Hlavní obsah

Plzeňský trumf? Raubíř Hollweg v elitní formaci. Vzbuzuje respekt, chválí jej spoluhráči

Praha
Aktualizováno

Po čtvrtém zápase, ve kterém doma Slavii podlehli, a navíc museli skousnout i dva ostré zákroky obránce Komy na tahouna Kováře, hokejisté Plzně avizovali, že na Velikonoční pondělí poznají tvrdost i Pražané. Škodovce se totiž po odpykání čtyřzápasového trestu do sestavy vrátil bijec, raubíř Ryan Hollweg. Americký forvard znovu ukázal důraz, navíc svému týmu k vedení 3:2 v semifinálové sérii pomohl i hokejovými kvalitami.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský Ryan Hollweg

Článek

„Ryan určitě naši hru přitvrdí. Slávisté rozhodně nebudou klidnější," prohlašoval už v pátek plzeňský útočník Jan Kovář. A měl pravdu. Hollweg se při každé příležitosti snažil tvrdě, ale v mezích pravidel dohrávat osobní souboje, a slávistům tak znepříjemňovat hru.

„Vzbuzuje respekt. Odehrál parádní utkání, zblokoval spoustu střel, byl hodně platný," chválil amerického „knírače" Tomáš Vlasák, který pátý duel rozhodl trefou 34 vteřin před třetí sirénou. „Ryan je pro nás velmi důležitý hráč. Jednak hraje velmi dobře oslabení, zadruhé je platný jeho zámořský styl založený na důrazu v osobních soubojích a před bránou," připojoval kouč Škodovky Milan Razým.

Ten před závěrečnou třetinou za nepříznivého stavu 2:3 stáhl hru jen na tři pětky, a navíc se rozhodl přeskupit složení útočných formací. Právě Hollweg putoval místo Tomáše Sýkory do elitní řady po bok Martina Straky a Jana Kováře.

Tah s Hollwegem se vyplatil, chválili si trenéři

„Byli jsme přesvědčení, že vytvoří prostor pro Kovyho s Martinem. Nakonec se to ukázalo jako dobrý tah," pochvaloval si Razým. Právě Hollweg totiž odvedl klíčovou práci na brankovišti před Kovářovým gólem na 4:3 pro Plzeň. „Splnil, co se od něj čeká, hrál opravdu výborně," chválil Hollwega Kovář.

Hrdinou zápasu nakonec byl útočník Tomáš Vlasák, který 34 vteřin před koncem třetí třetiny zařídil hostům výhru 5:4. „Asi nikomu jinému bych to nepřál víc. Tomáš si to zaslouží, strašně se snaží. Hrozně se zvednul," těšilo Kováře, že vítěznou trefu zaznamenal právě bývalý slávista Vlasák.

Jsme v pohodě, poslední krok je nejtěžší, hlásí Slavia

Slavia je tak krok od vyřazení, v šestém duelu navíc bude mít výhodu domácího prostředí Škodovka. Kapitán sešívaných Petr Kadlec je však přesvědčený, že ani smolně prohraný pondělní zápas na mužstvu stopy nezanechá. „Tým je v pohodě. Je úplně jedno, jestli prohrajete 4:5 nebo 0:10. Pořád je to otevřené."

Pražané se však budou muset vrátit ke hře, která slavila úspěch zejména ve čtvrtfinále s Kladnem. Tedy k precizní defenzivě. „Plzeň má šikovné hráče, víc individualit. Na gól jí stačí dostat se jednou do zakončení. Nemůžeme s ní chtít hrát stylem, že si nejdřív vytvoříme šanci my, pak necháme i je a bude to na střely 40:40," nabádá Kadlec.

„Plzeň ještě musí udělat poslední krok a ten bývá nejtěžší. My věříme, že se v pátek vrátíme domů na sedmé utkání," uzavírá kouč Slavie Vladimír Růžička.

Reklama

Pavouk - Extraliga 2012/13

  • Čtvrtfinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Vítkovice Steel - logo HC Vítkovice Steel
    4 : 2
  • HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec HC Sparta Praha - logo HC Sparta Praha
    4 : 3
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha Rytíři Kladno - logo Rytíři Kladno
    4 : 1
  • HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň HC VERVA Litvínov - logo HC VERVA Litvínov
    4 : 3
  • Semifinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec
    4 : 2
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    2 : 4
  • Finále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    3 : 4