Hlavní obsah

Tlustý: I díky Džegrovi jsem si to tady užil, teď začínají galeje

Kladno

Končí zábava, začíná tvrdá práce. Hokejový útočník Jiří Tlustý si maximálně užil tříměsíční extraligové angažmá v mateřském Kladně, nyní se už ale těší na start kanadsko-americké NHL. Čtyřiadvacetiletý hráč věří, že se mu podaří navázat v Carolině na vydařenou předešlou sezónu a zúročí i zkušenosti, které nasbíral po boku hvězdného Jaromíra Jágra.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Tlustý z Kladna (vpravo) střílí gól vítkovickému brankáři Romanu Málkovi.

Článek

"Byl to hrozně velký zážitek. Komu se podaří hrát s Džegrem? Jen málo lidem. Všichni na tuhle sezónu budou vzpomínat v nějakém spojení s ním. A já jsem měl možnost hrát na jeho křídle. To je pro mě strašně cenné," řekl Tlustý novinářům na kladenském zimním stadiónu.

Na ledě s Rytíři v pondělí ale stejně jako Jágr nebyl, do haly dorazil až po tréninku. V neděli totiž společně s kamarádem a reprezentačním brankářem Ondřejem Pavelcem slavil konec výluky. "To se musí, ne?" smál se dobře naladěný Tlustý, který nakonec za Kladno odehrál 24 zápasů s bilancí 12 branek a 11 asistencí.

Bylo skvělé hrát doma, říká Tlustý

Od Jágra se toho prý při trénincích i zápasech hodně naučil. "Všichni vidíte, jak si Jarda umí podržet puk. To je něco neuvěřitelného. On vás to neučí, donutí vás to dělat. Vidíte, jak to dělá, a to je nádherné. Ani vám to nemusí říkat, vy to kopírujete," chválil Tlustý majitele klubu a největší hvězdu českého hokeje.

Možnost hrát doma si prý maximálně užil a děkoval proto Kladnu za příležitost hrát extraligu. "Bylo skvělé hrát doma. Každý z nás si to užil. Půlka sezóny bude příjemná v tom, že jsme měli začátek tady. Hrozně jsem se ale těšil, až se domluví a my budeme mít šanci hrát (NHL). Minulý rok jsem se probojoval někam, kam jsem vždy chtěl, a mrzelo mě, že jsme nehráli," poukázal na skutečnost, že se mu podařilo trvale se prosadit do základního kádru Hurricanes.

"Tady to bylo krásné, ale můj život je v Americe. Teď se těším na tu výzvu. Máme hrozně silný tým a pro mě bude těžké se probojovat do prvních šesti útočníků," řekl.

Skončila zábava

I kvůli faktu, že Carolina v létě angažovala ruskou hvězdu Alexandra Sjomina, to ale nebude jednoduché. "Nebudu to mít lehké, ale výzva je velká. Každý chce hrát v Top 6. Teď skončila zábava, kterou jsme tady měli, a musím do práce. Začínají nám galeje. Hrozně se tam těším a udělám vše, abych se tam dostal. Je to můj cíl," podotkl Tlustý, který stejně jako Tomáš Plekanec věří, že se Kladno úspěšně popere se současnou situací, kdy má velkou marodku.

"Doufám, že jsme nadělali nějaké body a kluci to dotáhnou do play off. A nespadnou někam dolů, jak si všichni myslí. Myslím si, že to zvládnou. Hokejisti jsou tady dobří a věřím, že mladí vycítí šanci, kterou mají," uvedl Tlustý.

Že by v úterý nastoupil, jak o tom uvažuje Jágr, Tlustý neplánuje. "Bylo by to hezké gesto, ale myslím si, že i on je rozumný člověk. Když víme, že se NHL rozběhne, tak to není jednoduché. Znáte zákon schválnosti. Někdo vás nechtěně trefí, něco se vám stane a oni vás tam upálí jako čarodějnici. To u mě nepřipadá v úvahu," řekl Tlustý.

Dobře si ale uvědomuje, že Jágr má v Dallasu mnohem lepší pozici než on v Carolině. "Jarda už má něco odehráno a možná se s Dallasem domluví. Já to ale riskovat nebudu," dodal.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice