Hlavní obsah

Gólman Petr Bříza chce ještě před Vánoci trénovat

PRAHA

Hokejová Sparta Praha má důvod k radosti. Po vážném zranění kolenních vazů se zpět do tréninku chystá zapojit její brankářská jednička Petr Bříza. Na středečním setkání s novináři se zkušený gólman nechal slyšet, že by se do tréninku rád zapojil ještě před vánočními svátky, nejpozději 23. prosince. V předvečer Štědrého dne změří sparťané síly s Pardubicemi.

Článek

Bříza zatím střídá zábaly a chodí na rehabilitace. "Včera mi dal pan doktor Váchal nějakou injekci, že prý to bude lepší. Ještě tak dva týdny, pak bych chtěl nohu začít zatěžovat a následně se naplno zapojit do přípravy," plánoval zkušený gólman, jenž příští čtvrtek oslaví 40. narozeniny.

Bříza si před dvěma týdny na konci tréninku natrhl postranní vaz v levém kolenu. Chirurgický zákrok nebyl nutný, gólman dostal speciální ortézu a naordinovaný klid. Dobu léčení odhadli lékaři na čtyři až šest týdnů.

Náhradník Tomáš Pöpperle válí

Tíha odpovědnosti padla na teprve dvacetiletého Tomáše Pöpperleho, ten se však zhostil své role s nečekanou bravurou. Odchytal šest utkání, ve čtyřech z nich Pražané vyhráli a proti Jihlavě a Karlovým Varům dokonce sparťanský náhradník udržel čisté konto.

"Zvládá to výborně, všechna čest. Mohu jen smeknout a pomalu mi docházejí klobouky," vysekl brankář, jenž přivedl Spartu ke třem mistrovským titulům, s úsměvem poklonu svému potencionálnímu nástupci. Ten je přitom jen o rok starší než Břízův syn. "Hlavně podává stabilní a vyrovnané výkony. To je pro mužstvo hrozně důležité," dodal.

Bříza každopádně nechce chybět na tradičním Spenglerově poháru (26.-31. prosince v Davosu), kde bude současný lídr extraligy hájit v závěru roku pověst českého hokeje. "Máme takovou interní dohodu se Slávou Lenerem, že pojedu, i kdybych tam měl jen trénovat," prozradil domluvu s trenérem holešovických hokejistů.

Sparta chystá záskok z Colorada

Vedení Sparty však přesto připravuje záložní alternativu. Pro případ, že by Bříza ještě nebyl schopen náročný turnaj plnohodnotně absolvovat, by se do dvojice s Pöpperlem mohl zařadit jeden z tamních brankářů, podle kuloárních informací pravděpodobně David Aebischer. Gólman švýcarské reprezentace a Colorada po dobu výluky v NHL hájí branku Lugana.

Vedle něho by Sparta ještě pro potřeby Spengler Cupu ráda získala také jednoho zahraničního obránce a útočníka. "Jsme připraveni jednat také s Jardou Hlinkou, podle toho, jak to s ním dopadne v Kazani," přiblížil záměry sportovní ředitel pražského klubu Miroslav Kuneš.

V ruské superlize smějí nastoupit v každém týmu pouze tři cizinci. Není vyloučeno, že v případě uzavření letošní sezony v NHL a následném dalším exodu hráčů do nejvyšší ruské soutěže by právě na českého útočníka Hlinku mohl v Kazani zbýt černý Petr.

Reklama

Související témata: