Hlavní obsah

Plzeň - Litvínov 1:2 SNStav série 2:3Litvínov oplatil Plzni porážku v nájezdech a odvezl si domů mečbol

MinutaMin. Tým Hráč Akce
30. Kovář 1 : 0
49. Lukeš 1 : 1
70. Hanzl (rozhodující nájezd) 1 : 2
Záznam online reportáže

Martin KézrPrávo
Aktualizováno

Podruhé za sebou dospěla v extraligovém play off bitva mezi hokejisty Plzně a Litvínova až k samostatným nájezdům a zase v nich uspěli hosté. Litvínov oplatil Plzni porážku v této dovednostní disciplíně, když ve čtvrté sérii rozhodl Robin Hanzl. Verva tak může v pondělí doma proměnit postupový mečbol do semifinále.

Článek

Začalo se oboustranně opatrně. Litvínovu vedle potrestaného Majdana, který už do série po disciplinárním postihu nezasáhne, chyběli v sestavě i další Slováci Brejčák s Balážem. Plzeň znovu nemohla nasadit nejstaršího z obránců Havíře. Obě mužstva myslela v úvodu hlavně na obranu s touhou neudělat chybu, opatrnost trochu vytlačila hokej.

Gólové příležitosti nepřinášely ani přesilovky, teprve ve druhé třetině začalo být na ledě víc rušno. Blíže otevření skóre byli hosté. Ve 26. minutě měl po Gerhátově přihrávce na brankovišti hodně času litvínovský útočník Hanzl, jenže jeho pokus o gólovou kličku zastavil Mazancův chytrý zásah pukem.

Pohotový zákrok plzeňského brankáře jakoby nabudil i jeho spoluhráče k větší ofenzivní snaze. Vampola z přečíslení trefil tyčku, o minutu později už si ale Kovář u mantinelu obhodil obránce Kubáta a umístěnou střelou zápěstím překonal Francouze v litvínovské brance.

Z hlediště, v němž bylo přes sedm tisíc diváků, zněly oslavné chorály a hosté se dlouho marně snažili objevit skulinu v pečlivě organizované hře Škodovky. Navíc si vlastními fauly komplikovali možnost dojít za vyrovnáním, publikum na každý střet domácích s protihráčem reagovalo hodně podrážděně.

Plzeň ale byla i pod dojmem získaného vedené střelecky aktivnější, přitom ale zbytečně neotevírala hru a litvínovskou snahu o útočení se snažila zastavovat už ve středním pásmu. Po Strakově sekání ale dostali hosté ve třetím dějství k dispozici přesilovku a využili ji hodně rychle, když Lukeš po přihrávce Ručinského propálil Mazance. Do té doby naprosto bezchybnému plzeňskému gólmanovi puk propadl pod lapačkou a pomalu doklouzal za čáru.

Mohlo se začít od znova, i přes plzeňskou převahu zápas dospěl k prodloužení. Litvínov do něj šel v oslabení, v poslední sekundě základní hrací doby byl totiž vyloučen Černý za hru vysokou holí. Situaci hostů pak ještě zkomplikovala další dvě vyloučení Stříteského a Hanzla během desetiminutového nastavení.

Obětavě bránící trio v dresech Vervy ale přečkalo vše, včetně téměř minutu trvající dvojité početní výhody Plzně. Vlasákovu obří tutovku při ní odvrátil akrobatický zákrok beka Posmyka. Další gólové příležitosti domácích pochytal skvělý Francouz, včetně Johnsonova brejku. Vítěze pátého zápasu tak nakonec musely určit až samostatné nájezdy.

Začal Litvínov a Lukeš neproměnil. Naopak domácí Vampola kličkami přelstil Francouze. Mazanec za obrovského jásotu diváků vychytal i Hübla. Pečeť výhry Plzně mohl dát Kovář, který však minul branku. Ručinský pak za ohlušujícího pískotu proměnil nájezd a vrátil Litvínov do hry. Zvláště když Francouz vzápětí zastavil Johnsona. Čtvrtou sérii nájezdů rozjel domácí Pletka a neuspěl, litvínovským trumfem se pak stal Hanzl, jenž přehodil Mazancův beton.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 5. zápas:
Škoda Plzeň-Verva Litvínov 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)
Branky: 30. Kovář (Kratěna, Slovák) - 49. Lukeš (Ručinský), rozhodující sam. nájezd Hanzl. Rozhodčí Fraňo, Hodek - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:10. Využití 0:1. Diváci: 7508. Stav série 2:3.
Plzeň: Mazanec - J. Jeřábek, St. Pierre, Slovák, Jiří Hanzlík, Mozík, Frolo - Kratěna, Kovář, Pletka - Johnson, Martin Straka, Vlasák - Petruška, Lev, Vampola - P. Sedláček, Kašpařík, Hollweg. Trenéři: Razým a Michal Straka.
Litvínov: Francouz - Kousalík, Kubát, Stříteský, Zeman, Gula, Sklenička, Posmyk, Jareš - Rapáč, V. Hübl, Lukeš - J. Černý, Piroš, Ručinský - Gerhát, Lapšanský, R. Pšurný - Martynek, Hanzl, Trávníček. Trenéři: V. Jeřábek a Rosol.
STAV SÉRIE: 2:3

Reklama

Související témata: