Hlavní obsah

Straka, nebo Čajánek? Sen o titulu si v závěru kariéry splní jen jeden z kapitánů

Praha

Oba nosí kapitánské céčko a před lety se vrátili z ciziny domů s netajenou touhou získat v hokejové extralize titul. Zatím o něj čtyřicetiletý Martin Straka s Plzní i o tři roky mladší Petr Čajánek se Zlínem usilovali marně, letos se ale jeden z nich dočká splnění velkého snu. Finálová bitva startuje v úterý od 18:15 ve Zlíně, Sport.cz připravuje podrobnou on-line reportáž.

Foto: Petr Horník, Právo

Kapitán hokejistů Zlína Petr Čajánek

Článek

Spoluhráči ze zlatého týmu z vídeňského MS 2005 by jindy snad i přáli úspěch tomu druhému, teď ale svou jedinečnou finálovou šanci nechtějí pustit z rukou. „Stráči si vážím jako obrovské osobnosti na ledě i mimo něj. Určitě by si titul zasloužil, jenže hokej není o tom, kdo si zaslouží vyhrát. Uspěje lepší mužstvo a já věřím, že to budeme my a že to letos Strakovi zase nevyjde," usměje se zlínský kapitán.

„Čája je vynikající hráč, kterého hodně uznávám, ale uděláme vše pro to, aby své čekání musel ještě o rok odložit," říká plzeňský lídr.

Při triumfu byl v NHL

Na obou hráčích jsou celé letošní play off dobře znát velké odhodlání i motivace. „Všichni v kabině máme jeden cíl, za kterým trpělivě kráčíme. Na konci té náročné cesty se chceme radovat," tvrdí Čajánek, jenž v extralize nikdy neoblékal jiný než zlínský dres. Už třikrát v něm zažil atmosféru extraligového finále, pokaždé ale zůstal na straně poražených. Když v roce 2004 Zlín slavil titul, jeho elitní centr tehdy působil v NHL. „Domů z ciziny mě přivedlo přání být s rodinou i chuť zažít pořádný úspěch," netají Čajánek, jenž hrál poprvé sérii o titul už v devatenácti. Stejně jako plzeňský tahoun, který na ještě federální bitvu s Trenčínem z roku 1992 dobře vzpomíná.

Finálové zkušenosti
Martin Straka (Plzeň)
1992 1:3 s Trenčínem
Petr Čajánek (Zlín)
1995 1:3 se Vsetínem
1999 0:3 se Vsetínem
2005 0:4 s Pardubicemi

„Byl jsem tenkrát hodně mladej a vůbec si nepřipouštěl, že se podobná šance zopakuje třeba až za jednadvacet let," podotýká hrající generální manažer Škody.

V hlavě Strakovi utkvěl i jeden kuriózní okamžik z finále, který Plzeň poškodil. Jeden z diváků hodil na led puk a v tu chvíli Plzeň skórovala s tím správným kotoučem, jenže sudí Lípa nemohl gól uznat. „Na to si dobře vzpomínám, ale o tom bych nechtěl mluvit."

Zatímco Zlín na letošní cestě do finále vyřadil oba soupeře v šesti zápasech a nikdy v sérii neprohrával, Plzeň se hned na úvod dostala na okraj propasti. „Nejtěžší bylo s nožem na krku odvracet dva litvínovské mečboly ve čtvrtfinále. Od chvíle, kdy jsme to zvládli, tak cítím, že celé mužstvo hraje uvolněněji a víc si na ledě dovolí," vypráví Straka. Kvůli nenaplněné touze po titulu se před pěti lety vrátil z NHL do rodného města, kde klub finančně zachránil, a teď se s ním tlačí na extraligový trůn.

Práce není hotová

„Naše práce v letošním play off ještě není hotová. Každý v kabině moc dobře ví, co je před námi. Já osobně se snažím play off si užít. Dám do toho na ledě všechno a uvidím, na co to bude stačit," přemítá plzeňský kapitán.

Finálová série podle něj nemá favorita. „Zlínské prvenství v základní části nebylo náhodné. Mají tam zkušené hráče i mladé dravce, skvěle zvládají defenzívu a dobře jim čape Sedláček," tvrdí Straka a ve shodě s Čajánkem odmítá finálovou bitvu personifikovat jako souboj dvou ikon českého hokeje, kterým chybí ve sbírce extraligové zlato.

„Finále není jen o nás dvou," říkají oba. Přitom roli tahounů ve vzájemném souboji měli už v loňském čtvrtfinále, kde postup po sedmizápasovém dramatu urvala Plzeň. „Máme jim tedy co vracet," dodává zlínský kapitán.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga 2012/13

  • Čtvrtfinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Vítkovice Steel - logo HC Vítkovice Steel
    4 : 2
  • HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec HC Sparta Praha - logo HC Sparta Praha
    4 : 3
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha Rytíři Kladno - logo Rytíři Kladno
    4 : 1
  • HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň HC VERVA Litvínov - logo HC VERVA Litvínov
    4 : 3
  • Semifinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec
    4 : 2
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    2 : 4
  • Finále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    3 : 4