Hlavní obsah

Erat měl při premiéře zpoždění

PRAHA

Takhle si start v hokejové reprezentaci určitě nepředstavoval. Na svůj první reprezentační sraz dorazil třiadvacetiletý Martin Erat o čtvrt hodiny později. "Na dálnici byla zácpa kvůli nějaké bouračce, klidně do kasy něco zaplatím," sliboval blonďatý útočník.

Článek

Do Prahy přijel terénním vozem Porsche s americkou poznávací značkou. "Chtěl jsem si ho vzít domů, když je teď v zámoří výluka, tak ho využiju," vyprávěl útočník Predátorů z Nashvillu. O tom, kdo na cestu Zlín-Praha vezme vůz, se svými spolucestujícími Miroslavem Blaťákem a Jaroslavem Balaštíkem příliš diskutovat nemusel. "Jelo se mým autem, protože přítelkyně chtěla v Praze nakupovat," vysvětloval s úsměvem Erat.

Devátý muž kanadského bodování české extraligy už má na svém kontě zlato ze světového šampionátu dvacetiletých, mezi seniory si odbude premiéru. "Moc nevím, co od toho čekat, ale určitě se těším," přiznal před včerejším úvodním tréninkem v letňanské hale.

První reprezentační krůčky by mu měla ulehčit nominace jeho spoluhráče z elitní zlínské řady Balaštíka. Spolu s Petrem Leškou už v letošním ročníku nastříleli 29 branek. "Jsem rád, že je tu taky, snad nás trenér nerozdělí," zadoufal Martin Erat, jenž se v extralize potkává i se svým starším bratrem Romanem hrajícím za Znojmo.

Na pokoji ale nebude volný čas trávit ani s Balaštíkem, ani s Blaťákem. Společníka v hotelovém pokoji mu totiž bude dělat obránce Marek Židlický. S hráčem, jehož v současné době zaměstnává IFK Helsinky, se Erat velmi dobře zná z Nashvillu. "No jo, na Židlu se moc těším, konečně ho zase uvidím," vykládal útočník.

S jedním z nejlépe útočících obránců NHL jej pojí dlouholeté přátelství a v kontaktu jsou i v době, kdy místa jejich angažmá dělí stovky kilometrů. "Hodně si voláme, vždyť v Americe spolu i bydlíme, kamarádí se i moje přítelkyně s Markovou manželkou."

Na Karjala cupu se řada pro Erata známých tváří objeví i v dresech soupeřů. "Už jsem se na soupisky díval, spoustu hráčů znám z NHL. Třeba Rusko bude mít hodně silný kádr, vždyť je tam Kovalčuk a Ovečkin," vypočítává největší hvězdy soupisky závěrečného soupeře českého týmu. "Finové na turnaji neprohráli šest let, snad to přerušíme," věřil reprezentační debutant.

O tom, jestli pro něj bude premiéra na delší dobu i posledním turnajem Euro Hockey Tour, mluvit nechtěl. "Netuším, jestli NHL začne, jasněji bude asi nejdřív v prosinci. Ale už se těším na Vánoce, budu je snad po šesti letech trávit doma," plánoval Erat.

Reklama