Hlavní obsah

Kladno nezažívá nejlepší dny. Štvou mě stupidní porážky, zlobí se centr elitní řady Plekanec

Praha

Vyprodané stadióny a nadšení diváci. To vše stále platí, když do extraligového města zavítají hokejisté Kladna. Po takřka exhibiční sérii výher však tým posílený pěti hráči z NHL najednou začal prohrávat. Z posledních čtyř utkání hned třikrát, naposledy na ledě Karlových Varů 2:3. „Prostě teď nehrajeme vůbec dobře, štve mě to. A hodně,“ nadává Tomáš Plekanec, centr elitního útoku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Plekanec (vlevo) s Jaromírem Jágrem

Článek

Mohli jste skočit na první místo tabulky, také jste vedli 2:0 a nakonec jste zůstali bez bodu. Máte pro tento scénář vysvětlení?

Z naší strany to nebyl ve Varech moc vyvedený zápas. Vlastně byl spíš hodně nepovedený. Hlavně v obraně. A tím teď nemám na mysli jen beky, ale hru dozadu ze strany celé pětky, co je na ledě. Šancí si dokážeme vypracovat pořád dost, ale taky bychom jich mohli proměnit trochu víc.

Nebyli jste se spoluhráči z NHL myšlenkami trochu jinde? Ve středu se zdálo, že už si pomalu musíte zamlouvat letenky na cestu do Kanady, o dva dny později to vypadá, že strávíte celou sezónu v Evropě. Sledujete ty zámořské veletoče v jednání o nové kolektivní smlouvě?

Mám zprávy hlavně z médií, co si kde přečtu na internetu. Ale máte pravdu. Jeden den ohromný optimismus a pak zase skepse. Sám jsem tu minulou výluku takhle nezažil, strávil jsem celý rok v AHL, kluci z mančaftu ale říkali, že to bylo velice podobné. Nejdřív samé úsměvy a nakonec sezóna vůbec nezačala. A média byla v tomhle stejná. Nahoru dolů, nahoru dolů. Znovu se to opakuje.

Nepočkal jste si na telekonferenci, v níž Hráčská asociace NHL informovala své členy, jak jednání posledních dnů probíhala?

To bylo dost pozdě v noci, tak jsem radši zalehnul.

Před startem výluky jste tvrdil, že pokud se NHL nerozběhne, musel byste se třeba ve druhé polovině sezóny poohlédnout, abyste trochu snížil tu finanční ztrátu, která vám vzniká (v Montrealu má Plekanec gáži pět miliónů dolarů hrubého za rok, v Kladně pobírá symbolickou korunu – pozn. red.). Už jste se tedy někde poohlížel?

To bylo trochu jinak. Já samozřejmě ty nabídky měl. Ale teď nepotřebuju odcházet někam do Ruska, do KHL. Když bude výluka celý rok, tak zůstanu na Kladně. To je moje priorita. Na druhou stranu, já můžu něco chtít, ale když za mě klub nebude moci zaplatit pojistku, která je drahá, tak to je další věc...

Hodně se mluvilo o tom, že pokud v extralize hvězdy stráví nějaký čas, budou skvělým příkladem pro spoluhráče, kteří se budou snažit je napodobit, a jejich výkony půjdou také nahoru. Cítíte to tak?

Jednoznačně. Když si vezmete, jak hrála ve Varech naše mladá lajna Melka, Valský, Eberle, kterým je kolem těch třiadvaceti let, tak to je jasně vidět. Kluci hodně bruslí, dokážou napadat a jsou strašně nepříjemní.

Myslíte, že díky přítomnosti posil z NHL vlastně překonávají sami sebe?

To nevím, ale každopádně teď překonávají tu naši lajnu s Džegrem (Jágrem) a s Tlusťochem (Tlustým)... Určitě hrají líp než my. Taky je to pro ně ohromná vzpruha, když můžou být na ledě s hokejisty, jako je Jágr, Patera, Hlaváč... Já před těmi deseti jedenácti lety takovou možnost neměl.

V tabulce produktivity hráčů NHL, kteří hrají v Evropě, jste se držel na druhém místě za kanonýrem Kovalčukem. Není vám líto, že dobrou formu nemůžete prodat v NHL?

Mrzí nás to asi všechny, ale s tím nenaděláme nic. Moje hra ale není o shromažďování bodů. Já vždycky říkal, že jsem rád, když budu platný na obou koncích ledu. V přesilovce i v oslabení. Dokud jsem v Kladně, tak chci, aby hlavně mužstvo bodovalo naplno, a proto mě štvou ty poslední výsledky, stupidní porážky. Teď ve Varech, předtím to samé v Plzni...

Jak se vlastně mezi sebou v jednom mužstvu snese pět reprezentačních kapitánů? (kromě Plekance v této roli působili i Jágr, Patera, Židlický a T. Kaberle – pozn. red.)

Dobře (usměje se). V tom není problém, že bychom si do něčeho kecali. Každý z nás má na ledě jiné přednosti. Jsme dost odlišní i povahově.

Na programu kladenského divadla je stále hra Jaromír Jágr – Kladeňák. Nevyrazíte ve volných večerech za kulturou?

Mně stačí, že mám Džegra v kabině. Ještě abych se večer na něj chodil dívat? Dejte pokoj! (směje se) Úplně mi stačí to divadlo, co předvádí v šatně...

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Zlín 52 158 : 137 94
2 Slavia 52 138 : 111 94
3 Plzeň 52 160 : 131 89
4 Třinec 52 196 : 159 86
5 Sparta 52 171 : 149 86
6 Litvínov 52 162 : 148 83
7 Kladno 52 142 : 146 77
8 Budějovice 52 135 : 149 76
9 Vítkovice 52 141 : 151 75
10 Pardubice 52 155 : 161 73
11 Brno 52 149 : 158 72
12 Karlovy Vary 52 133 : 148 67
13 Liberec 52 137 : 178 63
14 Chomutov 52 127 : 178 57

Reklama

Související témata: