Hlavní obsah

Sparta i Plzeň odvrátily mečbol. Slavia postoupila do semifinále

Aktualizováno

Hokejisté Slavie jako první postoupili do semifinále extraligového play off, které si pojistili jednoznačnou domácí výhrou nad Kladnem 4:0. Semifinálový mečbol naopak nevyužily Litvínov a Třinec. Verva doma prohrála se Škodou Plzeň 2:5 a celou sérii tak rozhodne sedmý duel na ledě Západočechů. Sparta na vlastním ledě porazila Oceláře 3:1 a i ona si vybojovala sedmý zápas, k němuž pojede do Slezska.

Článek

Litvínov měl šanci si před svými fanoušky po 13 letech zajistit účast v semifinále, jenže psychickou výhodu, kterou si přivezl z ledu soupeře, prohospodařil. Plzeň sice dvakrát v utkání prohrávala, ale nakonec se jí podařil velký obrat.

To nejdůležitější se událo na přelomu druhé a třetí třetiny. Pár sekund před druhou sirénou poslal v přesilovce Škodu poprvé do vedení na 3:2 Nicolas Johnson. Při nástupu do třetí třetiny se pak hra do té doby koncentrovaného Litvínova úplně rozsypala, což Jakub Lev a Martin Straka nemilosrdně trestali. Ze třetí třetiny tak uběhlo jen něco přes dvě minuty a o výsledku zápasu bylo rozhodnuto.

Třemi body se o vítězství hostů zasloužil Jan Kovář, jenž se trefil v oslabení na 1:1. Dvakrát skóroval Martin Straka, jenž mimo jiné z trestného střílení srovnával na 2:2. Pro plzeňského kapitána to byly vůbec první trefy v letošním play off.

Sparta si vynutila sedmý zápas

Napínavý duel byl opět k vidění mezi Spartou a Třincem. Oba týmy udělaly změnu na brankářském postu. Do třinecké brány se vrátil zraněný Šimon Hrubec, mezi sparťanské tyče se postavil znovu Marek Pinc.

Duel nedohrál třinecký Vladimír Roth, který po hrubém faulu na Karla Pilaře dostal trest na 5 minut plus do konce utkání.

Psychicky těžký zápas zvládla lépe Sparta, která měla celé utkání herně navrch. I přes množství šancí se dočkala uklidňujícího gólu až pět minut před koncem, kdy proměnil trestné střílení Peter Jánský. Sparta se tak nyní pokusí prolomit prokletí rozhodujících sedmých zápasů, který ještě nikdy nevyhrála.

Slavia si postup nekomplikovala

Slavia si před svými fanoušky postup utéct nenechala. A obešla se i bez brankáře Miroslava Kopřivy, kterého nechal trenér Vladimír Růžička odpočívat. Jeho náhradník Dominik Furch se blýskl čistým kontem. Kladno si sice vypracovalo šance, ale červenobílí měli v zápase převahu, kterou dokázali i gólově vyjádřit.

Kladenští v pěti zápasech dokázali obranu Pražanů překonat celkově jen třikrát, a tak zaslouženě jde dál Slavia po výhře v sérii 4:1 na zápasy. Její vítězství 4:0 v pondělí podpořil dvěma góly Vladimír Růžička mladší.

Hokejová extraliga, čtvrtfinále play off
Litvínov - Plzeň 2:5
Branky: 10. Piroš, 29. Černý - 19. Kovář, 30. Straka tr. střílení, 40. Johnson, 42. Lev, 43. Straka
Stav série: 3:3.
Slavia Praha - Kladno 4:0
Branka: 30. Micka, 39. Žejdl, 54. Růžička, 55. Růžička
Konečný stav série: 4:1.
Sparta Praha - Třinec 3:1
Branky: 13. Pilař, 35. Bahenský, 56. Jánský tr.střílení - 36. Zagrapan
Stav série: 3:3.

Reklama

  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice