Hlavní obsah

Od druhé třetiny nás Kometa přehrála, litoval po premiéře budějovický bek Martínek

Brno

Po sedmi a půl letech znovu navlékl dres českobudějovického Mountfieldu. Šestatřicetiletý bek Radek Martínek, který je dalším hokejistou, jenž v době výluky v NHL zamířil do české extraligy, musel v pátek večer skousnout vysokou porážku 1:5 v Brně.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Obránce Radek Martínek v dresu Českých Budějovic.

Článek

Jaké jsou vaše pocity z premiéry?

Z výsledku samozřejmě žádnou radost nemám, ale se svým výkonem snad mohu být aspoň částečně spokojený. Myslel jsem, že to bude horší. Zvlášť když jsem nastoupil k soutěžnímu duelu vzhledem k vleklým zraněním téměř po roce. Udělal jsem tudíž dobře, že jsem vstup do extraligy o několik dní odložil a trochu potrénoval. Do optimální herní pohody mám ale samozřejmě ještě daleko.

Překvapilo vás něco v prvním střetnutí?

Že je Kometa silná, to jsem věděl, a z utkání národního týmu jsem znal i perfektní atmosféru v Kajot areně. Drželi jsme s ní bohužel krok jen v první třetině, od druhé nás už přehrála. My jsme naopak byli v prostřední dvacetiminutovce tragičtí. Překvapilo mě, kolik mladých hráčů kolem mě na ledě jezdilo. Náš jediný gól dal Robin Soudek, s jehož otcem jsem už kdysi hrával.

Širší kluziště vám nevadilo?

Na to se vůbec nehodlám vymlouvat. Na jiných stadiónech jsou ještě větší letiště.

Bylo pro vás složité zapadnout do omlazeného týmu?

To ne. Vždyť všichni spoluhráči mluví v šatně česky či slovensky. Je to podstatně snazší, než když přestoupíte do jiného klubu v Americe.

Vzpomenete si ještě, jak jste během minulé výluky v NHL pomohl Budějovicím k návratu do extraligy?

Samozřejmě. Na to se vzpomíná dobře. Byli jsme s Prospalem a Dvořákem hodně silní a kdekdo považoval postup za povinnost. Tak jednoduché to tehdy ovšem v žádném případě nebylo. V semifinále první ligy jsme byli v sérii s Chomutovem blízko vyřazení. Z toho mi dodnes běhá mráz po zádech. Naštěstí jsme to ale tenkrát zvládli.

Uplynulou sezónu jste nastupoval za Columbus, kde vám ovšem vypršela smlouva. Neznervózňuje vás, že dosud nemáte v NHL podepsaný jiný kontrakt?

Rád bych si v zámoří ještě zahrál, ale dobře si uvědomuju, že už nejsem nejmladší a i moje zdraví bylo poslední dobou dost chatrné. Takže tomu nechávám volný průběh. Uvidím, zda mě ještě někdo angažuje. Nějaké záblesky zájmu se už od několika klubů objevily, avšak nešlo o nic vážného.

Dovedete si představit, že byste za České Budějovice odehrál v extralize celou sezónu?

Možné je určitě všechno. Bylo by to ovšem pro mě docela složité, protože bych nerad trávil v Česku celý rok bez rodiny. Obě dcery jsou už totiž zvyklé žít v Americe, starší zde chodí do školy. Teď to ale neřeším, uvidíme, jak se všechno kolem NHL vyvine.

Reklama