Hlavní obsah

Od katastrofy k postrachu všech. Spartu vyléčil policajt, který odbočení zakazuje

Praha

Na přelomu září a října prohrála devět zápasů za sebou, čímž vytvořila nový klubový rekord, a spadla na samé dno extraligové tabulky. Teď hokejová Sparta své historické anály přepisuje znovu. Holešovičtí zvítězili už podeváté v řadě, a pakliže triumfují i v úterý proti Brnu, zaznamenají nejdelší po sobě jdoucí šňůru výher ve svých dějinách.

Článek

„Přitom mohla sezóna dopadnout katastrofálně. Na jejím začátku jsme byli hodně dole a těžko si někdo z nás dokázal představit, že na konci ledna budeme v tabulce pátí. Na to nepomyslel ani ten největší optimista, který v kabině seděl," vzpomíná útočník Jaroslav Hlinka na první čtvrtinu základní části, kdy soupeři zápasy se Spartou brali s povděkem, že se mohou bodově nastartovat.

Jenže to se od listopadu změnilo. K mužstvu se vrátil Josef Jandač, který holešovický tým dovedl v loňské sezóně k Prezidentskému poháru určenému pro vítěze základní části. Pražané sice v play-off překvapivě hned ve čtvrtfinále vypadli s pozdějším finalistou Brnem, nyní však bývalý asistent reprezentačního kouče dokazuje, že to se Spartou umí.

Myslel na nejhorší, pak však rostla chuť

Vždyť i jeho zásluhou nyní klub s eskem na hrudi drží páté místo, navíc jen s šestibodovým mankem na druhou příčku. Po zpackaném startu takřka nemožná věc. „Cením si, že se Sparta z marastu takovýmto způsobem zvedla. Spíš jsem pomýšlel na to, abychom neměli sestupové problémy. S jídlem pak postupně rostla chuť, dostali jsme se do desítky, ve které jsme se chtěli udržet. A teď jsme díky šňůře devíti výher v šestce," rekapituluje Jandač.

„Našli jsme tu správnou cestu, po které jdeme, a jen doufám, že se jí budeme držet až do konce sezóny. Teď si užíváme, zároveň si však vážíme, že jsme těžkým obdobím prošli, protože nikdo ho nechce zažít znovu. Prostě nelétáme v oblacích," zůstává nohama na zemi Hlinka, protože počáteční krizi má stále v živé paměti.

Kreativitu netlumí, vybočit z cesty ale nehodlá

„Natrénovaní jsme všichni stejně, zlom je hlavně v hlavě, v psychice. To může potvrdit každý sportovec. Když se nedaří, tak na co sáhnete, je blbě. A pak se to něčím, třeba jednou výhrou otočí a hlava pracuje úplně jinak. Při vítězné šňůře je to vidět na ledě - víc si věříme, každému se bruslí lehčeji, protože na něm nevisí obří balvan nepohody."

Na jeho odvalení má lví podíl právě Jandač. Po předchůdci Václavu Sýkorovi mužstvo vybičoval k obdivuhodné proměně, po které se Sparta pro své soupeře stává postrachem. „Předkolo play-off nás nemine. Jestli se udržíme v první šestce, bude to paráda. Ale na nějaké užívání si současné situace nemám čas. Snažím se, aby mužstvo hrálo dobře dál, protože když se vyhrává, hráči mají tendenci dávat si do hry něco svého. Nechci jim tlumit kreativitu, ale na druhou stranu nesmíme odbočovat z cesty, která nás do této situace dovedla," říká rodák z Berouna.

Sám si však dobře uvědomuje, že po svých svěřencích musí nadále důsledně šlapat. Jakékoliv povolení opratí by se totiž mohlo vymstít, zvlášť když jsou na obzoru vyřazovací boje. „Když si budeme myslet, že jsme nějací borci, je to špatné. Zatím to hráči respektují a dodržují. Je otázkou času, jestli se mi podaří i nadále dělat takového policajta, který pořád upozorňuje na detaily," tvrdí Jandač.

Hlinka: Byla by škoda neudržet se mezi šesti nejlepšími

Jeho práci oceňuje i Hlinka, zároveň však zastává názor, že stejně jako za tragický úvod můžou i za nynější renesanci hlavně samotní aktéři na ledě. „Pepa (Jandač) tomu určitě pomohl, ale hokej hrajeme my hráči. Nechci, aby to vyznělo nějak sobecky nebo namachrovaně, ale myslím, že se zvedli hlavně hráči. Jak jsme byli na začátku kritizovaní, tak teď máme na zlepšení největší zásluhu my."

A mistr světa z roku 2001 přiznává, že jestliže před měsícem by se spokojil s účastí v desítce, nyní by mu předkolo play-off bylo málo. Logicky, když Sparta hraje o první šestku... „Bylo by hodně alibistické, kdybych teď říkal, že přímý postup do play-off nás neláká. Byla by velká škoda, kdybychom se mezi šesti nejlepšími neudrželi."

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Zlín 52 158 : 137 94
2 Slavia 52 138 : 111 94
3 Plzeň 52 160 : 131 89
4 Třinec 52 196 : 159 86
5 Sparta 52 171 : 149 86
6 Litvínov 52 162 : 148 83
7 Kladno 52 142 : 146 77
8 Budějovice 52 135 : 149 76
9 Vítkovice 52 141 : 151 75
10 Pardubice 52 155 : 161 73
11 Brno 52 149 : 158 72
12 Karlovy Vary 52 133 : 148 67
13 Liberec 52 137 : 178 63
14 Chomutov 52 127 : 178 57

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články