Hlavní obsah

V noci jej vzbudili, že musí pomoci. Mladíček Schleiss se sbalil a prožil sen malého kluka

Praha

Pohádkový večer zažil v pondělí osmnáctiletý útočník Plzně Jan Schleiss. Jeho příběh se začal psát již v noci z neděle na pondělí. Už spal, když mu vedení západočeského klubu zavolalo, aby ráno přijel do Prahy, že nastoupí v semifinále proti Slavii. Talentovaný junior si večer svou premiéru v seniorském play off skutečně odbyl, navíc byl za hvězdu. Druhý zápas série totiž jediným gólem rozhodl!

Článek

Trenéři Plzně ještě v neděli o půlnoci sledovali video z prvního prohraného zápasu na Slavii, když se dozvěděli neradostnou novinu - zraněné koleno nepustí útočníka Václava Pletku do pondělního pokračování semifinálové série. Těžká rána pro Plzeň, které už tak nemůže využít zraněných forvardů Baleje s Kratěnou a distancovaného Hollwega. „Jsme dost potlučení a už jsme ani neměli kam sáhnout," přiznával asistent trenéra Michal Straka.

Koho tedy k týmu povolat? Volba padla na osmnáctiletého Jana Schleisse. Ten nastoupil už do devíti zápasů základní části, bod si ale nepřipsal. Ve čtvrtfinále proti Litvínovu se sice na soupisce pro utkání několikrát objevil, do hry ale nikdy nezasáhl.

„V noci jsem se dozvěděl, že Venca (Pletka) nebude moct hrát, a že mám ráno přijet za mužstvem do Prahy," popisoval svůj nabitý den plzeňský junior. Se spoluhráči absolvoval oběd a hned se od nich dočkal narážek. „Proběhly vtipné povzbuzovačky, že potřebují někoho, kdo vstřelí gól. A že ho určitě dám právě já," naráželi Plzeňští na fakt, že v neděli vyšli gólově naprázdno.

Schleiss: Tohle je sen každého malého kluka

Schleissova odpověď? Přišla už po třech minutách zápasu. Ve středním pásmu převzal pas od obránce Mozíka, zbavil se protihráče Holuba a mazáckou kličkou do forhendu překonal gólmana Furcha. „Všichni mě povzbuzovali a jsem šťastný, že to skutečně vyšlo na mě," radoval se Schleiss, jehož jediná branka druhé semifinále rozhodla.

„Je to nádhera. První start v semifinále za áčko, gól a ještě k tomu vítězný. To je sen každého malého kluka," neskrýval Schleiss své nadšení a na památku si schoval puk, kterým skóroval. „Spoluhráči na střídačce mi hned opakovali, že to věděli, zároveň mi ale zdůrazňovali, abych neusnul, že je teprve začátek zápasu."

„Opravdu jsme nečekali, že by mohl rozhodnout právě on, ale zaplaťpánbůh za to. Jen víc takových hráčů. Může mu to jedině pomoci a dodat sebevědomí. Sleduju ho, když se chodím koukat na juniory. Je to mladý a šikovný kluk, který to má v sobě. Když na sobě bude pracovat, všechno má před sebou," chválí Schleisse zkušený matador Tomáš Vlasák.

Zápisné bude, ale nechtějí ho zruinovat

A hned spřádal plány, kolik bude muset plzeňský mladík za svůj premiérový gól zaplatit do týmové kasy. „Spočítáme mu to. Nevím ale, jakou má smlouvu, tak se dohodnu se Stráčou (kapitánem Martinem Strakou), abychom ho zase nezruinovali," bere Vlasák ohledy na Schleisse i přesto, že jej ve třetí třetině připravil o gól.

Vlasák totiž překonal Furcha, rozhodčí ale branku neuznali, jelikož právě Schleiss slávistického gólmana nedovoleně atakoval v brankovišti. „Moje chyba, Tomáš Vlasák mohl dát druhý gól. Furch si vyjel na vrchol brankoviště, čehož jsem si nevšiml a vjel jsem do něj," nevymlouval se osmnáctiletý talent, kterého teď Plzeň velebí.

Reklama

Pavouk - Extraliga 2012/13

  • Čtvrtfinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Vítkovice Steel - logo HC Vítkovice Steel
    4 : 2
  • HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec HC Sparta Praha - logo HC Sparta Praha
    4 : 3
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha Rytíři Kladno - logo Rytíři Kladno
    4 : 1
  • HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň HC VERVA Litvínov - logo HC VERVA Litvínov
    4 : 3
  • Semifinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec
    4 : 2
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    2 : 4
  • Finále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    3 : 4
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články