Hlavní obsah

Žena je se mnou v Liberci, o výluce má víc informací než já, říká obránce Šmíd

Martin KézrSport.czPrávo

Při výluce v NHL obléká edmontonský obránce Ladislav Šmíd liberecký dres a poprvé od dubna 2008 nastoupil i za reprezentaci. Obojí vzal jako vítané zpestření, přece jen si ale s kanadskou manželkou Ashley oba přejí brzký start NHL.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Český obránce Ladislav Šmíd před švédským brankářem Gustafem Wesslauem.

Článek

Užíváte si návrat do národního týmu?

Dlouho jsem v něm nebyl, takže jsem cítil i trošku nervozitu. Když ale trenér Hadacmzik volal, jestli pojedu na Karjalu, tak jsem okamžitě řekl, že ano. Pro každého kluka je přece ohromná pocta reprezentovat svojí zemi a já navíc přišel o šanci hrát na posledních dvou mistrovstvích světa kvůli zranění. Snažím si teď užít hlavně atmosféru v kabině.

Musel jste se hokejově nějak přizpůsobit?

Mezistátní hokej se hraje určitě na vyšším levelu než extraliga a blíží se úrovni NHL, takže rád bych, aby i moje hra měla takové parametry. Navíc je tu další zkušenost z Finska, kde jsem byl naposledy před šesti lety s dvacítkou. Beru jako super možnost vyzkoušet si hokej i v jiné zemi a poznat jiné fanoušky.

Jak jste si po sedmi sezónách v zámoří zvyknul na extraligu?

Širší kluziště mě zpočátku činilo velké obtíže, přístup k puku i bránění protihráče na něm se hodně liší od mých návyků z NHL. S Libercem sice trénuji každé léto, přesto jsem po vyhlášení výluky byl klubu hodně vděčný, že mi dal tu možnost zahrát si. Bohužel nejsme v tabulce tam, kde bychom chtěli být.

Připomněl jste si podobnou sérii porážek v dresu Oilers?

S každou porážkou se hráč těžko srovnává a zvláště, když hned v úvodu sezóny roste jejich počet. Nejdůležitější je zůstat pozitivní, hodně v tom pomáhá i rodinné zázemí.

Vytváří vám ho i v Liberci manželka?

Jela se mnou a stará se o tu správnou pohodu doma. Právě ona pomáhá vytvářet to místo, kde bych se mohl odreagovat a nemyslet na hokej, a společně ho označujeme za domov.

Je pro vás pobyt v Liberci jako rodinu hodně jiný, než když jste za oceánem?

Docela jo, přece jen máme zažité návyky v Edmontonu, kam každý rok odjíždíme v srpnu a a vracíme se až v květnu nebo v červnu. Pro mě je to tady pořád země, kde jsem se narodil a vyrostl, žena jako cizinka to má daleko těžší.

Byla zaskočená tím, že letos do Kanady neodjedete?

Brala to sportovně. Ví, co obnáší být manželkou hokejisty. Naštěstí nebyla v Kanadě nikde pracovně vázaná, takže ani v tom nebyl problém.

Jak máte po dobu vaší nepřítomnosti zaopatřený dům v Edmontonu?

Barák v Edmontonu jsme nabídli k prodeji a uvidíme, co se bude dít. Až dojde k dohodě, že NHL začne, koupíme tam něco nového.

Pochytila žena už něco z češtiny, nebo mluvíte doma spíš anglicky?

Nějaká slovíčka nebo fráze v mém rodném jazyce zná, ale ta jsou často nepublikovatelná. Česky nemluví, ale občas rozumí. Naštěstí i moje sestra mluví anglicky, tak za ní teď manželka jela, zatímco já hraju ve Finsku. Našla si i partnerky spoluhráčů z Liberce, které umí anglicky, takže chodíme společně na večeře a určitě se necítí tak osamocená.

Ptá se vás žena často, kdy už poletíte za oceán?

Manželka má o výluce víc informací než já. Když hrajeme, nemám moc čas sledovat internet a vnímat novinky, ale ona mi pořád říká, co se v  zámoří děje, jestli se jednání někam pohnou. Oba chceme, aby se začalo hrát, přece jen to bereme tak, že v NHL je moje práce. Extraligu beru jako zpestření, ale zase aby netrvalo moc dlouho.

Věříte, že dohoda mezi vlastníky klubů a hráčskou asociací se blíží?

Snažím se být optimistou, ale zatím jen mírným. Obě strany zatím jen usedly ke stolu. Výstupy žádné nejsou, tak bych tomu zatím nepřikládal takovou váhu. Dokud není podepsaná kolektivní smlouva, musím jen doufat.

Nezačíná být už pozdě?

Do prosince bych byl klidný, pak se asi rozhodne. Minulý rok v NBA začali sezónu až někdy kolem Vánoc a ještě stihli přes padesát utkání. NHL má pořád ještě prostor jen na mírné zkrácení sezóny, klidně až 70 zápasů. To by se ale asi hrálo obden a celý ročník by byl fyzicky i psychicky nesmírně náročný.

Reklama

Související témata: