Hlavní obsah

Krach jednání! Z Českých Budějovic mizí hokejová extraliga

České Budějovice

Stěhování extraligového hokeje z Českých Budějovic do Hradce Králové je hodně blízko. Potvrdil to ve středu prezident HC Mountfield Miroslav Schön, podle nějž středeční jednání s delegací města vedenou primátorem Jurajem Thomou nevedlo k žádné dohodě o budoucnosti klubu v jihočeské metropoli a skončila zřejmě definitivním krachem.

Foto: David Veis, ČTK

Hokejoví fanoušci českobudějovického klubu pochodovali centrem města s požadavkem zachování extraligy v Českých Budějovicích.

Článek

"Musím oznámit, že jsme se nedohodli. Setkali jsme se na mé přání na neutrální půdě, přišel jsem si vyslechnout od lidí z města nějaké návrhy, ale za dvě hodiny jsem od nich neslyšel konkrétní možnosti řešení situaci. Bral jsem to přitom jako poslední šanci a taky jsem lidem z radnice jasně sdělil, že budoucnost klubu už vidím v Hradci Králové," řekl Schön.

V Budějovicích se nepodařilo vyřešit problém spočívající v čepování piva Budvar v českobudějovické aréně. Klub musí podle licenčních podmínek soutěže zajistit při svých domácích zápasech prodej piva Radegast, který je oficiálním partnerem extraligy. Město, jež je majitelem zimního stadiónu, má ale smlouvu s Budvarem, ve které mu garantuje čepování jeho piva. "Vzájemná důvěra je hodně podkopána," uvedl k tomu Schön.

Nikdo z radnice podle něj ani nechtěl převzít zodpovědnost za postihy, které by klub v Českých Budějovicích čekaly, pokud by nezajistil čepování oficiálního piva extraligy, jímž se stal Radegast. „Ředitel Budvaru Boček jen zvažoval, jestli by šlo odstoupit od smlouvy, kterou mu město jako vlastník zimního stadiónu zaručilo na hokeji výhradní čepování piva jeho značky. Na stole však nic neleželo," tvrdil Schön, zklamaný z postoje představitelů města.

Předseda představenstva klubu i přes krach jednání ocenil přístup náměstka primátora Miroslav Jocha. „Ten se jako jediný snažil, aby hokej v Českých Budějovicích zůstal a dělal pro to vše. Středečního jednání se ale nakonec nezúčastnil. Osobně si myslím, že proto, že když viděl, s čím chtějí na jednání jít, tak mu to bylo trapné," uvedl Schön.

Žádný skutek k realizaci

„Verbálně byli všichni z radnice nakloněni setrvání extraligového hokeje v Budějovicích a snažili se jednání protáhnout ještě do příštího týdne, ale já od nich neviděl žádný skutek k realizaci," doplnil Schön, jenž se přitom už v pondělí dohodl v Hradci Králové, že HC Mountfield může nadcházející sezónu odehrát na tamním stadiónu. O led by se tam mohl dělit s místním prvoligovým týmem, pravděpodobnější variantou je ale spojení obou celků.

Podle primátora Thomy město hodně stojí o to, aby extraligový hokej v Budějovicích zůstal. Thoma však neví, jestli je tato varianta stále reálná. „Jednání z mého pohledu situaci nikam neposunulo," řekl Thoma, podle nějž město navrhovalo, že by se pokusilo domluvit s Budvarem na ukončení smlouvy a situaci tím vyřešilo.

„Jsme připraveni na pátek svolat mimořádné jednání rady města a jednat. Ale sám o ukončení smlouvy Budvaru nemůžu rozhodnout, což zástupci Mountfieldu nechtěli pochopit," řekl Thoma ČTK.

Schön byl z postoje města roztrpčený. „Přijeli jako na diskuzní fórum. Stále říkali, že nic nemohou rozhodnout, že vše musí řešit rada města, která přitom byla dnes. Například až přímo na místě se ptali ředitele Budvaru Bočka, zda je ochoten odstoupit od smlouvy. Ten byl logicky překvapen a řekl, že si musí vše rozmyslet," uvedl Schön.

Blažek do poslední chvíle věřil v dohodu

Představitelé Hradce Králové naznačili, že jsou připraveni na extraligu přispět částkou přibližně 20 miliónů korun. Podle primátora Zdeňka Finka se ale musí doladit majetková stránka věci, v úvahu přichází akciový vstup HC Mountfield do městské společnosti. „Teď si počkáme, jak na to příští týden zareaguje hradecké zastupitelstvo. Jestli nás opravdu ve městě chtějí, pak vše už záleží jen na jeho rozhodnutí a schválení," tvrdil Schön. „Sám za sebe bych extraligu v Hradci uvítal, ale můj hlas je jen jedním ze 37," řekl Fink.

Pod dojmem krachu jednání rezignoval na post generálního manažera Zdeněk Blažek. „Jednání bohužel nepřineslo výsledek, jaký jsem si přál. Moc mě mrzí, že klub, Budvar a město nenašly společnou řeč. Reálně tak hrozí odchod klubu do jiného města, s čímž se ze svého lidského hlediska absolutně nemohu ztotožnit. Proto jsem odstoupil. Nedovedu si představit, že bych měl pracovat pro klub v jiném městě než v Českých Budějovicích," prohlásil Blažek.

Vzhledem k nedávnému odstoupení z představenstva klubu už do posledních jednání nemohl zasáhnout. „Do poslední chvíle jsem věřil, stejně jako všichni příznivci, že dojde ke shodě všech tří stran. Z ekonomického pohledu postoj současného představenstva HC Mountfield chápu. Podpora sportu ze strany města je v Hradci Králové nesrovnatelně lepší než v Českých Budějovicích," konstatoval Blažek, jenž by si ale jako budějovický patriot přál chodit na extraligový hokej ve svém městě.

Odstoupivší generální manažer v současné době zastává neplacenou funkci prezidenta občanského sdružení HC České Budějovice, které zastřešuje mládežnický hokej v jihočeské metropoli. „Právě v práci s mladými hráči a odchovanci vidím do budoucna perspektivu budějovického hokeje," doplnil Blažek.

Budějovický Budvar odmítl podíl na přesunu

Budějovický Budvar odmítl podíl na přesunu extraligového hokeje z města. V tiskové zprávě pivovaru stojí, že HC Mountfield má dle veřejně dostupných účetních výkazů ze všech extraligových klubů nejvyšší kumulovanou ztrátu z hospodaření. Poslední zveřejněné výkazy k 30. 4. 2012 uvádějí celkovou ztrátu 71 103 miliónů korun.

„Klíčem k řešení takové situace nemohou být podmínky nájmu haly, druh čepovaného piva, nebo město, ve kterém se bude extraliga hrát. Řešením může být pouze vydatná finanční injekce. Plně chápeme, že se klub za těchto okolností rozhodl odejít za vyšší nabídkou. Mohl to však fanouškům, magistrátu i nám vysvětlit věcně, kultivovaně a bez osočování," uvedl ředitel Budvaru Jiří Boček.

Reklama

Související témata: