Hlavní obsah

Mistr světa a extraligový vítěz Tomajko bojuje ze střídačky s Olomoucí o postup

Liberec

Zajímavou postavou v hokejové baráži o extraligu je někdejší reprezentační útočník Jan Tomajko. Dvojnásobný mistr světa z let 2000 a 2001, držitel devíti medailových umístění z extraligy včetně čtyř titulů (tři se Vsetínem a jeden se Spartou), se v roli asistenta trenéra HC Olomouc pokouší proniknout s hanáckým týmem do nejvyšší soutěže. A první zápas v baráži sehráli Olomoučtí v Liberci na ledě klubu, v němž Tomajko působil tři sezóny. „Musíme být pokorní, ale budeme bojovat,“ řekl asistent v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký Daniel Špaček (vlevo) bojuje o puk s Richardem Divišem z Olomouce.

Článek

Jak vzpomínáte na svou hráčskou éru v libereckém dresu?

Samozřejmě se mi hned vybaví, že jsme tehdy měli parádní mužstvo. Hra byla také dobrá a musela se divákům líbit. V letech 2005 a 2007 jsme skončili třetí, takže z toho byl bronz a dosud nejlepší výsledky libereckého hokeje. Na tohle období mám jen pozitivní vzpomínky. Výborné tři roky kariéry.

Napadlo vás v průběhu této sezóny, že se Liberec stane soupeřem Olomouce v baráži?

To jsme tedy moc nečekali. Věděli jsme, že se Liberečtí pohybují v extralize na příčkách, odkud hrozí baráž, ale mysleli jsme si, že v posledním kole play out z té pozice uniknou.

Takže jste spíš kalkulovali s účastí Karlových Varů v prolínací soutěži?

Vypadalo to na karlovarský pád do baráže, ale bereme to tak, že se Vary zachránily a dopadlo to takhle.

Pomohla vám znalost liberecké arény při prvním vzájemném zápase?

Já jsem na střídačce a hlavní tíhu nesou kluci na ledě. Musí si vyzkoušet sami menší kluziště. A chvíli jim trvalo, než si na to zvykli. Chci věřit, že až tady budeme hrát druhý zápas, bude to z naší strany ještě lepší.

Jak prožíváte baráž z trenérského postu? Jako bývalého a nesmírně zkušeného hráče by vás asi nemělo nic překvapit.

Jsem teprve na začátku trenérské dráhy, a jelikož tuhle práci nedělám dlouho, vnímám už samotnou možnost bojovat o extraligu jako velký úspěch olomouckých hráčů i nás, trenérů. Prostě si to chceme užít.

A jakým způsobem?

Ne, že bychom se uspokojili startem v baráži a přestali hrát, ale hodláme zdramatizovat boj o dvě extraligová místa a zkusíme se rvát o postup. Stát se může cokoliv. Neskládáme zbraně a zároveň víme, že nemůžeme hned chtít všechno. Musíme být pokorní.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Chomutov 12 27 : 26 23
2 Liberec 12 32 : 27 23
3 Mladá Boleslav 12 35 : 24 20
4 Olomouc 12 13 : 30 6

Reklama

Související témata: