Hlavní obsah

Moravec skončil ve Vítkovicích, odchází do Plzně

První hráčskou obětí špatných výsledků vítkovických hokejistů je útočník David Moravec. Olympijského vítěze z Nagana, který se do klubu vrátil před sezónou po ročním angažmá v ruské Jaroslavli, vítkovické vedení poslalo ve čtvrtek do Plzně výměnou za forvarda Petra Míku.

Foto: PRÁVO

David Moravec

Článek

Podle dohody obou klubů zůstane Moravec na západě Čech až do konce příští sezóny, zatímco Míka dohraje ve Vítkovicích jen letošní extraligový ročník. "Zájem byl oboustranný. Plzeň slyšela na Moravce, my zase na Míku, po jehož boku by mohl ožít Jirka Burger. Vloni spolupráce těchto hráčů klapala, věříme, že by to mohlo znovu fungovat," vysvětlil Pavlík.

Pro tábor vítkovických fanoušků je Moravcův odchod z klubu možná šokem. Jednatřicetiletý útočník byl po léta jejich idolem, ale po návratu z Ruska podával nevýrazné výkony. Trejdu se neubránil, přestože je podle statistik druhým nejproduktivnějším hráčem Vítkovic.

"Nepodával však výkony, jaké jsme od něj čekali," připustil Pavlík. "Celou věc jsme konzultovali i s trenéry a nakonec jsme se rozhodli pro výměnu. Museli jsme už něco udělat," uvedl. Vítkovice si uleví i po finanční stránce. Moravec patřil k hráčům s nejvyšším platem.

Další změny zřejmě nepřijdou

Urostlý forvard Míka zažil při loňském hostování ve Vítkovicích jednu ze svých nejvydařenějších sezón v nejvyšší soutěži. Klub ho chtěl ze Slavie získat na přestup, ale neuspěl. Místo do Ostravy putoval někdejší hráč New Yorku Islanders do Karlových Varů, které ho však zanedlouho po začátku soutěže vyměnily za Milana Krafta do Plzně. Ani tam se Míka příliš neprosadil a jeho konto letos čítá skromné dva body za přihrávky.

Překvapivý trejd je podle Pavlíka jedinou změnou pro nejbližší kola. Generální manažer věří, že tým se chytne bez dalších zásahů do kádru. "Snad už to konečně bude ten pravý impulz. O dalších změnách teď neuvažujeme, doufáme, že mužstvo začne hrát," prohlásil Pavlík.

Plzeň opouští Straka

Plzeňský kádr opouští útočník Josef Straka a do konce sezóny bude oblékat dres pražské Sparty. Západočeši pustili šestadvacetiletého centra do vedoucího celku soutěže bez hráčské náhrady i díky tomu, že získali Moravce.

"U nás mu končila po sezóně smlouva a již před začátkem sezóny jsme se bavili o tom, že by to chtěl zkusit někde jinde," vysvětlil prezident plzeňského klubu Tomáš Král. "Věděli jsme, že v situaci, která nastane, musíme řešit i to, že o Straku má zájem Sparta," řekl Král.

Straka tak opouští Plzeň po čtyřech letech. Na západ Čech přišel v průběhu sezóny 1999/2000 z Litvínova a v následujících ročnících extraligy patřil mezi nejproduktivnější hráče klubu. V loňské sezóně nasbíral včetně play off 68 bodů za 30 branek a 38 asistencí. Letos se mu však tolik nedařilo, zatím vstřelil šest gólů a na dvanáct přihrál svým spoluhráčům.

Krále trochu mrzelo, že klub opustil Míka. "Nedostal u nás tolik prostoru, jak si on sám představoval. Ve Vítkovicích navíc prožil loni vynikající sezónu a oni o něj nyní projevili zájem. Sešla se celá řada věcí a takhle to dopadlo," uvedl Král.

Reklama

Související témata: