Hlavní obsah

Havlát končí ve Znojmě, míří do Dynama Moskva

ZNOJMO

Česká hokejová extraliga přijde po Jaromíru Jágrovi o další hvězdu. Útočník Ottawy Martin Havlát, který v době výluky v NHL nastupoval za Znojmo, odchází do Dynama Moskva. "Na podmínkách jsem už domluvený, smlouvu do konce letošní sezóny podepíši v nejbližších dnech. Pokud ovšem nezačne NHL," potvrdil Právu angažmá v ruské superlize Havlát.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Martin Havlát si vyzkouší ruskou superligu.

Článek

Do Moskvy odcestuje začátkem příštího týdne. "Do té doby se budu ještě připravovat se Znojmem. Vzhledem k reprezentační pauze už za něj však v extralize nenastoupím," informoval.

Podle Havláta nejsou důvodem jeho odchodu špatné výsledky Znojma. "Kádr je zde silný a mužstvo určitě má na play-off. Jsem přesvědčen, že i beze mě do něj s novým koučem Hořavou postoupí. Nabídka z Dynama však byla nesmírně zajímává," připustil 23letý brněnský odchovanec, že finance hrály v jeho rozhodování důležitou roli.

Ruštinu snad osvěží Rosa a Bartečko

Angažmá v Moskvě však zároveň považuje za velkou výzvu. "Ruská liga je letos hodně kvalitní, láká mě se v ní prosadit. Navíc poznám něco úplně nového," říká Havlát, který se prostředí v Rusku nebojí. "Vždyť už tam hraje tolik kluků od nás. A v Moskvě je navíc život o hodně jednodušší než v jiných ruských městech," zjistil si.

Mírné obavy má z dorozumívání. "Ruština mě sice ještě na základní škole dva či tři roky zastihla, ale moc si z ní už nepamatuji," přiznal. I proto vítá, že mezi jeho novými spoluhráči budou další Čech a nejproduktivnější hráč superligy Rosa i Slovák Bartečko. "Vždycky je dobré, když se má člověk v novém klubu na koho obrátit," spoléhá se na pomoc kamarádů.

Odchází v dobrém

Ze Znojma odchází Havlát v dobrém. "Byli jsme s prezidentem klubu Jaroslavem Vlasákem dopředu domluveni, že mě v případě výhodné nabídky uvolní. A ani můj parťák Patrik Eliáš se na mě moc nezlobil," smál se.

Znojemský manažer Roman Kaňkovský potvrdil, že klub Havlátovi v odchodu nijak nebránil. "Nikdy jsme nedrželi hráče za každou cenu. Bylo by špatné, kdyby měl Martin hrát za Znojmo z donucení," uvedl Kaňkovský, podle něhož nebude vedení jihomoravského klubu shánět za Havláta náhradu.

Hledat náhradu? Jen za Rachůnka

"Útočníků máme dostatek. Spíš se chystáme poohlédnout po nějakém obránci, který by nahradil Karla Rachůnka, jenž zamířil do Jaroslavle," prozradil. Odchody dalších hráčů z NHL, brankáře Vokouna a útočníka Eliáše, prý zatím nehrozí. "Oba nám slíbili, že ve Znojmě zůstanou," informoval Kaňkovský.

Nový trenér Znojma Miloslav Hořava sice ztráty elitního útočníka lituje, je ale s Havlátovou absencí smířen. "Martin mi o tom řekl v úterý ráno na tréninku. Taková je realita, nic s tím nenadělám. Moc mu přeji, aby se mu v novém působišti dařilo. My se musíme s jeho absencí vyrovnat, kvalitních útočníků je v týmu dost," poznal Hořava po úvodních trénincích.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Boston i díky Pastrňákovi triumfoval v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články