Hlavní obsah

Kovář překonal kamaráda Francouze. Kam pošlu puk, jsem mu neříkal, smál se plzeňský střelec

Litvínov

Útočník Jan Kovář byl jednou z ústředních postav hokejistů Škody Plzeň při napínavém čtvrtém zápase čtvrtfinálové série play off na litvínovském ledě. Skóroval v řádné hrací době a poté se prosadil i při samostatných nájezdech, byť jeho zásah nebyl označen jako vítězný, protože předtím se trefil i Nicolas Johnson. Plzeň vyhrála 4:3 po nájezdech a srovnala stav série na 2:2.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Rozhodující gól mezi Litvínovem a Plzní vstřelil Jan Kovář (vpravo) z Plzně, vlevo je jeho spoluháč Martin Straka.

Článek

„Bohužel se nám nepovedly přesilovky, ale měli jsme štěstí, že Marek Mazanec při penaltách zavřel bránu a sami jsme procedili litvínovského gólmana," líčil Jan Kovář. Kuriózní bylo, že překonal svého dlouholetého kamaráda Pavla Francouze v brance domácích. „Známe se dobře, hráli jsme spolu za plzeňskou juniorku a jezdili jsme i po mládežnických reprezentačních výběrech. Nájezd jsem jel proti němu v extralize poprvé a vyšlo mi to. Všiml jsem si, že má místo v brance a tam jsem mu poslal puk. Předem jsme mu to samozřejmě neříkal. Ale má moje uznání, jak chytal celý zápas," vykládal plzeňský útočník.

Duel na severu Čech nabídl urputnou bitvu. „Hlavně jsme se zlepšili střelecky. V předešlých třech utkáních jsme dali dva góly, teď čtyři, takže v tom vidím progres. Oba týmy jsou silné a musíme se snažit být disciplinovaní," uvažoval Kovář.

Západočeši si váží toho, že srovnali stav série na 2:2. „Těší nás, že jsme zlomili vítěznou šňůru Litvínova v nájezdech. Je to vyrovnaná řež, s čímž jsme počítali. V play-off  se musí hrát jako o život," dodal plzeňský forvard.

Brankář Marek Mazanec byl další osobností Škodovky. „Z nájezdů mám dobrý pocit, protože jsme je zvládli lépe než sebevědomý soupeř. Chytám proti Pavlovi Francouzovi, se kterým jsem byl v plzeňské juniorce, a je pro mě výzvou, že s ním držím krok, co se týče série. Nikdo nemá navrch, je to otevřená záležitost," mínil plzeňský gólman.

Ručinský: Nájezdy nám poprvé nevyšly

Litvínovský útočník Martin Ručinský přijal prohru bez emocí. „Chtěli jsme urvat třetí bod v sérii, ale nedá se nic dělat. Poprvé v sezóně nám nájezdy nevyšly. Škoda, že zrovna v tak důležitém zápase. Ale už během utkání jsme vedli 2:1 a dostali jsme dva rychlé góly. Naštěstí jsme srovnali na 3:3 a záleželo na detailech, kdo bude šťastnější. Vypadá to, že nás čeká ještě dlouhý seriál, pokud jde o bitvu s Plzní."

Obránce Matěj Stříteský cítil zklamání, ale nepropadl skepsi: „Měli jsme udržet těsný náskok, zápas bohužel dospěl do prodloužení. V něm jsme neubránili soupeřovu přesilovku a věřili jsme si na nájezdy. A že jsme v nich tentokrát byli horší? To je sport. Postupové šance jsou pořád rovnocenné. V Plzni jsme už jednou vyhráli a pokusíme se to zopakovat."

Reklama

Související témata: