Hlavní obsah

Sparta a Plzeň urvaly výhry v nájezdech, Třinci nepomohl ani Adamského hattrick

Praha
Aktualizováno

Hokejisté pražské Sparty a Plzně dokázali srovnat čtvrtfinálové série play off Tipsport extraligy proti Třinci respektive Litvínovu na 2:2 na zápasy. Oba středeční duely přitom rozhodly až samostatné nájezdy. Sparta v průběhu normální hrací doby třikrát srovnala náskok Ocelářů a výhru 5:4 jí vystřelil v sedmé sérii nájezdů Petr Tenkrát, v Litvínově zajistil Západočechům vítězství 4:3 v rozstřelu Nicolas Johnson. Série se stěhují do Třince a Plzně, kde se v sobotu odehrají páté duely.

Článek

Třinečtí v Praze sahali po postupovém mečbolu, bleskově se ujali dvougólového vedení a  Martin Adamský si v zápasu připsal dokonce hattrick. Domácí bek Karel Pilař zase kontroval dvěma trefami. Už dvě minuty před koncem Sparta za stavu 3:4 zariskovala s hrou bez gólmana, čehož hosté ve dvou případech nevyužili a 33 vteřin před koncem je za jejich váhavost potrestal Ton.

Představení gradovalo v nájezdech - v první sérii uspělo všech šest střelců, když Jánský jako poslední unesl tíhu situace. Následně zůstalo šest nájezdů nevyužito, pak si ale vzal slovo Tenkrát a Hrabal už nevyrovnal.

Oslabení vyšlo Litvínov draho

Více než polovinu zápasu hledaly v Litvínově oba celky klíč ke ztečení branky, skóre otevřel až Kubát, jenž se nejlépe zorientoval ve skrumáži před plzeňskou brankou, před druhou sirénou však srovnal důrazný Johnson a vstřelil první gól Západočechů v sérii při rovnovážném stavu hráčů na ledě. V závěrečné třetině sice ještě jednou strhnul vedení na litvínovskou stranu po rychlém brejku a přečíslení dva na jednoho Hübl, nicméně nedisciplinovanost v následujících minutách vyšla severočeský tým draho.

Nejprve Kovář v přesilovce pět na tři a po něm Pletka v pokračující klasické početní výhodě proti čtyřem dokázali potrestat vyloučení Kubáta a Stříteského a v rozmezí pouhých 77 sekund otočit skóre.

Domácí se nevzdali a Lukeš si rovněž v přesilovce vynutil prodloužení zápasu, jenže v závěrečných okamžicích normální hrací doby zakončil střet a následnou výměnu názorů dvou slovenských hráčů Juraj Majdan „hlavičkou" do tváře Tomáše Frola a dostal trest na pět minut a do konce utkání.

Domácí sice přestáli i 45 sekund trvající oslabení ve třech proti pěti, ale v nájezdech neuspěli: rozhodující rozstřel nezvládli poprvé v sezóně. Francouze překonali Johnson i Kovář, na Mazance naopak nevyzráli Lukeš ani Hübl. Domácí brankář tak inkasoval v jediném utkání více branek než v celém předchozím průběhu série.

Hokejová extraliga, čtvrtfinále play off - 4. zápasy:
Litvínov - Plzeň 3:4 po sam. nájezdech
Branky: 33. Kubát, 47. V. Hübl, 55. Lukeš - 35. a rozh. nájezd Johnson, 51. Kovář, 52. Pletka
Stav série: 2:2.
Sparta Praha - Třinec 5:4 po sam. nájezdech
Branky: 14. a 30. Pilař, 8. Forman, 60. Ton, rozh. nájezd Tenkrát - 5., 22. a 50. Adamský, 6. Hrňa.
Stav série 2:2.

Reklama