Hlavní obsah

Gólman Kovář dostal pětizápasový trest za kopnutí bruslí

Praha

Českobudějovický hokejový brankář Jakub Kovář dostal od disciplinární komise trest na pět zápasů za kopnutí do plzeňského Václava Pletky z nedělního 49. kola. Kovář tak bude svému klubu chybět do konce základní části Tipsport extraligy, následně vynechá i dva duely v play-off, nebo skupině o udržení.

Článek

"Disciplinární komise musí postupovat podle platného sazebníku, který v případě kopnutí bruslí ukládá nepodmíněný trest zákazu činnosti v rozmezí pět až deset utkání," uvedl předseda komise Karel Holý v oficiální tiskové zprávě. "V tomto případě jsme uložili trest na minimální možné hranici, protože Jakub Kovář dosud nebyl disciplinárně trestán a v důsledku jeho zákroku nedošlo ke zranění protihráče," dodal.

Kovář tak bude Jihočechům chybět v závěrečných třech zápasech základní části proti Zlínu, Karlovým Varům a Slavii. Následně vynechá i dva duely play-off nebo skupiny o umístění. Momentálně je Mountfield v tabulce osmý, od přímého postupu do čtvrtfinále jej dělí čtyři body, na jedenácté Pardubice má náskok osm bodů.

Jihočechům se nezamlouvá výše trestu

Vedení Českých Budějovic po zveřejnění trestu pro svého klíčového hráče uvedlo, že požádá o jeho snížení. "Přestupek Jakuba Kováře uznáváme, nelze se před zodpovědností schovávat. Přesto se podivujeme nad výší trestu, který nám k okolnostem situace předcházející samotnému zákroku přijde neadekvátní, a využijeme možnosti po uplynutí poloviny trestu požádat o prominutí jeho zbytku," uvedl předseda představenstva a generální manažer klubu Zdeněk Blažek.

I když jsou si Jihočeši vědomi, že si extraligové kluby před sezónou za kopnutí protihráče stanovily trest v rozmezí pěti až deseti zápasů, pro Kováře chtěli nižší trest. "Uznáváme, že ke kopnutí Jakuba Kováře směrem k protihráči došlo. Ovšem chceme poukázat na situaci, která tomu předcházela. Podle našeho názoru jej totiž protihráč nejdříve atakoval krosčekem a tedy samotnému kopnutí předcházel nedovolený a zcela zbytečný zákrok na něj," soudí Blažek.

Reprezentační brankář se tak přiřadil k obránci Davidu Kočímu ze Sparty, který dostal v této sezóně také trest na pět zápasů. Kočí ale Pražanům chyběl šestkrát za sebou, neboť přímo v zápase dostal i trest ve hře, kvůli němuž měl automaticky zastavenou činnost na jedno utkání. Podobně na tom byl i plzeňský útočník Ryan Hollweg, disciplinární komise mu udělila trest na pět zápasů a šestý vynechal za to, že dostal dvakrát trest na pět minut a do konce utkání.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín