Hlavní obsah

Psali jsme historii, uvědomoval si po vyčerpávajícím maratónu vítkovický hrdina Šindelář

České Budějovice

V brance Vítkovic nahradil s menšími zdravotními problémy laborující jedničku Romana Málka a ve čtvrtek odchytal nejdelší a zřejmě i nejdůležitější zápas v hokejové kariéře. Vítkovický gólman Filip Šindelář si v rozhodujícím pátém duelu předkola play off extraligy na ledě Českých Budějovic připsal nevídanou porci 84 zákroků a zejména díky němu ostravský tým vyhrál nejdelší zápas v historii domácí nejvyšší soutěže. Peter Húževka jej rozhodl gólem na 3:2 v 114. minutě.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Hokejista Slávie Havel dává gól vítkovickému Šindelářovi.

Článek

"Soupeř udělal takovou malou chybu, která to rozhodla. Já musím říct, že jsem se cítil dobře a měl jsem ze zápasu dobrý pocit. Jsem rád, že jsem to zvládl," usmíval se Šindelář.

Dosud nejdelším utkáním v extralize byl čtvrtfinálový souboj Plzně s Pardubicemi v březnu 2009, který rozhodl na 4:3 ve prospěch Západočechů v čase 86:07 Martin Adamský. Duel Vítkovic s Českými Budějovicemi jej tedy překonal dosti výrazně.

Skutečnost, že se jedná o nejdelší extraligový zápas, si Šindelář v průběhu prodloužení uvědomoval. "Hlásili to, takže jsme to postřehli. Aspoň jsme se takhle zapsali do historie. Jsem moc rád, že jsem si tenhle zápas mohl zahrál, a ještě hezčí je, že jsme ho vyhráli," konstatoval třiatřicetiletý gólman.

S udržením koncentrace v extrémně dlouhém duelu prý neměl potíže. "Byl jsme jakoby víc v klidu, čím delší byl zápas. My jsme mohli jen získat. Kdybychom prohráli, tak jsme se mohli domů vracet se vztyčenou hlavou. Bylo štěstí, že jsme dali gól my," uvedl Šindelář, který měl nakonec o 30 zákroků víc než jeho protějšek Jakub Kovář.

Šindelář: Byly momenty, kdy jsem se bál

Jihočeši totiž byli aktivnější. "Určitě tam pár momentů, kdy jsem se bál, bylo. Čtyři pět určitě. Několikrát to letělo kolem prázdný branky a stačilo jim to jen dorazit. Štěstí jsme měli docela dost," uznal. Ocenil ale i výkon svých spoluhráčů, kteří hráli obětavě a vrhali se do střel. "Já jsem se soustředil na každou střelu a doufal, že gól dáme my. A podařilo se," radoval se Šindelář, jenž po předkole play off vévodí brankářským statistikám s 1,02 obdrženého gólu na zápas a úspěšnosti zákroků 97,50 procenta.

Vítkovice se ve čtvrtfinále utkají se Zlínem, vítězem základní části extraligy, a první zápas je čeká již v neděli na stadiónu Luďka Čajky.

Hokejové maratóny v NHL a Kontinentální lize:
V NHL se nejdelší zápasy odehrály v 30. letech minulého století. V roce 1936 skončilo utkání Montreal Maroons - Detroit Red Wings 0:1 v šestém prodloužení po 176 minutách a 30 sekundách hry. Rovněž v šestém prodloužení, tentokrát vítězstvím domácího mužstva 1:0, skončil o tři roky dříve 164 minut a 46 sekund dlouhý zápas mezi týmy Toronta a Bostonu.
Třetí nejdelší zápas v historii NHL je z roku 2000, kdy se hrálo navíc 92 minut a sekundu a hostující hráči Philadelphie Flyers porazili 2:1 Pittsburgh Penguins.
Dva z pětice nejdelších duelů NHL rozhodli čeští útočníci. Petr Sýkora z Anaheimu ukončil v roce 2003 po 140 minutách a 48 sekundách utkání v Dallasu, Petr Nedvěd zajistil v roce 1996 Pittsburghu vítězství nad Washingtonem v čase 139:15.
Nejdelší zápas v historii play off Kontinentální ligy sehráli letos 25. února hokejisté Čerepovce a Jaroslavle. Třetí prodloužení duelu skončilo v čase 118:48 vítězstvím domácího týmu. Předchozí rekord KHL držel se 109 minutami a 11 sekundami hry zápas Magnitogorsku s Omskem z ročníku 2010/11.

Reklama