Hlavní obsah

Extraliga je ve své polovině. Výluka v NHL přidala soutěži na atraktivitě, láká i více diváků

Praha

Po českém ledě se po téměř osmi letech zase prohánějí hokejisté NHL. S nimi se zvedla úroveň i atraktivita extraligy. Účast hvězd taky zásadně překopala tabulku: třeba Kladnu sázka na lákavé posily vyšla, v Liberci se téměř minula účinkem. Fanoušci se baví a to je hlavní. Návštěvnost je ještě o pár stovek vyšší než při minulé výluce. Deník Právo vybral pět nejvýraznějších okolností, které ovlivnily první polovinu základní části nejvyšší hokejové soutěže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Statistikám zatím vládne třinecký útočník Martin Růžička.

Článek

Kladenský tahák

Kladno mělo k dispozici sice původně pět hvězd NHL, ale především Jaromír Jágr vyprodává stadióny. Jeho jméno je největším tahákem návštěvnosti a zároveň symbolem kouzelného vlivu výluky na českém ledě. „Pokaždé chci vyhrát. Jakoukoli ztrátu vnímám jako neúspěch," tvrdí Jágr. I kvůli tomu se na zápasy Rytířů vyplatí chodit.

Plzeňská jízda

Šestibodový náskok v čele tabulky, atraktivní ofenzívní hokej plus skvělé výkony finského gólmana Raska. Majitelská taktovka Martina Straky funguje. Druhý nejproduktivnější útok extraligy si vystačí i bez posil z NHL, v Plzni mají vlastní zdroje a mohou se na ně spolehnout. „Sázíme na týmový projev, hráči získali velkou vnitřní jistotu," libuje si kouč Milan Razým.

Trenérské veletoče

Šest týmů už měnilo kouče. „Klubům někdy chybí trpělivost," soudí šéftrenér Slavomír Lener. Největší zvraty přinesla reprezentační pauza, kdy nového trenéra představily Vítkovice, Pardubice, K.arlovy Vary i Liberec. Celkem tři kouče už nasadila Sparta, všechna mužstva ale zůstala ve spodní polovině tabulky a v Chomutově třeba ještě nenašli nástupce odvolaného Doležala.

Sparťanský pád

Před rokem sparťané vévodili tabulce a měli našlápnuto k jasnému vítězství v základní části. Dnes mají stejného kouče, tentokrát ale přišel tým tahat z krize a z předposledního místa může do play off vést hodně trnitá cesta. „Zkouším vrátit do hry pokoru," říká Josef Jandač.

Rozjetý Růžička

Ani Jágr, ani Plekanec. Statistikám nevládne nikdo z kladenské eskadry, ale třinecký Martin Růžička. Naprázdno vyšel jen v pěti utkáních, na kontě má 25 gólů a 20 asistencí. Stále může atakovat rekordní zápisy extraligy - 38 tref Davida Moravce i 77 kanadských bodů Richarda Krále.

Který moment Vás nejvíce zaujal v první polovině extraligové sezóny?
Kladenský tahák
56,7 %
Plzeňská jízda
12,9 %
Trenérské veletoče
0,9 %
Sparťanský pád
3,6 %
Rozjetý Martin Růžička
14,6 %
Jiný moment
11,3 %
Celkem hlasovalo 5180 čtenářů.

Reklama