Hlavní obsah

Zlín - Plzeň 1:2Stav série 2:3Plzeň sahá po premiérovém titulu, k triumfu ve Zlíně pomohl i navrátilec Špaček

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Köhler 1 : 0
40. Kovář 1 : 1
46. Johnson 1 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Jediná výhra dělí hokejovou Plzeň od zisku historicky premiérového titulu. Západočeši otočili pátý finálový duel na ledě Zlína, když zvítězili 2:1 a v sérii se ujali vedení 3:2 na zápasy. Pomohl jim k tomu i Jaroslav Špaček, který sice minulý rok oznámil konec kariéry, kvůli marodce v plzeňských obranných řadách však navlékl výstroj a vyrukoval na led. Šesté utkání se hraje v pátek v Plzni.

Článek
Fotogalerie

Jaroslava Špačka zapsala Plzeň na soupisku před startem vyřazovacích bojů jen pro případ krajní nouze. Právě ta však před pátým finálovým duelem skutečně nastala. Indiánům vypadli ze hry obránci Poživil, Slovák a Boháč, a tak olympijský šampión z Nagana nezamířil jako tradičně na střídačku, ale nazul brusle a po více než roční pauze nastoupil do ostrého duelu.

Rodák z Rokycan nastoupil v první obranné dvojici po boku Jiřího Hanzlíka a hned od úvodních minut se měl co ohánět. Zlín totiž začal aktivně a častěji se hrálo před Mazancovou bránou. V sedmé minutě se při rozehrávce špatně domluvili plzeňští Hanzlík s Vampolou, což vyústilo v obrovskou šanci pro Okála, jehož však Mazanec vychytal.

Jenže ještě v téže minutě Plzeň za svou další chybu už inkasovaným gólem zaplatila. Špatného střídání hostujících zadáků využil Köhler, který se v samostatném úniku nemýlil. Hned za další dvě minuty se úspěšný střelec ocitl v takřka totožné pozici, na poslední chvíli ale uhasil požár Špaček, když Köhlerovi obětavou rybičkou puk vypíchl.

Indiáni otočili stav

Od poloviny druhé třetiny hosté převzali iniciativu a několikrát uzamkli Berany v jejich obranném pásmu. Ve 34. minutě se od pravého mantinelu protáhl před branku Kovář, gólman Sedláček jeho zakončení zastavil bruslí. Jedenáct vteřin před druhou sirénou vypálil Balej a právě Kovář pohotovou tečí srovnal.

A nejproduktivnější hráč play off dál úřadoval. Na začátku třetí třetiny zlínský Veselý naprosto nesmyslně posunul svou vlastní branku, ač nebyl nikým atakován, a po zásluze putoval na trestnou lavici. V následné přesilovce trefil Kovář spoluhráče Johnsona, který se dokázal bleskově zorientovat a dorážkou zády k brance skóre otočil.

O tři minuty později mohlo být znovu vyrovnáno. Balaštíkovu bekhendovou střelu Mazanec propustil, puk ale trefil na brankové čáře klečícího plzeňského obránce Jeřábka. Závěrečný tlak domácích se pak už nekonal. I proto, že Tesařík za faul na Jeřábka vyfasoval dvouminutový trest a Zlín dohrával jen ve čtyřech. Třiadvacet vteřin před koncem zkolabovala v hledišti jedna z domácích fanynek, vše ale dobře dopadlo, když jí pomohl bleskový zásah záchranářů a plzeňského doktora.

Finále Česká pojišťovna play off hokejové Tipsport extraligy - 5. zápas:
PSG Zlín - HC Škoda Plzeň 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Branky: 7. Köhler (Zámorský, Linhart) - 40. Jan Kovář (Balej, St. Pierre), 46. Johnson (Jan Kovář, Martin Straka). Rozhodčí: Fraňo, A. Jeřábek - Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:1. Diváci: 6641 (vyprodáno). Stav série: 2:3.
Zlín: J. Sedláček - Zámorský, Řezníček, Hamrlík, Linhart, Matějíček, Tesařík - Holík, Čajánek, O. Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - Okál, Melenovský, Ondráček - od 47. navíc P. Sedláček, Kostourek, Fořt. Trenéři: Rostislav Vlach a Jurík.
Plzeň: Mazanec - J. Špaček, Jiří Hanzlík, J. Jeřábek, St. Pierre, Mozík, Frolo, Havíř - Johnson, Jan Kovář, Martin Straka - Kratěna, Kašpařík, Vlasák - Balej, T. Sýkora, Petruška - Dvořák, Lev, Vampola. Trenéři: Razým, Michal Straka a Pejchar.
STAV SÉRIE: 2:3.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga 2012/13

  • Čtvrtfinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Vítkovice Steel - logo HC Vítkovice Steel
    4 : 2
  • HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec HC Sparta Praha - logo HC Sparta Praha
    4 : 3
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha Rytíři Kladno - logo Rytíři Kladno
    4 : 1
  • HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň HC VERVA Litvínov - logo HC VERVA Litvínov
    4 : 3
  • Semifinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec
    4 : 2
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    2 : 4
  • Finále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    3 : 4