Hlavní obsah

Jandače čeká přetěžká mise - zvednout Spartu ze dna. Mě tohle baví, tvrdí

Dlouho bez práce nezůstal. Na tréninky bude dokonce chodit do stejné haly. Jen místo Lva bude mít Josef Jandač na starosti Spartu, tak jako v minulé sezóně. Tehdy ji suverénně provedl základní částí k Prezidentskému poháru. Teď ho čeká opačný úkol, vyzvednout klub ze dna tabulky, které v současnosti okupuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Staronový trenér Sparty Josef Jandač

Článek

Bude to nejtěžší trenérská výzva vaší dosavadní kariéry?

Tak jsem nad tím nepřemýšlel. Vím, že situace není vůbec jednoduchá a bude nás to stát hodně úsilí a nervů, ale mě tohle docela baví.

Takže jste dlouho nad nabídkou nepřemýšlel?

Měl jsem na to asi čtyři dny. Navíc já byl pořád smluvně vázaný ve Lvu.

Rozhodoval jste se mezi více nabídkami?

Nějaké jsem měl, ale podrobněji to nechci komentovat.

Spekulovalo se zejména o Liberci…

Opravdu nic neprozradím.

Někdo považoval váš odchod ze Lva za předčasný, neváhal jste proto, jestli v jiném klubu, ale pod stejným vlastníkem pokračovat?

Každé odvolání je nepříjemná věc. Jak se s tím kdo vyrovná, je jeho věc. Já měl v té práci, kterou jsem odvedl, svědomí čisté, v tom to bylo pro mě jednodušší. A nabídka fungovat tu dál byla ze strany klubu férová.

Sparta a Lev nemají společného jen vlastníka, ale v poslední době i výsledky, v tom se pro vás situace příliš nezmění.

Nemyslím, že by na tom byly oba kluby podobně. Lev je na hraně play-off, kde se má pohybovat, je to otázka jednoho dvou zápasů, které má k dobru, a je mezi týmy pro play-off. Problém byl v rozdílných výsledkových obdobích. První část sezóny se vyvíjela ve velkém stylu, nabraly se body, ve druhé už body chyběly. Kdyby to bylo rovnoměrně rozdělené výhra–prohra, vypadalo by to jinak. Sparta je totálně poslední, je třeba ji vyndat z těch… z konce tabulky.

Už máte v hlavě, jak by se to mohlo povést?

Moc času jsem na to zatím neměl, ve středu jdu na první trénink. Je tam plno kluků, které jsem vedl minulou sezónu, jen v jiném rozpoložení, kdy ruce, nohy i hlava fungují jinak. Musí se urvat nějaké body, aby se Sparta dostala do klidu.

I s pomocí hráčských výměn?

To je v tuhle chvíli předčasné. Minulou sezónu jsem byl v téhle roli já, teď je mojí jedinou funkcí ve Spartě role trenéra a po sportovní stránce rozhoduje Normunds Sejejs. Bude záležet, jak se k tomu postaví.

S výměnami v rámci Sportovního holdingu mezi Lvem a Spartou je to složitější.

Legislativa je v tomhle ohledu v plenkách. Klub KHL v Česku musí plnit regule ruské jurisdikce, Sparta má statut českého extraligového týmu. Musí se to doladit, ale tím nechci, aby se zvýhodňovala Sparta, ale aby byly podmínky pro všechny stejné. Další věcí je, že hráči, kteří jsou v KHL, z ní nesměřují hned do extraligy, ale radši do jiné zahraniční soutěže.

V zámoří se opět jedná o konci výluky, uvítal byste z pohledu Sparty start NHL?

Takhle to neberu. Liga je tím hodně zajímavá, lidi tu vidí dobré hráče, kteří odvádějí parádní výkony, rozhodují zápasy a ostatní se od nich můžou učit. Ale kdyby výluka pokračovala dál, nebylo by špatné, kdyby se Sparta víc posílila o hráče z NHL, protože ti dělají ty rozdílové body.

Reklama

Související témata: