Hlavní obsah

Simmonds řádil jako v NHL a zachránil Liberec. V Česku si to užívám, přiznává

Tři zápasy čekal liberecký útočník Wayne Simmonds na premiérový zásah v české Tipsport extralize ze hry, dočkal se ho až v úterní dohrávce 12. kola proti Brnu a navíc v ten nejvhodnější okamžik. Bílí Tygři totiž prohrávali s Kometou o dvě branky a právě kanadský křídelník na začátku druhé třetiny zavelel k velkému obratu, který nakonec svým druhým gólem v utkání i sám dokončil. Severočeši tak vydolovali ze špatně rozehraného duelu cenný tříbodový zisk za výhru 3:2 a přerušili sérii čtyř porážek v řadě.

Článek

Čtyřiadvacetiletý forvard ukázal divákům v Tipsport areně jednu ze silných stránek zámořských hráčů - důraz před bránou. Ve 22. minutě neudržel Falter ránu Havíře a Simmonds z dorážky poprvé rozjásal liberecké ochozy. Ihned po vstřelení gólu se zaměřil na svou hůl, kterou pohledem důkladně zkontroloval. "Zamotala se mi mezi bruslemi, koukal jsem, jestli není zlomená," vysvětlil rodák ze Scarborough, jenž v NHL obléká dres Philadelphie.

Svěřenci kouče Mariana Jelínka ožili a o chvíli později vyrovnal pohotovou střelou Bulíř.  Rozhodující moment střetnutí pak přišel ve 44. minutě, když kotouč po Šmídově dělovce přizvedl Simmonds nechytatelně mimo dosah brankáře Faltera. Jeho gól ještě dlouho konzultovali rozhodčí s kolegou u videa, zda nešlo o hru vysokou holí, nakonec ale k radosti ochozů ukázali na střed. "Věděl jsem, že gól platit bude. Neměl jsem pocit, že moje hokejka byla vysoko," byl přesvědčený o regulérnosti branky Simmonds, jenž se konečně s novými spoluhráči mohl radovat z výhry.

"Nálada v kabině je teď výborná. V první třetině jsme nehráli dobře. Pak jsme se však zvedli," říká Simmonds, jenž zamířil do tuzemské nejvyšší soutěže z německého druholigového celku Crimmitschau. "Česká extraliga je kvalitní soutěž. Hraje tu hodně hráčů z NHL. Užívám si to tady," dodal.

Liberec dvakrát inkasoval při vlastní přesilovce

Bílí Tygři nevstoupili do zápasu podle představ. Do kolen je srazily vlastní početní výhody, při níž dvakrát inkasovali. V obou případech se blýskl Jakub Svoboda. Nejprve vystihl přihrávku Šmída a z jeho dravého úniku následně profitoval Divíšek. Poté zase prokoukl čitelnou Nedvědovu přihrávku na modrou a se samostatným nájezdem si již věděl rady.

"Na oba góly jsme jim vlastně nahráli. Jednou já, podruhé Petr Nedvěd. To jsou chyby, kterých se v naší přesilovce nemůžeme dopustit. Líbilo se mi však, že nás tyto momenty nepoložily a od druhé třetiny jsme byli aktivnější a až do konce jsme víceméně drželi taktovku," liboval si obránce Ladislav Šmíd.

Nálada v kabině podještědského celku byla po prvních dvaceti minutách pod bodem mrazu. "Velká bouřka se ale nekonala. Jen nám trenér řekl, abychom nevěšeli hlavy, že je před námi ještě čtyřicet minut. Ať bojujeme, nahazujeme puky, jdeme za nimi, že si šance vytvoříme," uvedl urostlý zadák, jenž přiznal, že hráči na ledě bojovali také za svého kouče.

Šmíd: Přiklonilo se k nám v závěru i štěstí

"Odvedl kus práce a tohle není jeho chyba. Je to náš problém. My hráči děláme hrubky na ledě, prohráváme zápasy. Jsme tedy rádi, že jsme trenérovi taky dokázali pomoct," poznamenal liberecký odchovanec.

Podještědský tým byl ve druhé třetině lepším mužstvem a převahu dokázal zúročit. "Chtěli jsme hrát jednoduše, chodit do brány. Myslím si, že jsme se zvedli celkově. Kluci padali do střel po hlavě. Hráli jsme i docela dobře v defenzivě. Mám radost, že jsme konečně doma vyhráli. Taky těm fanouškům něco dlužíme," přiznal Šmíd.

Liberec v závěru pozorně bránil, přesto mohli Moravané pár vteřin před koncem poslat napínavý souboj do prodloužení. Po krásném pasu zakončoval takřka do prázdné klece Svoboda, jenže trefil pouze tyč a Bílí Tygři si mohli zhluboka oddechnout. "To bylo pro fanoušky," smál se Šmíd, vzápětí ovšem zvážněl. "Zaspali jsme já i Ondra (Pavelec). Já jsem o tom hráči vůbec nevěděl. Jsem rád, že se k nám štěstí trochu přiklonilo," uzavřel Šmíd.

Reklama

Související témata: