Hlavní obsah

České Budějovice chtějí ukončit smlouvu s Budvarem a zachránit hokej

České Budějovice

Městská rada Českých Budějovic na dnešním mimořádném jednání rozhodla, že je ochotna zrušit smlouvu s Budvarem o propagaci pivovaru na hokejovém stadiónu. Město prý tímto krokem chce přispět k tomu, aby hokejová extraliga zůstala na jihu Čech. Zástupci klubu se mezitím kvůli vleklému "sporu o pivo" domluvili na přesunu do Hradce Králové.

Foto: David Veis, ČTK

Hokejoví fanoušci českobudějovického klubu pochodovali centrem města s požadavkem zachování extraligy v Českých Budějovicích.

Článek

Rozvázání smlouvy s Budvarem město přijde na 14 miliónů korun, řekl novinářům českobudějovický primátor Juraj Thoma (OPB).

"Zhruba čtyři milióny korun představují přímé náhrady, které město musí ihned zaplatit Budvaru a naopak Budvar neuhradí městu plánovaných deset miliónů korun za propagaci svého jména ve stávající Budvar aréně," uvedl Thoma.

Návrh na rozvázání smlouvy platí do pondělí 17. června do 18:00. Město do té doby očekává reakci vedení HC Mountfield. Podmínkou je, že hokejová extraliga zůstane v následujících dvou letech v Českých Budějovicích.

Mountfield se vyjádří o víkendu

Vedení HC Mountfield se k nabídce vyjádří o víkendu. Předseda představenstva Miroslav Schön řekl, že si ji chce nejprve prostudovat a přečíst si i osobní dopis, který mu primátor zaslal. "Musím se také rozhodnout, zda nebude potřeba svolat mimořádné zasedání předsednictva klubu," uvedl Schön. Dnes byl prý navíc pracovně zaneprázdněn.

Klub musí podle licenčních podmínek soutěže zajistit při svých domácích zápasech prodej piva Radegast, který je oficiálním partnerem extraligy. Město, jež je majitelem arény, má ale smlouvu s Budvarem, ve které mu garantuje čepování jeho piva. Tento kontrakt je radnice ochotna rozvázat.

Thoma uvedl, že tuto středu radní schválili odložení splatnosti faktur hokejového klubu do 30. června 2013. "Celkem dluh HC Mountfield, a.s. vůči městu činí 565 910 korun a není to poprvé, kdy klubu vycházíme vstříc odložením splatnosti faktur," řekl Thoma.

Schůzka i se zástupci svazu

Dodal, že se v příštím týdnu chystá na několik schůzek mimo jiné se zástupci Českého svazu ledního hokeje a několika obchodními subjekty, které již přislíbily pomoc budějovickému hokeji v případě, že HC Mountfield na uvedenou nabídku města nepřistoupí a definitivně ohlásí odchod z jihu Čech. "Důvod schůzek je zřejmý. Chceme, aby se hokej v Budějovicích hrál i nadále. Pokud však majitelé HC Mountfield i přes naši veškerou vstřícnost odejdou jinam, musíme mít připraveny varianty a časové scénáře pro to, aby se v našem městě hrál hokej aspoň na úrovni první nebo nejhůře druhé ligy," řekl Thoma.

Středeční jednání HC Mountfield se zástupci Budvaru a města zkrachovalo. Klub proto dál chystá stěhování do Hradce Králové. Vedení HC Mountfield dnes odmítlo tvrzení zástupců Budvaru, že za stěhováním jsou dluhy klubu. Předseda představenstva Schön zdůraznil, že každý extraligový klub musí před sezónou prokázat svoji bezdlužnost.

"Protože jsem s udělením licence neměli v minulých letech žádné problémy, je jasným důkazem, že informace uvedené pivovarem Budějovický Budvar se nezakládají na pravdě," uvedll Schön s tím, že se naopak podařilo vypořádávat se s dluhy z minulosti. Ztráta po předešlých majitelích dosahovala podle něho několik desítek milionů korun. "Veškeré ztráty vzniklé, jak před naším, tak po našem příchodu do klubu, byly vždy a v plném rozsahu uhrazeny společností Mountfield," konstatoval.

Reklama

Související témata: