Hlavní obsah

Jsem čestně vychovaný a nechci vyhrát podvodem, říká Slovák o nevídaném gestu fair play

Zlín
Aktualizováno

Do konce základní hrací doby zbývalo čtrnáct vteřin a Plzeň sahala po svém historicky premiérovém titulu. Zlín ve snaze za vyrovnáním nepříznivého stavu 2:3 nahodil puk na Mazancovu bránu, ten však opustil hrací plochu. Rozhodčí žádnou teč nepostřehli, a tak nařídili vhazování ve středním pásmu. Obránce Škodovky Tomáš Slovák se však přiznal, že dráhu letu helmou změnil. Po následném buly v obranné třetině hostů pak Zlín vyrovnal a následovalo prodloužení.

Článek

Mohlo se vhazovat ve středním pásmu a Indiáni už by si svůj těsný náskok nejspíš pohlídali. Jenže Tomáš Slovák hned věděl, že se sudím musí přiznat. Co na tom, že se hraje rozhodující zápas o mistrovský titul.

„Jsem čestně vychovaný a nechtěl jsem, aby byl historický titul pro Plzeň vybojován podvodem. Vím, že v dnešní době už lidé na takové řeči nevěří, spousta z nich mě považuje za blázna, ale takhle to mělo být," vysvětloval po zápase slovenský obránce a silně věřící člověk.

Slováka zasypala slova uznání

V první chvíli ani kouč Škodovky Milan Razým nechápal, proč se má hra stěhovat před Mazance, když rozhodčí ještě před pár vteřinami ukazovali na bod ve středním pásmu. Až sudí Antonín Jeřábek mu musel vysvětlit, co jej vedlo ke změně názoru. „Je správné, že to udělal. Musel pro to mít velké odhodlání a zaslouží obdiv. Vyhrát s čistým svědomím a fair play je daleko důležitější, než pak mít sebemenší výčitku," pochválil svého svěřence.

„On je hrozně pobožnej, věří, že kdyby zalhal, vyčítal by si to prostě do konce života. To je fair play. Klidně by za to mohl dostat cenu, ten do toho dává všechno, celý srdce, celého člověka," smekal před Slovákovým činem i Jaroslav Špaček, hrající trenér Západočechů.

Udělal by to zase

Plzeň sice po následném buly inkasovala branku, která zápas poslala do prodloužení, slovenský obránce však měl jasno, že pokud by obdobná situace nastala v budoucnu znovu, zachoval by se úplně stejně. „Jednoznačně, udělal bych to zase. Doufám, že lidé, kteří to doteď nechápou, to postupem času pochopí a odpustí mi," přeje si Slovák, kterému spoluhráči nic nevyčítali.

„Někteří kluci mi pak v kabině říkali, že by udělali to samé. Jsem rád, že mě podrželi," těšila ho reakce parťáků stejně jako fakt, že Plzeň nakonec historicky premiérový titul díky Strakově trefě z 97. minuty stejně slavila.

Před Strakou smeká: Je to borec!

„Všichni v kabině i celá Plzeň jsme to Martinovi přáli a on nakonec i rozhodl. Ten chlap si to zaslouží, je to borec! Pro klub dělá úplně maximum. Hraje na ledě, do toho zařizuje další věci včetně sponzorů, musím před ním smeknout. Já bych tohle nezvládal," prohlásil Slovák a zisku zlata bezprostředně po zápase stále nemohl uvěřit.

„Opravdu si to ještě neuvědomuju. Už jsem vyhrál titul doma s Košicemi, což je pro mě jako tamního rodáka velká věc. Ale vyhrát v sedmém zápase, ještě ve druhém prodloužení český titul, je paráda, prostě nádhera," rozplýval se třicetiletý zadák a těšil se na zasloužené oslavy.

„V Plzni jsem se naučil pít pivo a to teď poteče proudem. Oslavíme to pořádně!" slíbil.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga 2012/13

  • Čtvrtfinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Vítkovice Steel - logo HC Vítkovice Steel
    4 : 2
  • HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec HC Sparta Praha - logo HC Sparta Praha
    4 : 3
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha Rytíři Kladno - logo Rytíři Kladno
    4 : 1
  • HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň HC VERVA Litvínov - logo HC VERVA Litvínov
    4 : 3
  • Semifinále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Oceláři Třinec - logo HC Oceláři Třinec
    4 : 2
  • HC Slavia Praha - logo HC Slavia Praha HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    2 : 4
  • Finále

  • PSG Zlín - logo PSG Zlín HC Škoda Plzeň - logo HC Škoda Plzeň
    3 : 4