Hlavní obsah

Litvínovský Hanzl jel vítězný nájezd v klidu a jen tak plácnul do puku

Martin KézrPrávo

Hokejisty Litvínova dělí poslední krok od toho, aby se po třinácti letech dostali do semifinále play off extraligy. Pátý zápas při nerozhodném stavu série nabízel vítězi mečbol a na plzeňském ledě ho ve čtvrté sérii nájezdů urvali hosté.

Článek

Autorem vítězné branky byl Robin Hanzl. „Byl jsem v klidu. Věděl jsem, že plzeňský hráč přede mnou nedal, takže i kdybych neuspěl, jezdilo by se dál. Ani nevím, jak se puk do branky dostal, nějak jsem ho tam plácnul a bylo to," usmíval se litvínovský útočník, jemuž Mazanec nestačil vypíchnout puk z hokejky. Hanzl s kotoučem cukl na levou stranu a přehodil brankářův beton.

„Štěstí se přiklonilo k nám," uvědomoval si litvínovský trenér Vladimír Jeřábek, jenž před rozstřelem přemýšlel, jestli nějak prohodit pořadí. „Kluci na střídačce si nakonec rozhodli, jak to pojedou a i když to byly nervy, ukázalo se to správné."

Nájezdy se přitom zpočátku vyvíjely lépe pro domácí Plzeň. „Už jsem věřil, že by to mohl Mazi zase vychytat," říkal Petr Vampola, jenž dostal Škodovku v rozstřelu do vedení. Po něm ale na plzeňské straně neuspěl Jan Kovář. „Zkoušel jsem podobně jako minule jet pomalu, viděl tam místo na Francouzově lapačce, jenže netrefil jsem branku."

Litvínov z krize ale dostala až ve třetí sérii Ručinského chytrá nájezdová klička. „Vyšlo to na mě, že jsem musel dát, abychom se nevraceli domů smutní. Proměnil jsem, udrželo nás to ve hře a Robin Hanzl pak tomu dal vítěznou tečku," vykládal nejstarší extraligový hráč, který v pondělí oslavil 42. narozeniny.

Plzeň špatně sehrála přesilovky

Hanzl přiznával, že kruté chvíle prožil na trestné lavici při prodloužení. „Ty naše fauly vyplynuly z přemíry snahy, ale zvládli jsme oslabení mistrně. Obě mužstva celé utkání výborně bránila a měla výborné brankáře a nám se nakonec lépe povedly nájezdy. Bylo to zase ubojované vítězství, my jiná ani nezískáváme," tvrdil litvínovský útočník.

„Bohužel z naší strany to asi nebyl výkon, jaký bychom si představovali," tvrdil plzeňský kouč Milan Razým a příčinu domácí prohry viděl ve špatně sehraných přesilovkách. „Vždycky se tam ve finální fázi něco pokazilo. Hráli jsme přitom daleko víc přesilovek než Litvínov, jenže oni při té své vyrovnali a my z převahy jednoho či dvou hráčů na ledě nevytěžili vůbec nic," litoval Kovář.

Litvínov si každopádně odvezl z Plzně postupový mečbol. „Nesmíme si myslet, že je hotovo, ale maličkou výhodu máme. Plzeň přijede s nožem na krku, my budeme chtít doma začít aktivněji a sérii dorazit," tvrdil Hanzl. „Nepovažuji za nereálné vrátit se ještě k sedmému zápasu do Plzni. Přišlo mě, že jsme byli lepší, jenže když neproměníte takové šance jako my, tak pak těžko vzývat štěstí v loterii nájezdů," uvažoval Vampola.

Reklama

Související témata: