Hlavní obsah

Balej chce v Chomutově potvrdit, že je Štístko

Chomutov

Je jediným hokejistou, který hrál v posledních dvou sezónách ve finále české extraligy a vybojoval obě nejcennější medaile! A po stříbru s Kometou Brno slavil letos v dubnu mistrovský titul se Škodou Plzeň. S takhle hvězdnou vizitkou přestoupil slovenský útočník Jozef Balej do Chomutova, který se v roli nováčka zachránil mezi elitou až v baráži.

Foto: piratichomutov.cz

Radost chomutovských hokejistů.

Článek

„Zlatá jízda Plzně byla skvělá. To se nedá popsat, ani ty oslavy (úsměv). Krásný je pocit, když získáte něco, po čem všichni touží po celou sezónu," líčil Balej. A vysekl poklonu plzeňským hrdinům. „Kde začít? Asi u Dědka, tedy Martina Straky. To je hokejová legenda, což o něm víme. Byl to osud, že svůj příběh završil vítězným gólem v rozhodujícím finále. Asi bylo někde nahoře napsané, že se to stane. Martin si triumf zasloužil. A Kovy, tedy Honza Kovář? Nejlepší hráč extraligy. V ní už nemá co dělat a je jen dobře, že jde do Ruska a myslím si, že by mu slušela i NHL," vykládal útočník.

I přes fantastické dojmy z Plzně se Balej rozhodl mistrovský kádr opustit. Hodně překvapivě. „Martin Straka mě přemlouval k setrvání, ale poslední slovo záleželo na mně. Takže jako ústup v kariéře změnu dresu neberu. Chomutov je novou výzvou. Líbí se mi koncept klubu a po rozmluvě s trenérem Čelanským jsem nabyl přesvědčení, že se mnou počítají do role lídra. Chci hrát o něco a uspět. Mám dvě medaile po sobě a říkají mi, že jsem Štístko. Doufám, že si to přenesu i do Chomutova. Bronz by nebyl špatný, ne?," pokračoval v pozitivním tónu Balej.

Co očekává od chomutovského angažmá? „Co nejlepší umístění. Rád dávám góly. Snažím se prosadit v koncovce sám, ale když mi někdo pomůže, jen dobře. A nebráním se ani černé práci na ledě, pokud je potřeba. Nemá cenu se stresovat baráží, i když jsem poznal, že ty emoce z hektického závěru letošní sezóny v Chomutově přetrvávají. Pro celý klub je to ponaučení," přemítal slovenský útočník, který perfektně mluví česky.

„Přiženil jsem se do Brna, kde trvale bydlím. A mám českou manželku a její rodná řeč mi sedí. Je slušností ovládat jazyk země, v níž působíte. Aspoň nevypadáte jako blbec (úsměv). Když jsem hrál v Americe, tak jsem mluvil anglicky," sděloval svoje poznatky Balej.

V Chomutově naskočil do letní přípravy hned od prvního dne společně s týmem. „Na to, že bych si jako mistr extraligy vyžádal pozdější nástup do klubu, jsem nemyslel. To máte, jako kdyby někdo udělal dobrý byznys a pak zůstal ležet a dal si dlouhé volno. Takový nejsem, hokej je pro mě práce, ale i zábava a pořád mě baví. I ta příprava (úsměv).

Reklama

Související témata: