Hlavní obsah

Chceš někoho zabít? řval Straka. Tohle nejsou kuželky, hájí Koma své fauly na Kováře

Plzeň

Jen pouhá shoda okolností, nebo cílené zákroky? To ví jen Jaroslav Koma. Slávistický hokejový zadák si ve čtvrtém semifinále hned dvakrát vyšlápl na plzeňského hračičku Jana Kováře, kterého ostrými zákroky poslal k ledu. Za své řádění vždy vyfasoval dvouminutový trest, Západočeši však byli přesvědčení, že postih měl být přísnější. Dokonce i jinak klidný kapitán Škodovky Martin Straka v pátek brunátněl...

Foto: Michaela Říhová, Právo

Plzeňský Tomáš Vlasák se raduje se svým spoluhráčem Martinem Strakou z branky do sítě Liberce ve čtvrtfinále play-off.

Článek

„Doteď se to neřezalo, pátečním zápasem to ale začalo," říkal Jan Kovář a přiznával, že následky Komových faulů i po skončení duelu pořád pociťuje. Plzeň navíc podle informací ČT podala podnět k extraligové disciplinární komisi, jež se bude zákroky slávistického beka dodatečně zabývat.

Ten první přišel už v sedmé minutě. Slávistický obránce si Kováře vyhlédl po převzetí puku ve středním pásmu a faulem kolenem na koleno plzeňského štírka sestřelil. „Ale já jsem koleno vůbec necítil, jen náraz ramenem na hrudník," dušoval se Koma, byť video, které na Sport.cz najdete u tohoto článku, vypovídá o opaku.

Střih, 35. minuta. Oba hráči se potkávají znovu a výsledek stejný. Plzeňskému útočníkovi se zamotal puk mezi brusle, když se přiřítil Koma a svého soka znovu zasáhl. V tomto případě nutno přiznat, že si nenadskočil a Kovář byl v držení kotouče. Zásah do hlavy je však neoddiskutovatelný. „Jestliže mě po prvním zákroku bolelo koleno, tak v tento moment přestalo. Začala mě totiž bolet hlava. Dostal jsem ránu, chvíli jsem nevnímal a byl otřesený. Šel jsem za doktorem, aby mě hlava přestala bolet," prohlásil Kovář.

Koma: Omluvit se? Popovídat si můžeme až na konci

„Měl puk mezi nohama a já ho stínoval už ze středního pásma. Kdybych mu uhnul, mohl jít sám do brány. To neexistuje," obhajuje Koma svůj faul, za který rovněž obdržel menší trest. Ještě než stačil zamířit na trestnou lavici, měl co dočinění s plzeňským kapitánem Martinem Strakou, který na něj na ledě ihned zlostně vystartoval.

„Říkal mi, jestli tady chci někoho zabít. Ale takhle se to prostě hraje, myslím, že v tom není problém. Jde o postup do finále, nejsou to nějaké kuželky, že jsme si jen přišli zahrát a někdo vyhraje a druhý prohraje," tvrdí Koma a odmítá, že by svého soupeře chtěl zranit. „To vůbec ne, žádný úmysl v tom nebyl. Jak bych mohl chtít jít Kovářovi na hlavu, když mám jen 178 centimetrů," ptal se slovenský obránce.

„Prostě to jen dvakrát vyplynulo ze hry, Kovář byl tam, kde já a já si splnil svoji práci," doplňoval Koma s tím, že Kováře v dalším průběhu zápasu ani nevyhledával, aby se mu za své fauly omluvil. „Dokud není dohráno, nemám si s nikým co vysvětlovat. Můžu si s ním popovídat pak, až skončí série. Mě takhle může příští zápas dohrát kdokoliv z nich."

Přijde Hollwegova odplata?

K čemuž skutečně může v pondělním pokračování dojít. Už v pátek totiž měli Plzeňští na Komu spadeno. „Dobře jsem slyšel, jak na mě jejich hráči pokřikovali. Ale strach nemám, to bych ani nemohl vyjet na led. A už vůbec nebudu brečet, od toho tu nejsem," usmál se obránce sešívaných a obavy prý nemá ani z možné odplaty od raubíře Ryana Hollwega, který si odpykal svůj disciplinární trest a v pondělí se znovu objeví na ledě.

„Vím, kdo to je, ale že bych se ho bál? Ano, umí si najít hráče a trefit ho, což mi předvedl hned v mém prvním zápase za Slavii proti Plzni. Ale když na mě půjde, tak prostě půjde, o tom to je," nevzrušuje se Koma, zatímco Kovář má z návratu svého amerického spoluhráče radost.

„Ryan určitě naši hru přitvrdí. Slávisté rozhodně nebudou klidnější," je přesvědčený Kovář, který se nad udělením dvou dvouminutových trestů pro Komu po zákrocích na svou osobu jen pousmál. „Na vyšší tresty to nebylo, takže asi o fauly nešlo. Rozhodčí nejspíš mají čisté svědomí, protože pan Minář (jeden z hlavních sudí) mi říkal, že mě Koma trefil do hrudníku a že to bylo čistý," glosoval s jistou mírou sarkasmu první nedovolený zákrok slávistického beka Kovář a ujistil, že ani on, byť se bezprostředně po pátečním zápase necítil nejlépe, nebude v pondělí na ledě chybět.

„Budu v pohodě. Dostal jsem ránu, to stane, takový je hokej. Těžko ale říct, jak se série bude vyvíjet. I my chceme soupeře dohrávat, ale je rozdíl hrát tvrdě, nebo zákeřně," zakončuje Kovář.

Reklama

Pavouk - Extraliga 2012/13

  • Čtvrtfinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Vítkovice Steel - logo HC Vítkovice Steel
    4 : 2
  • HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec HC Sparta Praha - logo HC Sparta Praha
    4 : 3
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha Rytíři Kladno - logo Rytíři Kladno
    4 : 1
  • HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň HC VERVA Litvínov - logo HC VERVA Litvínov
    4 : 3
  • Semifinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec
    4 : 2
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    2 : 4
  • Finále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    3 : 4