Hlavní obsah

Asistence v gesci videorozhodčích či omezení „cestovatelů“. Extraliga plánuje i další změny

Jan ŠkvorSport.cz

V hlavě má řadu nápadů, které by měly napomoci ke zkvalitnění a zatraktivnění českého hokeje. Některé by chtěl šéf extraligy Josef Řezníček aplikovat ještě v letošní sezóně, další, ať už z časových či finančních důvodů, od té příští. „Změny budou plošné. Dotknout by se měly rozhodčích, mladých hráčů, přestupního řádu i zápasových statistik,“ řekl bývalý obránce, který jako první hráč dosáhl v tuzemské nejvyšší soutěži hranice tisíce zápasů.

Foto: Petr Hloušek

Sparťanský kapitán Michal Broš v diskuzi s rozhodčím.

Článek

Už v polovině prosince došlo k setkání zástupců extraligových klubů, jejich trenérů a rozhodčích. Cílem bylo sjednotit náhled na sporné a hraniční zákroky. „Diskuze byla velmi podnětná. Shodli jsme se, že techničtí hráči by měli být víc chráněni, trestat by se měla zejména nedovolená hra mimo držení puku," prohlásil Řezníček s tím, že schválen byl i přísnější sazebník trestů pro samotné arbitry, který vešel v platnost k prvnímu dni tohoto roku.

Ředitele soutěže těší, že od svého nástupu do funkce před právě probíhající sezónou se pod hrozbou pokut podařilo snížit časté filmování a přihrávání pádů hokejistů. „Skoky a lety vzduchem se už v takové míře skutečně neobjevují. Co ale přetrvává, je teatrální zahazování rukavic. Stejně tak je těžké posoudit rozsah zranění, pokud se hráči svíjejí na ledě," přiznává šestačtyřicetiletý Řezníček, dvojnásobný extraligový mistr.

Střídavé starty českou raritou

S platností nejpozději od příštího ročníku by určování asistencí u gólů, případně i střelců branek nově mělo být v gesci videorozhodčích. Důvod je nasnadě. „Odpadlo by tím časté dojíždění hráčů k sudím a škemrání o připsání kanadského bodu. Hlavní rozhodčí by jen označil střelce a orientačně i případné dva asistenty. Konečný verdikt by byl na videorozhodčím, který bude mít dostatek času si akci na počítači zopakovat a zanést do zápisu vše tak, jak se na ledě skutečně odehrálo.

Řezníček zároveň plánuje sejít se s kluby a probrat s nimi úpravu přestupního řádu. Hlavním tématem debaty budou střídavé starty hráčů mezi jednotlivými soutěžemi. „Střídavé starty jsou totiž u nás ojedinělým úkazem, jinde ve světě nic podobného neexistuje," uvědomuje si extraligový šéf.

„V Česku to přerostlo do té míry, že někteří hráči ovlivňují nižší soutěže a hlavně baráže. Stávají se z nich cestovatelé, kdy jeden den nastoupí za juniorku, druhý den za A tým a třetí ještě v první lize," tvrdí Řezníček a rád by našel systém, jak do seniorské extraligy zapojit co nejvíc mladých hokejistů.

Víc mladých v extralize

„Výsledky mládežnických reprezentací jsou v poslední době tristní. Musíme vytvořit tlak na to, aby mladí naskakovali i do extraligy. V ní by totiž rostli, tak jak se to teď daří Zlínu, a neutíkali by do zámoří."

Do konce sezóny by vedení extraligy rádo vylepšilo i zápasové statistiky, které jsou dostupné na portálu hokej.cz. „V současnosti nejsou na takové úrovni, jakou by fanoušek očekával. Nejnáročnější na sběr informací i po finanční stránce bude měření ice-timu, tedy stráveného času na ledě," uzavírá Řezníček.

Reklama