Hlavní obsah

Sparta s Libercem si vyměnily brankáře: Pinc míří do Prahy, na sever Čech zase Schwarz

Praha

Hokejisté Sparty a Liberce si v extralize vyměnili brankáře. Z metropole na sever Čech odchází s okamžitou platností Marek Schwarz, naopak do Prahy se stěhuje jiný gólman s reprezentačními zkušenostmi Marek Pinc.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Marek Pinc se už v libereckém dresu nepředstaví. Míří do Sparty

Článek

"Sportovní vedení Holdingu Praha se rozhodlo po dohodě s trenéry k této výměně," uvedl pro klubový web Patrik Martinec, sportovní manažer Sparty. "Markovi se u nás nedařilo podle jeho ani našich představ. To se bohužel v hokeji stává, každopádně mu přejeme, ať se mu v Liberci daří. Věříme, že tenhle krok prospěje oběma stranám," doplnil Martinec.

Podobně se vyjádřil i generální manažer Tygrů Ctibor Jech. V Liberci nebyli s Pincem spokojeni, stejně jako na Spartě se Schwarzem. "Tento oboustranný přestup je dalším z kroků, kterými se snažíme řešit špatnou situaci, ve které se náš tým momentálně nachází. Věříme, že tento trejd dá týmu nový pozitivní impulz," uvedl Jech.

Liberec je v tabulce předposlední a hlavním Schwarzovým úkolem tak bude pomoci týmu vyhnout se baráži, kterou v této sezóně budou hrát nově dva celky. "Pinc i Schwarz se v letošní sezóně nacházeli ve svých týmech pod velkým tlakem a díky změně působiště by se jim mohla vrátit ztracená herní i psychická pohoda, která je na tomto postu velmi důležitá. Věřím, že se Marek v Liberci stane oporou a jeho příchod nám pomůže v důležitém závěru sezony," dodal Jech.

Šestadvacetiletý Schwarz se před sezónou vrátil do Sparty z Mladé Boleslavi a měl být jasnou jedničkou mužstva po přesunu Tomáše Pöpperleho do nováčka Kontinentální ligy Lva Praha, s nímž Sparta úzce spolupracuje. Vše ale výrazně pozměnila výluka v NHL, při níž Pražané angažovali Michala Neuvirtha z Washingtonu a ten se stal velkou oporou.

Schwarz se po Neuvirthově návratu do zámoří po ohlášení konce výluky mezi tyče vrátil, ale vůbec se mu nevedlo. Sparta i proto sáhla po Slovákovi Marcelu Melicherčíkovi, jenž sezónu začal ve Lvu a následně působil v prvoligových Litoměřicích. Schwarz za Spartu nastoupil v sezóně do 16 utkání a vychytal osm výher. V průměru inkasoval 3,95 branky na utkání při úspěšnosti zákroků 88,66 procenta.

O sedm let starší Pinc odchytal v tomto ročníku za Bílé Tygry, jimž se od začátku sezóny nedaří, 23 utkání a pomohl týmu k sedmi vítězstvím. Průměrně obdržel 3,21 gólu na zápas a úspěšnost zákroků měl 89,97 procenta.

Reklama

Související témata: