Hlavní obsah

Plzeňský kapitán Straka zatím neví, zda si prodlouží kariéru o další rok

Plzeň

Hokejový útočník Martin Straka zatím ještě nemá jasno, zda bude ve své bohaté kariéře pokračovat i v příští sezóně. Čtyřicetiletý kapitán úřadujících extraligových šampiónů s rozhodnutím nepospíchá, důležitější pro něho v uplynulých dnech bylo doplnění kádru z pozice generálního manažera klubu a zároveň i majitele.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Straka (s pohárem) oslavuje s plzeňskými spoluhráči zisk mistrovského titulu.

Článek

Straka před více než dvěma týdny završil svou misi - pomohl Plzni k historicky prvnímu titulu mistra extraligy. Zda bude na ledě i u pokusu o obhajobu, zatím vůbec neví. "To se uvidí, teď to nechávám být... Nyní si chci hlavně odpočinout a na to je ještě hodně času," řekl Straka novinářům.

Rozhodne se i podle vnitřního pocitu, bude naslouchat svému tělu. "Půjde o to, jak se budu cítit fyzicky. Začnu postupně asi tak za měsíc něco dělat - kolo, posilovna a další věci. V mém věku je nejtěžší se vždy nějak donutit a jak to pak tělo bude snášet. S tím mám největší potíže, protože vím, že bez toho to nejde," vysvětlil Straka.

Kováře bude asi nenahraditelný

Jakožto hlavní postava celého klubu se poslední dobou věnoval kromě oslav titulu i stavbě týmu pro příští ročník. A byl spokojený s tím, jak pořídil. I když přiznal, že plně nahradit nejproduktivnějšího hráče play off Jana Kováře, který míří do Magnitogorsku, asi nebude možné.

"Už jsem stihl postavit prakticky celý mančaft. Bude samozřejmě těžké vyplnit to místo po 'Kovim', protože byl tahoun týmu celou sezónu i pak v play off. Takového hokejistu asi těžko seženeme, ale v útoku i vzadu jsme se doplnili a jsme kompletní. Tíží nás snad už jen post gólmana, na čemž ale děláme každý den, tak doufáme, že to brzy vyřešíme," věří Straka.

Post brankáře bývá velmi citlivý a zatímco v minulém ročníku byly v týmu tři velké osobnosti, s žádnou už počítat nemůže. Tuukka Rask se po konci výluky NHL vrátil do Bostonu, Marek Mazanec zkusí štěstí v Nashvillu a Adam Svoboda se po letech vrací do Slavie.

Raska by museli vyhodit

"Rask by se nám hodil, ale to by ho museli vyhodit, což se asi nestane," smál se Straka. "Koukáme ale i po cizině, ve Finsku, Švédsku i v Kanadě, tak uvidíme, co z toho vyplave," prozradil.

Velká pozornost bude upřena na návrat Radka Dudy, pro něhož půjde o již čtvrté angažmá v Plzni. Od známého rebela čekají Západočeši to samé, co v sezónách v minulosti. "Než odcházel do Chomutova, byl tahounem, umí dávat góly a byl vynikající i v kabině. Já ho znám, nikdy jsem s ním žádné potíže neměl, ani on s námi. Lidi v Plzni ho milujou a těší se na něho. Očekáváme, že bude tím tahounem znovu a bude dávat góly," konstatoval Straka.

Ví, že kromě jmen samotných musí zafungovat i správná týmová chemie a zapadat do sebe více věcí najednou. "V Plzni ale za celou dobu nic takového jako mistrovský titul nikdy nebylo. Z pozice majitele vím, co stálo za úsilí a únavu to mužstvo poskládat. Teď už nám to ale nikdo nevezme a jsme na to pyšní," netajil Straka.

Vlasák už vyhlíží přípravu

Celých pět let od návratu ze zámoří byl po Strakově boku i další ostřílený forvard Tomáš Vlasák. A bude i nadále. Již vyhlíží start suché přípravy. "Musí to prostě být a myslím, že pak v play off si na to třeba i kde kdo vzpomene, proč jsme tam byli. Svým způsobem se na to těším, bude zase spousta srandy," prohlásil Vlasák.

V Plzni nechtějí dopustit "mistrovskou kocovinu", která už potkala mnoho šampionů v sezoně, kdy titul obhajovali. "Vždy je těžké navázat a musíme pro to udělat maximum. I proto začínáme už 20. května. Kluci nebudou mít tolik odpočinku, ale to se nedá nic dělat. Mužstvo jsme posílili a teď je to o tom, abychom pořádně makali v létě a pak sezonu rozjeli podobně dobře jako loni," připomněl Straka skvělý vstup do uplynulého extraligového ročníku, kdy Plzeň do přelomu roku soutěži přesvědčivě kralovala.

Reklama