Hlavní obsah

Brankářské statistiky hokejové Tipsport extraligy ovládl Kovář

Praha

Českobudějovický brankář Jakub Kovář měl v základní části hokejové Tipsport extraligy nejvyšší úspěšnost zákroků 93,52 procent a s průměrem rovných dvou inkasovaných branek na zápas se podělil o prvenství s Miroslavem Kopřivou z pražské Slavie. S pěti čistými konty vévodil statistikám Tomáš Závorka z Karlových Varů a se 26 výhrami litvínovský Pavel Francouz.

Foto: David Veis, ČTK

Roman Vráblík děkuje brankáři Jakubu Kovářovi (vpravo) po vítězství Českých Budějovic.

Článek

Za čtyřiadvacetiletým Kovářem, který odchytal vinou zranění i disciplinárního trestu jen 24 zápasů, skončil druhý s úspěšností 92,93 procent Dominik Furch ze Slavie a třetí byl jeho spoluhráč Kopřiva (92,91). Podle průměru obsadil třetí místo Furch (2,04). Druhý byl se čtyřmi nulami Kopřiva a s 23 vítězstvími Jan Chábera z Kladna.

Ofenzívu ovládl Růžička

Třinecký útočník Martin Růžička zcela ovládl ofenzívní statistiky. V 52 zápasech nasbíral 83 bodů za 40 gólů a 43 asistencí, vyhrál produktivitu, tabulku střelců i pořadí nahrávačů. To se dosud povedlo jen jednou Václavu Nedomanskému v sezoně 1973/74, kdy zaznamenal v dresu Slovanu Bratislava ze 44 utkání 74 bodů za 46 tref a 28 přihrávek.

Růžička vytvořil nové rekordy základní části samostatné české ligy v počtu bodů i branek. V produktivitě překonal maximum Richarda Krále, který v ročníku 1999/2000 rovněž v dresu Třince zaznamenal 77 bodů za 24 gólů a 53 přihrávek. S góly předčil výkon Davida Moravce z ročníku 1997/98, jenž tehdy v dresu Vítkovic nastřílel 38 branek.

Atakoval ho jen Jágr

V produktivitě Růžička vyhrál s obrovským náskokem 25 bodů před druhým Viktorem Hüblem z Litvínova (22+36). Růžičku atakoval jen Jaromír Jágr z Kladna, který se ale po skončení výluky v NHL vydal do Dallasu, přesto skončil třetí s 57 body za 24 gólů a 33 přihrávek z 34 utkání.

Mezi kanonýry měl Růžička náskok 13 tref před Milanem Gulašem z Plzně, který na konci ledna odešel do Magnitogorsku do KHL. Třetí skončili s 26 góly František Lukeš z Litvínova a zlínský Jaroslav Balaštík. Nejtěsnější rozdíl byl mezi nahrávači, neboť druhý Martin Straka z Plzně zaostal za sedmadvacetiletým třineckým forvardem o čtyři asistence.

Mezi obránci kraloval Hrabal

Kanadské bodování obránců vyhrál Josef Hrabal z Třince, jenž zaznamenal v 51 duelech 36 bodů za devět branek a 27 přihrávek. O bod méně si připsal karlovarský David Nosek. Nejproduktivnějším cizincem byl Slovák Martin Bartek z Kladna se 44 body (24+20).

Statistikám juniorských hráčů v extralize vládl stejně jako loni devatenáctiletý Tomáš Hertl ze Slavie s 30 body za 18 branek a 12 přihrávek z 43 duelů. Druhý v pořadí Tomáš Rousek z Českých Budějovic zaznamenal jen šest bodů.

Nejlepší bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech měl s 27 kladnými body Gulaš, druhý skončil s 26 plusovými body další zástupce Plzně Martin Straka. Nejhorší bilanci měl s 20 zápornými body slovenský útočník Miroslav Zálešák z Chomutova, druhý byl se 17 minusovými body jeho spoluhráč obránce Martin Rýgl.

Nejtrestanějším Nedvěd

Nejtrestanějším hráčem se stal se 151 minutami liberecký kapitán Petr Nedvěd, který si tento počet připsal v 48 zápasech. Druhý Ryan Hollweg z Plzně měl na kontě o 21 minut méně. Hollweg upoutal především v úvodu sezóny potyčkami: během prvních osmi kol se čtyřikrát popral a měl na kontě už 81 trestných minut.

Po disciplinárním postihu celkem na šest zápasů, z nichž jeden dostal automaticky za druhé vyloučení na pět minut a do konce utkání a pět za faul na Róberta Petrovického z Brna, už tolik trestů nesbíral.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec