Hlavní obsah

Slavnostní zakončení extraligy ovládl plzeňský šampión Kovář, Jágr má Zlatou helmu

Hokejový útočník Jan Kovář z Plzně ovládl slavnostní zakončení extraligy. Na galavečeru v pražském klubu SaSaZu převzal cenu pro Hokejistu sezóny i nejlepšího hráče play off. Člen reprezentačního kádru pro nadcházející mistrovství světa se tak stylově rozloučil s domácí nejvyšší soutěží, neboť v příští sezóně bude hrát za Magnitogorsk v Kontinentální lize. V anketách kralovali zástupci finálové dvojice z Plzně a Zlína, ocenění se však dočkal také Jaromír Jágr, který v první polovině sezóny válel za Kladno.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kovář z Plzně byl vyhlášen nejlepším hráčem play off extraligy.

Článek
Fotogalerie

Třiadvacetiletý Kovář má za sebou nejvydařenější sezónu v kariéře, ve které vydatně pomohl Plzni k historicky prvnímu zisku mistrovského titulu. V základní části nasbíral v 52 zápasech 51 kanadských bodů za sedmnáct gólů a 34 asistencí. V play off přidal ve 20 utkáních jedenáct branek a patnáct asistencí a ovládl produktivitu vyřazovací části soutěže.

"Jsem rád, že jsem obě ceny získal, bez pomoci spoluhráčů bych ale nic nedokázal," řekl Kovář a připustil, že zažívá životní sezónu. "Věřím ale, že to ještě není konec a že uspějeme na mistrovství světa," dodal.

I díky Kovářovi Západočeši na slavnostním vyhlášení anket získali nejvíce cen. Symbolicky převzali i pohár pro mistra soutěže, slovenský obránce Tomáš Slovák byl vyhlášen nejlepším hráčem na svém postu.

Oceněni byli i zástupci poraženého finalisty ze Zlína. Nejlepším trenérem byl vyhlášen Rostislav Vlach, nováčkem sezóny útočník Zdeněk Okál a Berani převzali i Pohár prezidenta Českého svazu ledního hokeje pro vítěze základní části.

Ocenění se dočkal i Jágr

Stejně jako Kovář si dvě ceny odnesl i útočník Třince Martin Růžička, jenž byl nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem dlouhodobé části extraligy a v obou případech překonal rekordy soutěže.

Nejlepším brankářem byl vyhlášen Pavel Francouz z Litvínova, cenu pro nejslušnějšího hráče extraligy získal Petr Ton ze Sparty. Místo něj ji ale převzal jeho spoluhráč Zdeněk Bahenský, neboť Ton byl na operaci s loktem.

Slavnostního vyhlášení se nemohl zúčastnit ani Jaromír Jágr, který na začátku sezóny hrál za Kladno při výluce zámořské NHL. Hvězda českého hokeje získala cenu pro nejčastěji zvoleného nejlepšího hráče utkání a diváci mu v hlasování udělili i takzvanou Zlatou helmu za nejhezčí akci.

Anketa Tipsport extraligy ledního hokeje - Hokejista sezóny 2012/13:
Hokejista sezóny (vyhlašuje Tipsport a Česká pojišťovna): Jan Kovář (HC Škoda Plzeň).
Nejlepší hráč play off - Cena Václava Paciny (MF Dnes a Česká pojišťovna): Jan Kovář (HC Škoda Plzeň).
Nejlepší trenér (Lidové noviny): Rostislav Vlach (PSG Zlín).
Nejlepší brankář (Právo): Pavel Francouz (HC Verva Litvínov).
Nejlepší obránce (Blesk a Radegast): Tomáš Slovák (HC Škoda Plzeň).
Nejlepší střelec (Deník Sport): Martin Růžička (HC Oceláři Třinec).
Nejproduktivnější hráč (Česká televize a Tipsport): Martin Růžička (HC Oceláři Třinec).
Nejlepší hráč utkání (hokej.cz): Jaromír Jágr (Rytíři Kladno).
Nejlepší nováček (Česká televize): Zdeněk Okál (HC PSG Zlín).
Zlatá helma Sencor (za nejlepší akci, BPA sport marketing): Jaromír Jágr (Rytíři Kladno)
Nejslušnější hráč (ČTK): Petr Ton (HC Sparta Praha).
Nejlepší rozhodčí (Komise rozhodčích ČSLH a Česká pojišťovna): Antonín Jeřábek.
Pohár prezidenta ČSLH - vítěz základní části: HC PSG Zlín.
Mistr České republiky (APK LH): HC Škoda Plzeň.
Vítěz 1. ligy (ČSLH): BK Mladá Boleslav.

Reklama

Související témata: