Hlavní obsah

Nájezdy nejsou žádná velká věda, popisoval sparťanský hrdina Ton

Sparťanský útočník Petr Ton po páteční porážce v úvodním čtvrtfinále hokejové extraligy v Třinci nabádal tým k tomu, že je potřeba v dalším zápase zlepšit pohyb a být disciplinovanější. A to se pražskému mužstvu povedlo dodržet. V druhém utkání byli hosté nebezpečnější, střelecky aktivnější (53:37), obdrželi jen čtyři dvouminutové tresty a po výhře na nájezdy vyrovnali sérii na 1:1. Rozhodl právě Ton.

Článek

Stejný počet prohřešků přitom měli sparťané v pátek na kontě už ve 13. minutě. "Dnes jsme se dostali ke hře, kterou bychom chtěli praktikovat celou sérii. To je styl hokeje, který nám sedí. Točit čtyři lajny, hrát aktivně. Chtěli jsme to praktikovat i včera, ale nebylo nám to umožněno," uvedl po utkání Ton.

Uznal, že v pátek měla Sparta v úvodní třetině moc vyloučených. "Udělali jsme v prvním střídání faul a dostali jsme gól. V úvodu druhé třetiny jsme dostali další branku a taktika se úplně zbortila. Museli jsme to otevřít. Zatímco dneska se nám od začátku dařilo plnit, co jsme si říkali," prohlásil Ton.

Přesto byli hosté na pokraji porážky, závěrečný nápor jim ale vynesl vyrovnání na 3:3. "Museli jsme se více tlačit do brány, snažit se vyrovnat. Tam už není žádný jiný recept. A jsem rád, že jsme v té závěrečné minutě vyrovnali," podotkl Ton.

O vyrovnání se přitom zasloužila netypicky čtvrtá formace, i to byla ukázka síly Sparty, která se v klíčových situacích zápasu může spolehnout na jakoukoli útočnou řadu.

Ten gól zvedne čtvrté lajně sebevědomí

"Trenér vycítí, která lajna má v zápase šance, tlak, a tak je tam dá. Ano, dostali po buly nešťastný vlastní gól, ale to se stává. Nejde pokaždé ubránit všechny nahozené puky od beků. A oni hráli vynikající utkání, trenér to rozhodl dobře. Pro ně je vyrovnávací branka taková třešnička, zvedne jim to sebevědomí do dalších utkání," poznamenal.

Utkání pak vyvrcholilo penaltovým rozstřelem, v němž se Ton jako jediný prosadil. Přitom v pátek si na Hamerlíkovi vylámal zuby, když za stavu 0:1 neproměnil ještě v první třetině trestné střílení. "Možná mi to trochu pomohlo, viděl jsem, jak reaguje. Taky jsem jel jako třetí v pořadí, měl jsem možnost okoukat a zjistit, co by na něho mohlo platit," pokračoval Ton.

Na rozdíl od pátečního pokusu se vrátil k bekhendovému blafáku. "Ale ono stejně nemá moc cenu vymýšlet. Kdyby mi udělal stejný zákrok jako včera, s tím rozklekem, vytaženou hokejkou... Vždy záleží na postoji brankáře. Buď se to řeší blafákem anebo střelou. Není v tom žádná velká věda," vysvětloval.

Sparta i díky tomu odvrátila hrozbu, že by se domů vrátila s nepříznivým stavem 0:2. "Už jsem absolvoval několik sérií, které byly 0:2, pořád je to hratelné. Samozřejmě to, že jsme dnes zvítězili, je psychicky povzbuzující. Na třetí utkání se nám bude nastupovat dobře," dodal v sobotu Ton.

Reklama

Související témata: