Hlavní obsah

Hokejová Sparta na jaře příštího roku odhalí památník Jana Marka

Vedení hokejové Sparty se podařilo zrealizovat představy o uctění památky zesnulého útočníka Jana Marka. Na jaře příštího roku by měl být přímo na zdi Tipsport Arény odhalen památník tvořený pamětní deskou z bronzu a Markovou bustou. Hokejoví fanoušci mohou do té doby přispívat na realizaci celého projektu.

Foto: Hcsparta.cz

Takhle chce Sparta uctít památku zesnulého hokejisty Jana Marka.

Článek

"S Honzou jsem strávil ve Spartě tři sezóny a osobně mi velmi záleželo na tom, aby uctění jeho památky nebylo jen gestem, ale důstojným aktem, a aby tu s námi byl vlastně každým dnem," uvedl v tiskové zprávě klubu předseda představenstva Petr Bříza.

Proto prý vznikl nápad s bustou, která bude umístěna u vchodu do arény. "Pro pozůstalé to byla, je a bude stále velice emotivní ztráta, proto děkuji Lucii Markové za trpělivost, sílu a vstřícnost při našich jednáních a i při schvalování podoby busty přímo s architekty," dodal Bříza s poděkováním manželce bývalého člena národního týmu.

Projekt si vyžádá náklady ve výši 150 tisíc korun, přičemž Sparta zpočátku přispěje částkou 20 tisíc, následně pak dorovná zbývající obnos potřebný k realizaci. Zájem přispět k úspěšnému dokončení myšlenky již podle Sparty projevily hokejový svaz ČSLH, vedení Kontinentální ligy, ale rovněž kluby Oceláři Třinec a HC Lev Praha. Právě za Třinec Marek hrál před svým příchodem do metropole.

Sparta nyní dokončuje potřebné kroky a dokumenty k získání souhlasu příslušných orgánů. "Až bude vše dořešeno, zveřejníme číslo účtu a fanoušci se budou moci podílet," ujistil Bříza.

Marek zahynul loni v září při letecké nehodě spolu s kompletním týmem Jaroslavle, který cestoval k úvodnímu utkání nové sezóny KHL do Minsku. Kromě jednatřicetiletého útočníka byli mezi oběťmi i další čeští reprezentanti Karel Rachůnek s Josefem Vašíčkem a také Slovák Pavol Demitra.

Reklama

Související témata: