Hlavní obsah

Žemlička v ohrožení? Na Spartě není klid

Praha

V minulé sezóně hokejisté Sparty s přehledem ovládli základní část. Po sedmi kolech nového ročníku jsou opět první, tentokrát ale od konce. Richard Žemlička nemá při svém premiérovém extraligovém angažmá v roli hlavního kouče vůbec jistou pozici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér hokejistů Sparty Praha Richard Žemlička (vlevo) a generální manažer klubu Petr Bříza.

Článek

Dva zápasy, dvě vítězství. To byl sparťanský začátek sezóny. Pak ale přišlo sedm inkasovaných gólů v Chomutově a s pražským týmem to šlo pomalu z kopce. Kladno, České Budějovice, Třinec a naposledy Plzeň. Všechno sice porážky jen o jediný gól, ale za to se body nerozdávají. „Není to tak, že by nás soupeři přehráli," namítal Žemlička. „Bohužel si to komplikujeme sami. Zbytečným faulem, ale třeba i přemírou snahy," tvrdil 48letý sparťanský kouč.

Jeho největší starost, to je defenzíva. „Je potřeba, aby každý začal dělat černou práci. Nehrajeme nějak strašně, ale musíme se víc semknout," pomyslel si zlý muž sestavy David Kočí. „A pracovat a pracovat," dodal útočník Petr Tenkrát. Je také možné, že se Sparta pokusí, alespoň na nějaký čas, najít posilu kádru v mužstvu, které s ní sdílí jednu halu. „Počkáme, až se Lev vrátí z tripu, a pak to probereme," naznačuje Žemlička možnost výpomoci ze strany klubu KHL.

Bídné sparťanské období mezitím jako první odskákali útočníci – francouzští bratři Treilleovi. Yorick si bude hledat angažmá, o sedm let mladší Sacha byl přeřazen do partnerského týmu prvoligových Litoměřic. „Jako zahraniční hráči měli být součástí prvních tří útoků. Do čtvrté lajny chceme zabudovat naše mladíky," řekl sportovní manažer Patrik Martinec.

Jednička Neuvirth, nebo Schwarz?

Ne zrovna přehledná je i situace s gólmany. Sparta před sezónou vsadila na Marka Schwarze, ale výluka v NHL jí přihrála do kabiny i washingtonského Michala Neuvirtha. Žádné ovoce to však nepřináší. Oba střídají výborné zákroky s horšími okamžiky. Ve výsledku inkasoval více gólů jen Liberec...

Zatímco Kladno disponuje celou jednou pětkou z NHL, Sparta na případnou posilu do pole stále ještě čeká. „Patrik Eliáš by se nám hodil, ale sám říkal, že začne nejdříve ve druhé půlce října. A to je daleko. Navíc naskočit do rozjetého vlaku není nic jednoduchého," tvrdil Žemlička. „S Patrikem jsem mluvil naposledy před deseti dny," naznačil i Martinec, že Eliášův start v dresu s písmenem S na hrudi není na pořadu dne.

Možná by stačilo, aby hvězda z New Jersey dirigovala přesilovky a jen tím by Spartě vytáhla trn z paty. „Hlavně naše hra pět na tři je špatná. Hrajeme staticky, netrefujeme prázdnou bránu. Musíme si z té situace pomoct sami," povzdechl si Žemlička.

Pro jeho pozici je klíčový už dnešní duel se Zlínem. „Z něj chceme bezpodmínečně tři body," nadhodil kouč. Ve čtvrtek hraje Sparta derby se Slavií, v neděli přivítá Litvínov. „Moc v klidu nejsem. Když na nás přišla krize jako na tým, bylo nás na to v kabině dvacet. Jako trenér jsem sám a beru si to hodně osobně," připustil Žemlička.

Reklama

Související témata: