Hlavní obsah

VIDEO: I primátora do Prahy přivezl, jen aby si zlínský Vlach na pohár z pověrčivosti nesáhl

Praha

Nepsané pravidlo říká, že vítěz základní části, který si při předávání Prezidentského poháru na trofej sáhne, v play-off neuspěje. Až na Plzeň, která se ho sice v sezóně 2009/10 nedotkla, následně však ve čtvrtfinále stejně vypadla, tato pověra zatím funguje. Třinec před dvěma lety na pohár nesáhl a slavil titul, Sparta tuto tradici nectila a pakovala se už po čtvrtfinále. „Já to dodržím a na pohár sahat nebudu,“ smál se ve čtvrtek Rostislav Vlach, kouč vítěze letošní základní části ze Zlína.

Předání Prezidentského poháru ZlínuVideo: Sport.cz

 
Článek

Proto jste s sebou do Prahy přivezl primátora města Zlín a zároveň předsedu hokejového klubu Miroslava Adámka, aby si pohár odvezl?

Ano, ano (směje se).

Nebylo vám líto, že jste trofej nedostali už v úterý po výhře nad Pardubicemi, abyste ji rovnou mohli ukázat i svým fanouškům?

Tolik dychtiví jsme po poháru nebyli. Nebude zas takový problém ho teď vystavit, takže když fanoušci budou chtít, můžou ho vidět.

Co pro vás zisk Prezidentského poháru znamená?

Je to dílčí úspěch, že mužstvo prokázalo v základní části soudržnost a pracovalo na sto procent. Ale nijak ho nepřeceňujeme ani nepodceňujeme, protože našim hlavním cílem je dostat se co nejdál v play-off.

Věřil jste vůbec na začátku sezóny, že s takto mladým týmem můžete skončit po základní části první?

Hlavně pro mě je to určitě překvapení, nepočítali jsme, že bychom mohli skončit takhle vysoko. Vždy jsme si dávali postupné cíle. Nejprve jsme se chtěli dostat do předkola play-off, potom jsme se chtěli udržet v šestce, v závěrečné fázi jsme si přáli zůstat ve čtyřce. A nakonec to dopadlo prvním místem.

V čem tkví největší kouzlo vašeho mužstva?

Je velice dobře poskládané. Jsou v něm starší hráči, ale i ti mladí a velice nadějní, kteří mají do budoucna velkou perspektivu se prosadit i v reprezentaci. Doufejme, že neusnou na vavřínech a jejich výkony budou stoupat, protože s tím by ruku v ruce stoupal i Zlín.

Uvědomujete si, že Zlín posledních sedm sezón nikdy nedokráčel dál než do čtvrtfinále?

Je jedním z hlavních úkolů tuto bilanci prolomit. Myslím, že máme na to, abychom šli dál. Doufám, že to potvrdíme.

Už se po očku poohlížíte, který z týmů absolvujících předkolo by na vás mohl narazit?

Budeme sledovat všechny týmy, které pro nás připadají v úvahu. Za celý rok je ale dobře známe, jejich styl hry se moc nezměnil, takže nějakou taktiku určitě vymyslíme.

Máte přání, koho byste chtěl do čtvrtfinále dostat?

Mám přání postoupit do semifinále.

Přijímáte ve vyřazovacích bojích roli favorita, když jste ovládli základní část?

Určitě ne, my nejsme favorit. Základní část byla nesmírně vyrovnaná, každý může porazit každého.

I kapitán Petr Čajánek přiznával, že v play-off bude potřeba hrát jiný hokej. Co přesně to znamená?

Play-off je hlavně o zkušenostech a stoprocentním plnění taktických povinností. Nemůže si každý dělat, co chce, ale já jsem přesvědčený, že to mužstvo zvládne.

Nemůžete právě na nedostatek zkušeností doplatit? Vždyť v základní části odehrálo hned deset hráčů mladších třiadvaceti let přes dvacet zápasů...

Máme ale i zkušené hráče, tým máme promíchaný tak, že spolu v jedné pětce nebudou hrát jen mladíci. Věřím, že právě spolupráce mladých se starými může být klíčem k úspěchu.

Reklama