Hlavní obsah

Vítkovice na jihu Čech vydřely postup v nejdelším zápase extraligy! Kladno vyřadilo mistrovské Pardubice

Aktualizováno

Kladenští hokejisté si poprvé po pěti letech zahrají čtvrtfinále play off hokejové extraligy. O postupu z předkola rozhodli v pátém zápase těsnou výhrou nad mistrovskými Pardubicemi 1:0. Až gól ve třetím prodloužení na 3:2 rozhodl o postupu Vítkovic na úkor Českých Budějovic v nejdelším zápase v dějinách domácí nejvyšší soutěže.

Článek

Ještě nikdy se v bohaté historii českého hokeje nehrál tak dlouhý zápas, jako ve čtvrtek v Českých Budějovicích. Časomíra se v utkání naposledy zastavila až v čase 113:51, kdy se trefil vítkovický Peter Húževka a rekordní duel i celou sérii ukončil.

Slovenský hokejista využil nepovedeného střídání domácích, pronikl do rozhozené obrany a z mezikruží trefil horní růžek branky Jakuba Kováře.

Pro Jihočechy je vyřazení obzvlášť kruté, protože většinu zápasu měli převahu a několikrát mohli rozhodnout o postupu. Michal Švihálek, který se zapsal v extralize vůbec poprvé mezi střelce, poslal České Budějovice hned dvakrát do vedení. Mountfield ale pokaždé poměrně záhy o vedení přišel. Nejprve srovnával Petr Strapáč, v polovině zápasu dával gól na 2:2 Jan Káňa.

Stejný stav svítil na výsledkové tabuli ještě hodně dlouho. Vítkovičtí nakonec porušili pravidlo, podle něhož se v této sérii radoval z vítězství vždy tým, který vstřelil první gól. Díky Húževkovi vydřeli postup hosté, kteří za celý zápas ani jednou nevedli. Teď se mohou těšit na čtvrtfinále proti Zlínu, které začíná v neděli.

Kladno slaví po pěti letech postup do čtvrtfinále

Pardubice sice dokázaly srovnat sérii z 0:2 na 2:2, ale obrat už nedovršily. Postupový gól Kladna vstřelil ve druhé třetině v přesilovce Lotyš Koba Jass, jehož výborně našel Pavel Patera.

Pardubičtí, v jejichž bráně nastoupil místo Růžičky Dušan Salfický, měli vzápětí obrovské šance na vyrovnání, ale domácí v kritických chvílích výborně podržel brankář Chábera. Kladenský gólman úřadoval i v závěrečné části a Rytíři si těsný náskok už pohlídali.

Mohou se tak radovat z postupu přes loňského mistra, který bude po pěti letech ve čtvrtfinále chybět. Kladenští si zahrají o semifinále s pražskou Slavií, série začíná v neděli v O2 areně.

Předkolo play off hokejové extraligy - 5. zápasy:
Kladno - Pardubice 1:0on-line
Branka: 32. Jass
Konečný stav série: 3:2.
Č. Budějovice - Vítkovice 2:3 po 3. prodlouženíon-line
Branky: 6. a 29. Švihálek - 12. Strapáč, 32. Káňa, 114. Húževka
Konečný stav série: 2:3.

Reklama