Hlavní obsah

Eliáš se kvůli penězům chystá do Ruska

PRAHA

Po odchodu Jaromíra Jágra mnozí označovali Patrika Eliáše jako největší hvězdu, brázdící extraligová kluziště. Útočník znojemských Orlů je spokojený s výkony týmu v posledních kolech a přiznává, že po Novém roce pravděpodobně bude následovat Jágra do ruské Superligy. "Říkám na rovinu, že výhradně kvůli penězům. Samozřejmě za předpokladu, že nezačne NHL," říká Eliáš.

Foto: ČTK/AP

Na zisk Stanley Cupu s New Jersey bude muset Patrik Eliáš letos pravděpodobně zapomenout.

Článek

Navzdory odchodům Havláta a Karla Rachůnka do Ruska se Znojmo v poslední době výsledkově i herně zvedá. V tabulce stoupáte stále výš. Čemu to přičítáte? Pod trenérem Hořavou si počínáme na ledě zejména v defenzívě mnohem zodpovědněji. Hrajeme obětavěji, dřeme na maximum. Všichni se snaží na sto procent plnit určené úkoly. Kouč naprosto přesně ví, co na kterého soupeře platí. Dokáže podle toho určit taktiku a systém hry, který je schopen během zápasu podle jeho vývoje korigovat.

Vy jste tedy Hořavův příchod do Znojma přivítal? Je to tak. Trochu jsem ho předtím znal a mnoho dobrého o něm slyšel. Jsem rád, že pod ním mohu hrát. Tréninky jsou najednou úplně o něčem jiném. Nemám vůbec nic proti koučům Zajícovi či Kastnerovi, ale Miloš nás dokáže i v přípravě zdravě zbláznit. Nabádá nás, abychom k ní přistupovali s úplně stejnou intenzitou jako k extraligovým utkáním. My se to snažíme plnit, a tak jsou mnohdy i na trénincích k vidění nelítostné souboje. Hořava je naprostý profesionál, dokáže nám zcela přesně vysvětlit, co po nás chce.

Postup Znojma do play-off tedy ještě nepovažujete za ztracený? Rozhodně ne. Vždyť na osmé místo už nemáme velkou ztrátu. Pevně věřím, že pro znojemské fandy ani tato sezóna neskončí posledním kolem základní části extraligy.

Jak se vám teď žije ve Znojmě bez vašeho parťáka Martina Havláta, který nedávno zamířil do Dynama Moskva? Mimo stadión se skoro nic nezměnilo. Martin totiž většinou spěchal po trénincích domů do Brna, a tak jsme spolu mnoho volného času netrávili. Na ledě nám to jde bez něj paradoxně lépe. To je ale dáno důvody, o nichž jsem už hovořil.

Jste spolu i nyní v kontaktu? Občas si pošleme zprávu přes mobil. Martin je v Moskvě zatím spokojený. Noví spoluhráči ho prý přijali skvěle. Jen si trochu stěžuje na velikou zimu.

Co jste mu řekl před odchodem? Že na rozdíl od mnoha fanoušků mám pro jeho rozhodnutí pochopení. Kariéra hokejisty je totiž poměrně krátká a finančně lukrativní nabídka se jen těžko dá odmítnout.

Zláká tedy i vás ruská superliga? Několik zájemců jsem už odmítl, ale popravdě přiznávám, že dalším nabídkám se již zřejmě bránit nebudu. Z naprosto stejného důvodu. Netajím, že po Novém roce do Ruska s největší pravděpodobností odejdu. A říkám na rovinu, že výhradně kvůli penězům. To bude platit samozřejmě za předpokladu, že v zámoří nezačne NHL. Tomu už ale moc nevěřím.

Ještě nedávno jste sliboval, že Znojmo ve štychu nenecháte... Je to trochu jinak. Říkal jsem to v době, kdy jsme byli v krizi. Tehdy mi nepřipadalo vhodné opouštět potápějící se loď. Teď se nám ale daří a já věřím, že do konce kalendářního roku si ještě pozici v tabulce notně vylepšíme. Teprve potom bych zamířil do Ruska.

Do té doby budete patřit po odchodech Jágra či Havláta mezi největší hvězdy extraligy. Vnímáte to také tak? Snažím se, abych co nejvíc pomohl mužstvu a snad se mi to teď docela daří. Nevím, čím to je, ale do vrcholné formy se poslední sezóny dostávám až zhruba v půlce listopadu. Také letos se to potvrdilo. Určitě se ale nepovažuji v extralize za největší hvězdu. Vždyť v ní působí strašně moc kvalitních hráčů a to nemluvím jen o těch, kteří přešli z NHL.

V čem vidíte největší rozdíly mezi prestižní zámořskou soutěží a tuzemskou extraligou? Hokej se v Česku hraje skvělý. Přiznávám, že jsem úroveň extraligy zpočátku trochu podcenil. Byť se ale šéfové klubů snaží ze všech sil, v zázemí jsou značné rozdíly. Mohu to dokumentovat na dvou příkladech. Zatímco v Americe létáme ke všem zápasům první třídou a pohodlí při cestování považujeme za naprostou samozřejmost, tady se trmácíme i do Karlových Varů či Liberce autobusem. Protože jsem se připojil k týmu až v rozehrané sezóně, nevybylo v něm na mě už ani dvousedadlo, na němž bych se mohl při cestě zpět natáhnout. Podobně je na tom i brankář Tomáš Vokoun.

Jak to řešíte?Obvykle spolu ležíme ve spacácích na zemi v uličce. Hned vedle záchodu, kde je nejvíc místa.Tím si však nechci stěžovat, za tak velký problém to zase nepovažuji. Další obrovský rozdíl je ale třeba ve stravování. Zatímco v New Jersey nám chystají jídlo podle zásad zdravé výživy, se Znojmem odbýváme večeře cestou z utkání při zastávkách v supermarketech či u benzínek.

Vy jste přitom vyhlášený gurmán. Takže v Česku strádáte? V Americe to mám ze svého bydliště kousek do jedné ze čtvrtí New Yorku, kde je spousta skvělých restaurací. Ani ve Znojmě si ale nestěžuju. Také zde mám, kam zajít dobře se najíst. Přece jen se ale v místních restauracích nevaří tak zdravě.

V minulosti jste v New Jersey chodil také na hypnózu. Platí to stále? Už ne. Člověk, který se nám v tomto směru v zámoří věnoval, již v klubu tři roky nepracuje. Byla to ovšem skvělá věc, z tehdejších poznatků čerpám dodnes. Při přípravě na zápas se teď dokážu mnohem lépe soustředit. A vím taky jak správně dýchat.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec