. Právě šikovný slávistický forvard mohl domácí fanoušky dostat do varu již v úvodní dvacetiminutovce. Po nádherné individuální akci ovšem zacílil pouze do tyče. "Udělal neskutečně dlouhou kličku až na zadní tyč. Natahoval jsem se, on mířil do prázdné brány, naštěstí trefil tyč," oddechl si Francouz.

Rozhodující branku vsítila Verva na začátku třetí třetiny, kdy zásluhou Majdana zhodnotila početní výhodu. "Bylo to výborně sehrané, přesně takhle to chceme hrát. Hráč před brankou a střela od obránce. To se brankáři těžko chytá, když nic nevidí," komentoval gólovou akci Francouz.

Nespokojený se střeleckou produktivitiou mužstva byl asistent slávistického trenéra Josef Beránek. "Těžko budeme vyhrávat, pokud dáme jen jeden gól. To je podle mého teď asi jeden z největších problémů Slavie. Góly rozhodují," uvědomuje si. Jeho mužstvo se v poslední třetině muselo na ledě obejít bez Romana Červenky, jenž kvůli zdravotním potížím ze zápasu odstoupil. Zranění by však nemělo být vážné.

Reklama