Hlavní obsah

Zlínský kanonýr Leška by jubilejní tisící utkání vyměnil za titul. Jsem odolný typ, tvrdí

Zlín

Sedmatřicetiletý útočník Zlína Petr Leška se dnes stane čtvrtým hokejistou v historii české extraligy, který dosáhne hranice tisícovky odehraných zápasů. Člen Klubu kanonýrů si dosud připsal úctyhodných 800 kanadských bodů, což je nejvíc z aktivních hráčů. K jubilejnímu duelu nastoupí před svými fandy proti Litvínovu.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Leška je už šestnáct sezón sjatý se zlínským klubem. Chce vydržet ještě další dvě sezóny.

Článek

Bude to pro vás hodně slavnostní střetnutí?

Možná na začátku, kdy mi pogratuluje vedení klubu, a převezmu malý dárek. Pak už se ale musím stoprocentně soustředit na hru. Pro mě to bude vydařený večer jedině v případě, když získáme všechny tři body.

Jak moc si tisícovky odehraných utkání považujete?

Těší mě to, nastoupit k tolika zápasům totiž není vůbec snadné. Jsem ale týmový hráč. Svoje jubileum bych hned vyměnil za druhý titul se Zlínem.

Jediný zlínský extraligový triumf v roce 2004 je tedy vaším největším hokejovým zážitkem?

Samozřejmě. Tehdy to byla po finálové sérii se Slavií obrovská euforie a neskutečné emoce. Strašně rád bych si to ještě zopakoval. Třeba se to povede. Tuto sezónu máme dobře rozehranou, snad už zlomíme po letech čtvrtfinálové prokletí. A na další dva roky mám pak ještě podepsanou smlouvu.

Vzpomenete si ještě vůbec na první extraligové střetnutí?

Jen matně. Vím, že to bylo v roce 1995 proti Slavii. Ze spoluhráčů, s nimiž jsem tehdy chodil na led, si pamatuju snad jen Zdendu Sedláka.

Prozradíte recept na dlouhověkost?

Mám štěstí, že se mi vyhýbají zranění. A myslím, že jsem odolný typ. Občas jsem nastoupil, i když mě třeba něco dost bolelo.

Hokejisté s nejvyšším počtem startů v extralize:
František Ptáček 1075
Jan Peterek 1063
Josef Řezníček 1035
Petr Leška 999
Petr Kadlec 989

Za Zlín jste odehrál šestnáct sezón. Jaký k němu máte vztah?

Zlín je pro mě mezi českými kluby jednička. Jsem tady doma už od roku 1976, kdy do tehdejšího Gottwaldova přestoupil z Litvínova otec, který byl rovněž ligovým hokejistou. I když jsem párkrát odešel nakrátko jinam, vždycky jsme se rozloučili v dobrém. Díky tomu jsem měl pak pokaždé otevřené dveře k návratu.

Jednu sezónu jste hrál za Spartu. Jak na ni vzpomínáte?

Ve Spartě je to vždycky specifické. Snažil jsem se tam odvést maximum. Získali jsme bronzové medaile a já jsem se po roce vrátil na Moravu. Bylo to šťastné rozhodnutí, následující sezónu totiž Zlín slavil titul.

Proč se vám moc nepovedlo prosadit v ruském Petrohradu ani ve švédském Södertälje?

Chtěl jsem si v určitém období zahraniční angažmá vyzkoušet. Ale zjistil jsem, že cizina není nic pro mě. Jsem spíš domácký typ.

S kterými hráči jste toho v kariéře odehrál nejvíc?

Jednoznačně s Jardou Balaštíkem a obráncem Martinem Hamrlíkem. U Jardy jsem měl vždy jistotu, že zhruba polovinu šancí, do nichž se díky mým přihrávkám dostane, promění v góly. S Martinem jsme stejně staří a spojuje nás kamarádství i mimo stadión. Pokud se rozhodne po sezóně skončit, jak avizuje, bude mi v kabině moc chybět.

V patnácti zápasech za národní tým jste nastřílel čtyři góly. Nemrzí vás, že jste toho v reprezentaci nestihl víc?

Mrzí. Nic s tím ale nenadělám. Byl jsem na vrcholu v době zlaté éry. Skvělých centrů jsme měli v té době strašně moc.

Jak dlouho hodláte u hokeje ještě vydržet?

Rozhodně chci zvládnout ještě minimálně dvě následující sezóny. Dál se budu rozhodovat podle toho, jak mi bude sloužit zdraví a zda budu na ledě ještě co platný.

Reklama

Související témata: